dijous, 14 de maig del 2020

Exèquies



Funeral David Rovira Minguella
Església de Sant Miquel de l’Espluga de Francolí
14 de maig de 2010
2Co 4, 14-5,1.; Salm 22 i Jn 14, 1-6

Estimat Mossèn Marcus, estimat Mossèn Joan Francersc,
Estimats germans i germanes,
Molt estimada Anna i molt estimada família Rovira tota,

Ens hem aplegat avui aquí per pregar pel nostre germà David, alhora per trobar consol davant de la seva absència i per donar gràcies a Déu per la seva vida. Per la fe sabem que Déu és aquell qui va ressuscitar Jesucrist i és aquell que també ens ressuscitarà a nosaltres. Fa ben poques setmanes celebràvem el misteri central de la nostra fe: la passió, mort i resurrecció del Senyor. Ho celebràvem mentre la por, l’angoixa i la incertesa ens omplia davant de la pandèmia. Ho celebrem encara perquè estem en el temps pasqual i això ens ha d’ajudar a refermar l’esperança de que quan es desfà la nostra casa terrenal, el nostre cos, que és tant sols una tenda, com ens diu sant Pau, se’ns obren les portes d’un altre edifici, obra de Déu, aquell on hi ha tantes estances com salvats, allí on hi ha lloc per a molts. 

Però malgrat estar certs d’això, la mort ens entristeix, ens fa basarda. Tant més, quan qui ens deixa és un ésser estimat que ha compartit tantes coses amb nosaltres i que hem tingut ben a la vora. Tampoc això no ens ha d’entristir, perquè el mateix Jesús a Getsemaní davant la imminència de la seva passió s’angoixà i pregà al Pare que li apartés aquell calze, però a la fi es confià a la seva voluntat. 

Avui ens reunim ara i aquí per demanar al Senyor que aculli al nostre germà David a casa seva, per suplicar-li que ens ajudi i ens conforti en la nostra pena i per pregar-li que un dia ens permeti també a nosaltres ajuntar-nos amb ell i gaudir tots junts a la casa del Pare de la seva gloria. Com l’apòstol Tomàs tot i la nostra fe en moments com aquests ens cal refermar, encara més, la nostra confiança en cap on anem, i en quin camí hi porta. Jesucrist és el camí, la veritat i la vida vertadera i plena, Ell és el bon pastor que ens fa descansar a la fi de la jornada en prats deliciosos. 

I la jornada, la vida, del nostre germà David no ha estat en va, no marxa pas amb les mans buides, perquè al llarg de la seva vida, massa curta certament, ha deixat forta petjada. Enamorat de la seva professió es dedicà a facilitar als malalts tot allò que els procurés la salut. Enamorat de la seva vila, a la que serví com alcalde setze anys, ha deixat moltes obres, perquè pogué veure convertits nombrosos projectes en realitats al servei dels seus convilatans. Enamorat de la seva família, de la seva esposa Anna companya de tants anys i amb la qui compartí aquests darrers anys la coratjosa lluita contra llur malaltia sense perdre mai la il·lusió per viure, i amb la seva esposa enamorat dels seus fills, els seus nets, els seus germans i els seus nombrosos amics. Per això la petjada més important, la més profunda que ha deixat i la que més agrada al Senyor, és que ho va fer tot per amor als altres i aquest amor el va vessar de manera generosa sobretot en els seus que avui s’entristeixen per la seva absència. I per aquest amor, per aquesta vida enamorada, en donem gràcies a Déu, perquè ha estat un autèntic regal per als altres. Com per a ell de ben segur ho ha estat la seva mort rodejat dels qui més estimava, en uns moments en que molta gent mora en la solitud.

Dels molts records d’ell voldria ara triar-ne un de sol, la tarda del 27 de juliol de 2017 a la plaça d’en Canós durant les festes de l’Espluga, quan s’hi va presentar el llibre Dia vindrà, antologia de poemes de Mossèn Ramon amb motiu de l’any Muntanyola. Un acte senzill però que expressava l’amor de l’alcalde, del ciutadà i del creient David Rovira per la seva vila i pels seus fills il·lustres, que potser un xic oblidats per alguns, eren vindicats i estimats en aquell acte per molts dels seus convilatans. Amb petis gestos es poden expressar grans sentiments, si és l’estima el que mou a fer-ho.

Avui se’ns fa difícil l’absència del nostre germà David, ens dol i ens fa mal. Hem de fer un esforç perquè els nostres cors s’asserenin i centrar-nos en la confiança en allò que ja sabem, que la mort en Jesucrist no és sinó la porta a la vida vertadera i plena. Tant cert és que si naixem morirem, però la veritat és que la mort no té la darrera paraula, la darrera paraula la té Jesucrist i Ell és el camí cap a la vida. 

El nostre germà David ho cregué això, la fe omplí la seva vida, una fe que transmeté als seus fills i ara nosaltres en comunió amb tots els qui ens ha precedit en el senyal de la fe, demanem al Pare que aquesta seva fe i aquesta seva esperança hagin trobat la seva plenitud en l’acollida amorosa del Pare a casa seva. 

Que així sigui i que a vosaltres aquesta esperança us consoli i us amoroseixi la seva absència.