diumenge, 19 de setembre del 2021

Diumenge XXV durant l'any / Cicle B

 

Diumenge XXV durant l'any / Cicle B

Capella de santa Caterina

Diumenge 19 de setembre de 2021

Sa 2,12.17-20, Salm 53,3-4.5.6 i 8, Jm 3,16-4,3 i Mc 9,30-37

 

Els deixebles no entenien que volia dir Jesús, no entenien que el Fill de l’home hagués de ser entregat i morir per ressuscitat. Ells estan per altres coses com ara qui és el més important entre ells, qui s’asseurà a la dreta i qui a l’esquerra d’aquell qui ha d’instaurar el nou regne. No entenien que tot això provocava gelosies entre ells, rivalitats, pertorbació i maldats de tota mena, com ens ha dit la carta de sant Jaume. Jesús, el Fill de Déu fet home no ha vingut per acomplir objectius mundans, per a obtenir quotes de poder; Ell ha vingut per a complir allò que havien anunciat els profetes i per molt que els deixebles el tenen sempre al costat, l’escolten i el veuen obrar i pregar, no entenen que el seu regne no és d’aquest món; es mostra en aquest món, se’ns anuncia en aquest món, però va molt més enllà del que ens puguem imaginar en aquest món. El Regne és fruit de la saviesa que ve de dalt pura, pacífica, moderada, dòcil, compassiva, imparcial i sincera. Res a veure amb un regne terrenal poderós i dominador. Déu enviant-nos al seu Fill fet home ens crida a participar d’aquest Regne, però no amb paràmetres humans sinó divins.

Nosaltres aquí envegem coses que sovint no podem aconseguir, lluitem i ens barallem per ser els primers,  quan el primer no pot ser altre que aquell qui és el darrer, aquell qui és el servidor de tots. Per això acollir al Senyor és acollir al feble, al desvalgut, a qui ha de fugir del seu país sense res a les mans. Si als deixebles no ho entenien a nosaltres també ens costa d’entendre; perquè estem acostumats a posar a prova als altres, a ultratjar-los i fins i tot a torturar-los. No és un parlar per parlar, és una realitat social, és la realitat del món que ens envolta i del qual nosaltres no en som aliens, potser sí que girem la vista cap un altre lloc, quan ens fereixen les imatges de tants infants, homes i dones morts en una platja perquè la pastera en la que viatjaven ha naufragat i en la que havien embarcat desesperats, és a dir sense cap esperança; de altres que pugen a les ales d’un avió per fugir del seu país abandonats pel món occidental que s’ha cansat de jugar a la guerra o ja no hi troba cap motiu per fer-ho, perquè no hi veu ja rendiment econòmic. No ho fem nosaltres materialment, però al cap i a la fi no en som pas aliens.

Jesús ens convida a girar la mirada cap als febles, a canviar la nostra manera de mirar als altres per a trobar-hi la vertadera riquesa, el vertader poder, que no és aquell pel qui tants es barallen i lluiten, pel qui tants condemnen a d’altres a una mort vergonyosa sense ni tant sols confiar-los a la protecció de Déu. No és que Déu vulgui un món al inrevés, som nosaltres els qui hem creat un món al inrevés fins a fer-lo injust i cruel.

Jesús també semblava que ho havia perdut tot, els estava anunciant als seus la persecució i la mort; però els estava anunciant per damunt de tot la resurrecció. Escriu sant Joan de la Creu que en darrer dia ens examinaran en l’amor; no pas de si hem estat els primers, de si hem tingut molts diners, molts béns, sinó de si hem sembrat en esperit de pau, com ens diu la carta de sant Jaume.

Demanem-li al Senyor, demanem-li bé, sense intenció de malgastar-ho tot en els plaers caducs i efímers; demanem-li que escolti la nostra súplica, les nostres paraules i ens doni esperit de servei per un dia poder participar de la seva resurrecció.