dissabte, 4 d’abril del 2020

Reflexions a l'entorn de la pandèmia (I)


Reflexions a l'entorn de la pandèmia (I)

Vivim aquestes setmanes una situació excepcional; en primer lloc ens afecta la gravetat de la pandèmia, el seu rumb imprecís, en espai i temps, i l’alt cost humà que suposa. En segon lloc les mesures que les autoritats han establert per a contenir-la afecten directament la vida de la immensa majoria dels ciutadans i l’aïllament decretat ha provocat una aturada en l’activitat. 

Quatre principis ben presents en la Regla ens poden ajudar en aquesta situació, vivint-la des de la fe i la confiança en el Senyor. 

En primer lloc amb la pregària; pregant pels malalts, pels qui hi perden la vida, per les seves famílies, pels que tenen cura dels afectats i també pels governats que han de prendre decisions difícils i complicades. Intentant de portar un missatge de serenor amb els qui ens relacionem, ara obligadament en la distància, especialment a les nostres famílies i sobretot a aquelles que a hores d’ara ja ho viuen més intensament. No oblidem en la nostra pregària aquesta pandèmia, per exemple unint-nos a les dotze del migdia a la pregària de tota l’Església. És bo per al creient, donada la impossibilitat d’acudir a l’Eucaristia, d’establir un espai i uns moments determinats per a la pregària; l’Església ens proposa l’Ofici Diví, pregar al matí, al vespre i en acabar la jornada (Laudes, Vespres i Completes) i alhora apropar-nos als textos que la litúrgia ens proposa cada dia ens pot ser de gran ajuda. Recordem-nos molt especialment dels qui són més vulnerables a la pandèmia; mirant no sols de pregar per ells, sinó també, si ens és possible, de comunicar-nos-hi, de transmetre’ls un missatge de solidaritat i d’estima. No oblidem que vivim aquesta pandèmia durant el temps quaresmal, és a dir en el camí cap a la Pasqua, intentem de viure-ho en aquest sentit, confiats en que la Pasqua arribarà.

En segon lloc no murmurem. Aquest és un moment molt favorable per a crear i difondre tot tipus de notícies; miren de no ser instruments de confusió sinó de llum i serenor en la mesura que puguem. Cerquem de ser prudents en aquest aspecte, no murmurant, com diria sant Benet i com tants cops ens diu el Papa Francesc. Les falses noticies sempre tenen un origen i s’alimenten difonent-les, un fet que les noves tecnologies afavoreixen; abans de difondre o de reenviar res pensem-nos-ho dos cops o tres; de si val la pena, si hi ha un grau de veracitat, de si pot ajudar a qui ho rebi. Mirem de que l’allau d’informació no ens esclavitzi, prioritzem uns temps per a rebre-la i un temps per a cuidar-nos interiorment, amb moments de pregària, de reflexió, de comunicació sincera amb els qui ens envolten.

En tercer lloc obeïm, mirem de complir amb les disposicions que han dictat les autoritats respecte a l’aïllament i prevenció, donant així exemple. I anem seguint els que ens vagin indicant en cada moment i fent el que correspongui. Intentem de seguir amb la nostra vida un determinat ritme de pregària i treball, com ho fem als monestirs, això sí, més que mai en comunió amb tota la societat. I si ens arriba a afectar de prop la pandèmia, fem el que toqui i no deixem mai de confiar en el Senyor i en la seva gran misericòrdia.

En quart lloc, la paciència. Una situació d’estrès, d’angoixa, d’incertesa, com aquesta, multiplica la susceptibilitat; no fem ni el que voldríem estar fent ni el que habitualment fem. En certa manera és una ocasió de redescobrir als altres, amb els qui convivim i amb els que ens envolten i habitualment ni ens n’adonem, com poden ser els veïns. Esdevenim així com una comunitat; als monestirs no ens hem triat, és Déu qui ens hi ha cridat, no som una colla d’amics, sinó que ens hi uneix un mateix objectiu, cercar Déu en el clos del monestir. Ara en certa manera les comunitats de veïns, també en un altre nivell les mateixes famílies, s’han convertit més que mai en comunitats; potser és una ocasió per aprofitar i descobrir en l’altre el rostre amagat de Crist.

En definitiva, com ens aconsella sant Benet, no desesperar mai de la misericòrdia de Déu i ajudar-hi pregant, no murmurant, obeint i tenint paciència.

Escrites per a Catalunya Cristiana, 4 d'abril de 2020