diumenge, 26 de juliol del 2015

Diumenge XVII durant l’any

Homilia predicada a la Missa pel poble al Monestir de Poblet el diumenge 26 de juliol de 2015


Diumenge XVII durant l’any

2R 4,42-44; Salm 144,10-11.15-16.17-18; Ef 4,1-6; Jo 6,1-15

Els apòstols Felip i Andreu es troben desbordats; no veuen cap manera de satisfer la fam de tanta gent amb els pocs mitjans dels que disposen. Ni tant sols amb dos-cents denaris no podrien comprar vitualles per a tots ells. La multiplicació dels pans i dels peixos degué impactar fortament als qui seguien a Jesús, és aquest un episodi recordat en tots els evangelis; Jesús s’ha preocupat per aquella gent, que fa una setmana definia com ovelles sense pastor, i compadit els hi ha saciat la fam física amb ben poca cosa; cinc pans d’ordi i cinc peixos que els han procurat un noiet i encara de les sobres n’han omplert dotze cistelles. Jesús els ha demanat que no es faci malbé res del que ha sobrat, quan tots han quedat satisfets i n’han menjat tant com han volgut.
Jesús ensenya a compartir i compartint el poc queden saciats tots; és un camí diferent del que estem acostumats, sovint acaparadors incasables i indiferents a les necessitats dels altres. Jesús ensenya als seus deixebles que cal compartir fins i tot la migradesa dels recursos i posar-ho a disposició dels famolencs i aleshores confiar-se a Déu. Tant de bo, podem pensar, que avui agafant cinc panets, aquets es multipliquessin i pugéssim abastir una multitud, tota aquella part de la humanitat que no disposa de recursos necessaris per a subsistir.
De fet no manquen recursos sinó que manquen fórmules i voluntat per a distribuir-los equitativament. Ens ho recorda el Papa Francesc en la seva darrera Encíclica, citant al patriarca Bartomeu, «passar del consum al sacrifici, de l’avidesa a la generositat, del malbaratament a la capacitat de compartir, en una ascesi que «significa aprendre a donar, i no simplement renunciar. És una manera d’estimar, de passar de mica en mica del que jo vull al que necessita el món de Déu. »[1] Aquesta és la manera de viure que ens demana la vocació que hem rebut, amb humilitat, amb amor els uns pels altres i no escatimant cap esforç i estrenyent la unitat amb els lligams de la pau, com ens ho recorda sant Pau.
Jesús ens ensenya avui a compartir els recursos materials però alhora ens mostra el que ben aviat serà compartir l’àpat del seu cos i de la seva sang. El pa de l’Eucaristia, el cos i la sang de Crist, ens alimentem per a l’amor, no per a l’egoisme, són la llavor de la fraternitat vertadera. Compartint el cos i la sang de Crist encetem la tasca que com a cristians tenim de fer desaparèixer la injustícia.



[1] Laudato si, 9.