dilluns, 24 d’agost del 2015

Dia de la reforma Carmelitana

Homilia predicada al Monestir de sant Josep i santa Anna de les Carmelites Descalces a Tarragona el dilluns 24 d'agost de 2015, dia de la reforma carmelitana, aniversari de la fundació per santa Teresa de Jesús del monestir de san José a Ávila


Dia de la reforma Carmelitana

Rm. 8, 14-17.26-27; Jn. 7,14-18.37. 39a

Una dona excepcional, una religiosa, embolcallada tota ella d'humilitat, penitència i senzillesa, que irradiava al seu voltant la flama de llur vitalitat humana i de la seva dinàmica espiritualitat; emprenedora, reformadora i fundadora; escriptora genial i fecunda; mestra de vida espiritual; contemplativa incomparable i incansable ànima activa. Gran, única, plenament humana, i carismàtica, així era i és Teresa de Jesús[1].
Però que hauria estat de Teresa sense l’Esperit que en ella actuava i que feu brollar del seu interior rius d’aigua viva que donaren, donen i donaran de beure a tantes de vosaltres i a tota l’Església. Era l’Esperit qui guiava la seva pregària i aquesta la portava a l’amor amb Crist. Hi ha sants davant dels quals potser el millor és callar i escoltar, podríem dir que són sants del morro fort, per fer servir una expressió col·loquial, sants amb caràcter; però és que per ells parla l’Esperit. Així Pau, Agustí, Benet, el nostre Bernat o la vostra Teresa són transmissors de l’Escriptura, en la que pouen la seva vida de pregària, i ho fan amb una convicció, contundència i saviesa que sols pot tenir de part nostra l’actitud de l’escolta atenta; per ells parla Crist ja que el tenen com a centre; i per Teresa la nostra vida és Crist[2], com per Benet de Núrsia no s’ha d’anteposar res al Crist. Crist fou per Teresa l’amic, el bé de tots els béns i l’objecte del seu seguiment radical.
Teresa ens posa davant els ulls el repte de seguir a Jesús, que cada monestir esdevingui aquell raconet de Déu, el palomarcico del que parlava, on Crist i Maria, la Mare, hi tinguin estada. I perquè sigui així la pregària ha de ser ell lloc concret on cercar i trobar a Crist, tal com ens ho ha dit Pau, l’Esperit guia la nostra pregària, la nostra conversa amb l’amic, «Teresa és sobretot mestra d'oració. En la seva experiència, va ser central el descobriment de la humanitat de Crist. Moguda pel desig de compartir aquesta experiència personal amb els altres, escriu sobre ella d'una forma vital i senzilla, a l'abast de tots, doncs consisteix simplement a “tractar amb amistat a qui sabem que ens estima”», ens diu el Papa Francesc en la seva carta als Carmelites amb motiu d’aquest cinquè centenari del seu naixement.
La pregària a Teresa li dona intimitat amb l’amic, és una pregària d’amor, d’amor al Pare i tanmateix per això d’amor als germans, «qui no estima a l’altre no us estima Senyor meu», escriu; per ella l’amor als germans no és sinó el reflex, la manifestació concreta de l’amor de Déu i sense un, no hi ha l’altre; els dos s’alimenten i es donen sentit. La pregària porta a l’amistat amb Déu i aquesta porta a Teresa a l’amor al proïsme.
«¡Oh Señor mío, cómo sois Vos el amigo verdadero; y como poderoso, cuando queréis podéis, y nunca dejáis de querer si os quieren .»[3]
Fits els ulls en Crist, la contemplació en l’amic alimenta la pregària, i aquesta és on es nodreix l’amor a Ell i als germans. Teresa ens dona la clau per la nostra vida comunitària, tantes vegades ben plena de dificultats, com també ho fou la vida comunitària de Teresa, no sols a l’Encarnación sinó també en les seves fundacions on no sempre tot sortia com ella hagués volgut i on no mancaren tensions i problemes.
Però què ens diu avui Teresa de Cepeda i Ahumada, la Mare Teresa de Jesús, cinc-cents anys després del seu naixement i quatre-cents cinquanta-tres després de la fundació de San José a Avila? Que mantinguem una relació d’amor amb Crist, i que així de l’estreta relació basada en la pregària sorgeixi l’amor i en ell  l’amistat amb Crist. Teresa ofereix a les seves comunitats un marc idoni per aquesta relació, com ho fa Benet als nostres ordes; cal que siguem conscients de que als qui més facilitats se’ns han ofert més se’ns demanarà, com en la paràbola dels talents. Teresa o Benet ens han facilitat un manual per accedir a l’amistat amb Crist, per tenir-lo a Ell com a centre i mestre de la nostra vida, aconseguir-ho depèn sempre del seu ajut però també de la nostra capacitat d’escolta i de la nostra disponibilitat.
Com Teresa escrivia en el Llibre de la Vida: «Pensaba qué podría hacer por Dios. Y pensé que lo primero era seguir el llamamiento que Su majestad me había hecho a religión, guardando mi Regla con la mayor perfección que pudiese

Teresa de Jesús cinc-cents anys després viu i dona vida a l’Església. Pregària, amor i amistat són l’eix del seu mestratge.


[1] Cf. Homilia Pau VI el 27 de setembre de 1970.
[2] Moradas V, 2.4.
[3] Libro de la vida 25,17.