dimarts, 30 de maig del 2017

Dimarts VII Setmana de Pasqua



Dimarts VII Setmana de Pasqua
Valldonzella  
30 de maig de 2017

Fets 20,17-27; Salm 67,10-11.20-21; Jo 17,1-11a

En els evangelis d'aquesta setmana anem meditant les paraules que Jesús va dirigir al Pare al moment del comiat. El quart evangelista ens transmet aquestes paraules posant-les en boca de Jesús durant la darrera trobada amb els seus deixebles. Formen el Testament de Jesús en forma de pregària, també anomenada pregària sacerdotal.  És el final d'una llarga reflexió de Jesús, sobre la seva missió al món. Les comunitats guardaran aquestes reflexions per poder afrontar millor els moments difícils, quan sorgeix la tribulació, l’abandó, els dubtes, i la persecució. La llarga reflexió acaba amb la pregària de Jesús per a les comunitats. En ella afloren els sentiments i les preocupacions que, segons l'evangelista, tenia Jesús al moment de sortir d'aquest món cap al Pare. Jesús pujà al Pare amb aquests sentiments i amb aquestes preocupacions, intercedint per nosaltres. Una relació d’amor, perquè no n’hi ha prou amb la reflexió, amb la raó. Aquest text és per ser meditat i acollit també en el cor. El text exigeix tota una vida per meditar-lo i aprofundir-lo. Un text per pensar-lo, llegir-lo de nou, repetir-lo, rumiar-lo; donant-li voltes fent silenci dins nostre i intentant escoltar de nou a Jesús que ens està parlant, ens està transmetent la seva última voluntat. Ha arribat l'hora! “Pare, ha arribat l'hora!" És l'hora llargament esperada. És el moment de la glorificació que es farà a través de la passió, mort i resurrecció. En arribar al final de la seva missió, Jesús mira enrere i fa balanç. Ens expressa el sentiment més íntim del seu cor i el de la seva ànima, la presència del Pare en la seva vida. 

En mirar enrere en la seva vida, Jesús es veu a si mateix com la manifestació del Pare per als qui el Pare li va donar. Perquè Jesús no va viure per a si mateix; va viure perquè tots poguessin tenir un besllum de bondat i d'amor que està present en el Nom de Déu que és Pare. Al moment de deixar el món, Jesús exposa al Pare la seva preocupació i resa pels amics que ell deixa enrere. Ells continuen al món, però no són del món. Ara són de Jesús, són de Déu, són testimonis de Déu i de Jesús en aquest món. 

El quart evangeli ens transmet el testimoniatge directe de la vida del Fill de Déu, ens indica el camí que cal seguir per conèixer al Pare. La invocació «Pare» és el secret, l'alè, la vida de Jesús. Ell és el Fill únic, el primogènit, l'estimat al que tot s'orienta, el que està al costat del Pare des d'abans que el món existís i participa de la seva mateixa glòria. Jesús rep del Pare el poder sobre totes les coses el missatge que ha d'anunciar i l'obra que ha de realitzar.  Ni tan sols els seus deixebles li pertanyen: és el Pare qui els li hi ha donat confiant-los-hi perquè cap es perdi. Ara arribada l’hora els confia, ens confia al Pare.