dijous, 23 de març del 2023

Exposició 40è aniversari Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià Diputació de Barcelona

 

Exposició 40è aniversari Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià

Diputació de Barcelona

Dijous 23 de març de 2023

 

Benvolguda Presidenta, Honorable Consellera, senyor Guillem Tarradellas, net del President, alcaldes de Cervelló i Canovelles, diputats, membres del Patronat de l’Arxiu, senyores i senyors,

Celebrar el 40è aniversari de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià en aquest lloc és un motiu de satisfacció, és com sentir-se a casa perquè gràcies a la Diputació de Barcelona l’AMTM existeix i ha pogut mantenir la seva activitat al llarg de tots aquests anys. La Diputació de Barcelona juntament amb el Govern de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Ministeri de Cultura, la Universitat Rovira i Virgili i altres institucions són els qui fan possible el dia a dia d’aquest Arxiu. Totes elles fan possible que el llegat del President Tarradellas sigui accessible als investigadors i estudiosos. Però si l’AMTM és una realitat viva gràcies a les institucions que hi donen suport ho és també gràcies a les persones que hi treballen o hi han treballat; gràcies als seus directors i directores: El P. Alexandre Masoliver, la senyora Montserrat Catalan i la senyora Núria Gavarró i amb ells la resta de l’equip que hi col·labora o hi ha col·laborat en un moment o altre d’aquests primers quaranta anys de vida de l’AMTM.

L’any 1981 el President Tarradellas volgué portar a Poblet el seu Arxiu. Fou un gest calculat, pensat i meditat, com tot el que feia el President Tarradellas, perquè aquest home que ho guardava tot, com en algun moment se l’ha definit, pensava que el seu arxiu havia de quedar a l’abast dels investigadors i a recer dels xafarders. Amb la seva manera de fer el President volia preservar, no ja tant sols la seva memòria, sinó la memòria del que havia viscut i dels ideals que havia representat i defensat al llarg de la seva dilatada vida política. L’AMTM respon al desig del President, un home que deixava poc marge a la improvisació, que mirava de deixar-ho tot ben establert i que va voler que el seu arxiu, és a dir una part molt important de la seva memòria, quedés a Poblet custodiada per la comunitat de monjos que hi vivim. Tot plegat es fa evident en els pactes signats pel President i el llavors abat de Poblet, Dom Maur Esteve, que deixen establerta com ha de ser la gestió i conservació d’aquest fons documental.

El President Tarradellas, aquell polític entre Macià i De Gaulle com escriu l’autor de la seva biografia, el Dr. Esculies, i dic biografia perquè passaran molts anys abans de que l’obra “Tarradellas, una certa idea de la política” pugui ser igualada, Tarradellas era doncs un home de voluntat, d’esperança i de tenacitat.  Una ferma voluntat de treballar per Catalunya encara més forta des de que fou elegit a Mèxic President de la Generalitat, el 7 d’agost de 1954 pels parlamentaris exiliats, i que anà més enllà de quan deixà la presidència el 28 d’abril de 1980. El President Tarradellas tingué sempre clar que de la tasca feta, en qualsevol moment, se n’havia de deixar constància perquè les generacions futures en poguessin fer memòria.

El President fou un home que en situacions de molta dificultat no perdé mai l’esperança de que un dia la Generalitat seria restablerta; potser fins i tot en algun moment sols ell n’estava convençut, perquè el més raonable era com a mínim dubtar-ne. El President fou un home tenaç perquè no defallí en aquesta esperança amb la ferma voluntat sempre de veure acomplert un dia el seu somni de retornar a Catalunya com a President, com així fou.

La comunitat de Poblet ens sentim orgullosos de ser els dipositaris d’aquest llegat i gràcies al suport de tants, molt especialment del de la Diputació de Barcelona, intentem d’acomplir les nostres obligacions al respecte de la millor manera possible perquè el llegat del President estigui a l’abast dels historiadors i amb el del President el de tants altres que s’hi han anat sumant al llarg dels darrers anys, perquè el President Tarradellas continua representant avui una certa manera de fer política que és per a molts la manera com s’hauria de fer política.

Moltes gràcies als qui han fet possible aquesta exposició que la pandèmia i els seus efectes ha endarrerit un xic en el temps, com en tantes altres coses. Moltes gràcies especialment al Dr. Esculies, el seu comissari i una de les persones que millor coneixen i expliquen la figura del President Tarradellas.

Gràcies al Govern de la Generalitat per ser avui aquí present i fer possible el dia a dia de l’Arxiu juntament amb les Diputacions de Barcelona i Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili i el Ministeri de Cultura. Moltes gràcies Presidenta per acollir aquí a can Serra aquesta mostra del que és i vol ser l’AMTM i per tot el suport que la Diputació de Barcelona dona a l’AMTM. Moltes gràcies a vostès per acompanyar-nos avui. La comunitat, passats 40 anys, renovem el nostre compromís de custodiar i difondre el llegat documental del President Tarradellas seguint així la voluntat d’aquest home sempre voluntariós, esperançat i tenaç.