divendres, 12 d’agost del 2016

IV Festival de Música Antiga de Poblet



Paraules de presentació al programa del IV Festival de Música Antiga de Poblet

La mediterrània, fogar de cultures i que banya pobles amb diversitat de llengües i religions, és en els nostres dies una mar on la mort es fa present massa sovint; una mar on vaixells plens de dolor dels qui ho han de deixar tot fugint de l’horror de la guerra i de la misèria naveguen entre la desolació i la desesperança vers un futur incert. Però la mediterrània pot ser encara i ha de ser un espai de diàleg i convivència, un espai de futur.

La música esdevé aquests tres dies a Poblet un vehicle privilegiat de diàleg, de la mà del mestre Jordi Savall en el marc de IV Festival de Música Antiga de Poblet. Us acull aquest monestir bastit fa quasi nou-cents anys, per ser lloc de pregària i de cultura, i on en fa setanta-cinc hi retornà la vida monàstica. Aquí durant tres nits la música ens convida a enderrocar fronteres i a superar límits i a ser el llenguatge que tres religions i tots els pobles parlen en comú.

El primer concert, Orient-Occident, posa en diàleg el cristianisme, l’islam i el judaisme, tres religions amb la música com a camí vers un sol Déu. El segon, l’Home i la Natura, ens mostra com les fronteres i barreres que posem els homes poden ser superades pel vehicle comú de diàleg que és a la música. A la fi el darrer concert ens presenta un pont entre les músiques sacres i les d’arrel popular. A la fi uns mons més propers del que podríem imaginar.

Us proposem, doncs, escoltar el llenguatge del diàleg, la música,  amb el cor obert i la mà estesa per seguir fent d’aquesta mediterrània un fogar de civilització.

 Poblet agost de 2016.


Paraules de benvinguda al IV Festival de Música Antiga de Poblet

Bona nit i benvinguts al IV Festival de Música Antiga de Poblet. En aquest marc incomparable durant tres nits de la mà del mestre Jordi Savall la música trenca el silenci d’aquest monestir per esdevenir llenguatge i diàleg. Diàleg entre cultures i diàleg entre religions amb la música com a vehicle que uneix a cristians, jueus i musulmans, fa parlar a l’home amb la natura i és a la fi un diàleg de músiques espirituals. 

La Mediterrània, la mar que banya tres religions i una rica multiplicitat de cultures està esdevenint darrerament via de comunicació del dolor de tantes i tantes persones, homes, dones i infants que fugint de la guerra i de la fam hi troben la mort, la solitud i l’abandó. Aquí durant aquestes tres nits amb la música com a llengua universal, el diàleg es fa realitat i la pau i la convivència esdevenen possibles.
Gràcies a totes les institucions i entitats que fan possible aquets concerts: el Departament de Cultura de la Generalitat, les Diputacions de Tarragona i Barcelona, els ajuntaments de Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Montblanc i Sarral; el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l’obra social de La caixa, la Fundació Carulla i tots els qui hi ajuden; i molt especialment al mestre Jordi Savall per la seva estima vers Poblet i aquest festival.

Que gaudint de la música se’ns faci present aquell de qui diu el plany àrab que escoltarem avui: «Quan t’absentes, el món sencer m’abandona; però si ets present, el món sencer hi és.» (Plany àrab – Ibn Zaidun (Còrdova 1003 - Sevilla 1071).

Benvinguts i bon concert.

 Poblet 12 d'agost de 2016.


Paraules de clausura del IV Festival de Música Antiga de Poblet

Bona nit,

quan arriba l’hora foscant al monestir s’hi fa el silenci. Les veus dels monjos emmudeixen, les campanes callen i fins i tot el rellotge deixa de marcar el ràpid o lent pas de les hores. És el gran silenci de la nit a Poblet que la música de la mà del mestre Jordi Savall ha esquinçat per tres nits. La música, un llenguatge universal, comú a totes les religions i a totes les cultures; la música creació de l’home que els monjos emprem com a expressió de la nostra lloança a Déu, un Déu comú a jueus, musulmans i cristians, un Déu que ha fet la creació i l’ha posada a les nostres mans perquè en tinguem cura i la lleguem a les noves generacions. Un Déu fet home en Maria i per Maria, la Mare de Déu, una dona qualsevol escollida per Ell, per fer-se un de nosaltres i patir així les nostres angoixes i les nostres pors, per a la fi vèncer-les.

Aquí a Poblet fundat fa prop de nou-cents anys per ser fogar d’espiritualitat i de cultura per tot Catalunya, aquí quan fa setanta-cinc anys que aquestes pedres recuperaren el seu sentit i tornaren a aixoplugar un grup de monjos; aquí la música ha esdevingut instrument de diàleg en un món ple de pors, d’odis i d’incerteses; però on encara hi ha lloc per a l’esperança si la construïm tots plegats.
Que aquestes nits viscudes aquí a Poblet amb l’orella atenta a la música de la mà del mestre Jordi Savall ens facin girar el nostre esguard vers el món que ens envolta i que pateix. Un món no pas llunyà sinó ben proper, en el que hem d’obrir les fronteres a l’esperança abaixant les barreres de les incomprensions i els recels. Acabem avui aquestes nits de silenci i de música tot cantant a Maria que per a nosaltres els monjos cistercencs és Mare de Déu i model pels homes; que com diu el Llibre Vermell de Montserrat sigui esperança del món i salvació de l’univers.

Moltes gràcies mestre Savall, gràcies a totes les institucions i persones que han fet possible aquesta quarta edició del Festival de Música Antiga a Poblet i sobretot gràcies a vostès per la seva assistència, perquè la música necessita de qui la interpreti i de qui l’escolti, per esdevenir així llenguatge de comunicació. 

Moltes gràcies a tots i fins l’any vinent si Déu vol.

Poblet 14 d'agost de 2016.