dijous, 4 de maig del 2017

Dimarts III de Pasqua 2 de maig de 2017 Poblet i Solius Eucaristia per l’abat Edmon



Dimarts III de Pasqua
2 de maig de 2017
Poblet i Solius
Eucaristia per l’abat Edmon
Fets 7,51-8,1a; Salm 30,3cd-4.6 i 7b i 8a.17 i 20c i 21ab i Jo 6,30-3535

«Deixeu veure al vostre servent la claror de la vostra mirada; salveu-me per l’amor que em teniu.» La nostra salvació està en la mirada lluminosa i amorosa del Senyor. El temps pasqual és un temps privilegiat per refermar la nostra esperança, l’esperança de que acabada la cursa puguem veure la claror de la mirada del Senyor. Com ens diu l’apòstol, ara hi veiem de manera fosca, com en un mirall poc clar; després hi veurem cara a cara. Ara el nostre coneixement és limitat; després coneixerem del tot, tal com Déu ens coneix (Cf. 1Co 13,12). 

No ens vaga cercar senyals prodigiosos per poder creure; la nostra ha de ser una fe assedegada i famolenca que ens faci marxar vers Crist i creure en Ell i sols així ens veurem alimentats per l’autèntic pa de cel, el pa de debò, el que baixà del cel per fer-se home i donar la vida al món. Així és com visqué Esteve, en una actitud de total lliurament a la veritat. Tot i que els qui el sentien es corsecaven de ràbia i estrenyien les dents; ell es mantingué fidel a Jesús mentre es llançaven tots alhora contra ell cridant tant com podien. Per Esteve Jesús era el seu castell inexpugnable, la seva roca salvadora, el seu penyal i la plaça forta; el pa que dona la vida vertadera, aquella que Esteve entreveié fixant la mirada al cel.

En quina altra cosa podem centrar la nostra vida de cristians, de monjos sinó en fixar la mirada al cel per entreveure-hi la gloria del Pare, demanar que l’Esperit Sant ens ompli de gràcia, i poder esbrinar al Fill de l’home ferm a la dreta de Déu? No és pas fàcil marxar vers Crist. Mantenir-nos-hi fidels; el camí està ple d’obstacles, d’ensurts, de temptacions, de falses dreceres. L'essència de la vida monàstica es pot resumir en tres verbs: estimar, pregar i treballar. És la triple arrel d'una vocació única: la recerca de Déu en comunitat. El monjo, com ha dit Benet XVI,  cerca en la inestabilitat del món allò que realment val i roman sempre, la mirada clara i lluminosa de Déu, el pa vertader. En el que és provisional, la nostra fam i la nostra set, cerquem el que és definitiu, el que ens omple per sempre. Som els afamats i els assedegats de Déu. Aquesta fam i aquesta set, ens porta a cercar-lo, no desorientats en un desert sinó en el si d’una comunitat, pel camí que el Senyor ens ha aplanat prèviament mitjançant la Paraula, el pa de vida fet carn, continguda en els llibres sagrats. I en la construcció d'aquesta unitat interior a la recerca de Déu el monjo, per definició, afamat i assedegat; estima, prega i treballa.

Avui recordem a qui després d’una llarga vida de monjo estimant, pregant i treballant ha acabat la seva cursa mantenint-se fidel. L’abat Edmon Maria tampoc no ho ha tingut fàcil; com tots nosaltres que tampoc no ens fem el camí planer perquè a les pedres que la vida ens posa al davant sovint ens hi afegeixen i hi afegim els rocs dels nostres desencerts.

Com Saule que tampoc no ho va tenir fàcil. Als seus peus com a rocs desencertats i pedra d’ensopec s’amuntegaven els mantells dels qui apedregaven a Esteve, per així tenir més llibertat de moviments. L’apedregaven aquells a qui el mateix Saule amb els seus crits havia encoratjat a matar-lo. Havia de succeir perquè essent el darrer de tots, com a un que neix fora de temps, se li aparegués el Senyor, al ell el més petit dels apòstols que ni tan sols mereixia que li diguessin apòstol, ja que va perseguir l'Església de Déu; Crist li concediria no tenir altra set ni altra fam que de Jesucrist, i encara crucificat (Cf. 1Co 2,2).

Tots per gràcia de Déu som el que som, i la gràcia que Ell ens ha donat no ha estat infructuosa; perquè treballa en nosaltres (Cf. 1Co 15,8). Com Esteve i com Pau, confiem que les portes del regne s’obrin als qui hem nascut de l’aigua i de l’Esperit Sant, perquè purificats dels pecats obtinguem el que la bondat de Déu ens ha promès, el pa que dona la vida, el pa que sacia per sempre.

Voldria ara recordar la darrera conversa que vaig mantenir amb el P. Abat Edmon Maria la setmana abans de Rams aquí a Solius quan em va dir a tall de comiat “Pare Abat disposi de mi pel que li convingui”. El resum d’una vida de servei i disponibilitat a les seves comunitats, a l’Orde i a l’Església. Ell l’ha definida també com un avida en la foscor i el desconcert perquè sovint el que Déu ens té preparat ens desconcerta.

Preguem per ell i seguim el seu consell d’estimar-nos i perdonar-nos. Esperançats en l’alliberament final i poder veure la llum eterna de Déu, la claror de la seva mirada.