diumenge, 17 de maig del 2020

Diumenge VI de Pasqua


Diumenge VI de Pasqua
Capella de Santa Caterina
17 de maig de 2020
Fets 8,5-8.14-17; Salm 65,1-3a.4-5.6-7a.16 i 20; 1Pe 3,15-18; Jo 14,15-21

En aquest temps Pasqual anem acostant-nos a poc a poc a dos moments centrals de la nostra fe. Ja a les portes del sepulcre Jesucrist va anunciar a Maria Magdalena que tornava al Pare, això ho celebrarem en la solemnitat de l'Ascensió diumenge vinent, una setmana més tard recordarem l'arribada de l'Esperit Sant sobre els deixebles reunits en el cenacle, moment culminant i molt important per a la comunitat apostòlica i per a tota l'Església.

Avui veiem com ja els deixebles van anunciant la bona nova de l'Evangeli, el missatge del ressuscitat. Felip és escoltat a Samaria i allí realitza prodigis en el nom del Senyor. Però també veiem com l'evangelització d’aquesta comunitat és encara incompleta, necessita de l'arribada l'Esperit. Tant sols, ens diuen els Fets dels apòstols, havien estat batejats en el nom de Jesús i era necessari que rebessin l’Esperit Sant. Seran Pere i Joan els encarregats d’imposar-los les dues mans i amb la senzillesa d’aquest gest fer-los partícips la gràcia de l'Esperit Sant. La conversió necessita d’aquesta triple faceta: L’acolliment de la Paraula de Déu, el baptisme i la força L'Esperit Sant.

A partir d'aquí és necessària una actitud generosa sempre a punt per donar una resposta a tot aquell que ens demani raó de la nostra esperança. En aquests temps, en aquestes setmanes en què l'angoixa, la por i la incertesa han omplert les nostres vides; és més necessari que mai donar raó de la nostra esperança que es fonamenta en l'Evangeli, en la persona de Crist, mort i ressuscitat, i en la força L'Esperit Sant. La nostra fe es fonamenta en aquell el cos del qual va morir en la Creu, però que per l'Esperit va reprendre la vida, una vida eterna, per sempre, en plenitud amb el Pare. Crist tornà al Pare, però per la força de l'Esperit, restarà per sempre al nostre costat, unit a nosaltres pels llaços de l'amor, els mateixos llaços que uneix al Pare amb el Fill i l'Esperit Sant.

Benvolguts germans i germanes, avui de nou en aquest temps Pasqual a les portes l'ascensió del Senyor i de l'arribada Esperit Sant, podem tornar a reunir-nos; potser encara no amb la normalitat què seria de desitjar, però sí almenys podem fer-ho compartint així la joia de la Pasqua. Parlar d'alegria en aquests temps de dolor, d’incertesa, d'angoixa, en els que tanta gent sofreix per la malaltia, per la mort de tants éssers estimats, molts d’ells en la solitud sense la possibilitat de donar-los una última abraçada; en aquests temps en que l'angoixa mira també cap a les conseqüències econòmiques de la pandèmia; nosaltres des de la nostra fe hem de traslladar un missatge d'esperança, donant així raó de l'esperança que fruit de la resurrecció del Senyor habita en els nostres cors.
També a nosaltres ens sorgeixen preguntes, dubtes i hem de buscar en la figura del Crist ressuscitat per la força de l'Esperit, per la voluntat del Pare, la força necessària per a traslladar un missatge d'esperança, que és sempre un missatge d'amor, d’aquell amor que ve de Déu que ens estimà tant com per a enviar al seu fill per a ser com nosaltres, excepte en el pecat, i compartir així les nostres pors, les nostres angoixes, les nostres incerteses, el nostre dolor i la nostra mort. Déu no vol el mal, no vol el dolor, no li agrada veure'ns sofrir. Girem la nostra mirada vers el Senyor, confiadament, amorosament, esperançadament. Vers Ell, el just que va morir pels injustos, per a conduir-nos cap a Déu. Ell mai rebutja la nostra súplica i mira sempre amb amor aquell qui l'invoca.

Envigorits per la força del Crist ressuscitat, esperançats per la seva gloriosa ascensió vers al Pare del cel i il·luminats per la llum de l’Esperit Sant; celebrem avui amb joia el memorial del Senyor, el record de la seva admirable resurrecció que és motiu de joia i esperança; sempre ho és, però més que mai en aquest temps d’incertesa i de dolor.