diumenge, 1 de novembre del 2015

Tots Sants



TOTS SANTS
Homilia predicada a la comunitat Vedruna de l'Espluga el dissabte 31 d'octubre i a la Missa vespertina de Poblet el diumenge 1 de novembre de 2015


Ap 7,2-4.9-14; Sal 23,1-2.3-4ab.5-6; 1Jo 3,1-3; Mt 5,1-12a

Aquest diumenge celebrem a tots els Sants. Però qui són els sants? Són aquells que glorificats contemplen a Déu tal com és i d’allí estant intercedeixen per nosaltres davant del Pare.
I per què són sants? Perquè per la gràcia del Pare i llurs mèrits gaudeixen de la glòria eterna.
Per què els venerem? Per raó del seu exemple i donem gràcies a Déu per ells, els invoquem i ens acollim a ells perquè tot testimoni genuí d’estimació que nosaltres presentem als sants, s’encamina i acaba en Jesucrist  i per mitjà d’Ell en Déu.
Quants són? Una munió immensa, que ningú podria comptar, de tota nació, raça, poble i llengua, ens diu la primera lectura. Un poble que comprèn els sants de l'Antic Testament, els de el Nou Testament, els nombrosos màrtirs de l'inici del cristianisme i els beats i sants dels segles successius, fins als testimonis de Crist del nostre temps. Uns, els menys, els reconeix l’Església pels mèrits de llur vida i per algun fet extraordinari amb que han ajudat a algú; però la majoria no els coneixem i per això avui els celebrem a tots. Són aquells a qui reconeixem com a sants i una multitud a la que no coneixem com a tals. Tots plegats units per la voluntat d'encarnar en la seva vida l'Evangeli, ajudats per l'Esperit Sant.
De què serveix la nostra lloança als sants? Amb aquesta pregunta comença una famosa homilia de sant Bernat per al dia de Tots Sants. És una pregunta que també ens fem avui. Bernat ens diu que els sants no necessiten els nostres honors i no guanyen res amb el nostre culte. Però que en contemplar el seu exemple, sorgeix en nosaltres el desig de seguir com ells el camí de l’Evangeli, ja que ser sant significa ni més ni menys que voler viure prop de Déu.
Com han arribat a ser sants i amics de Déu? Per ser sants no cal realitzar accions i obres extraordinàries, ni posseir carismes excepcionals. Cal abans que res, escoltar a Jesús i seguir-lo sense defallir davant les dificultats. Cal fiar-se d’Ell i qui es fia d'Ell i l’estima amb sinceritat, estima als germans. Hi ha sants de tota mena però tots al cap i a la fi han estimat Crist.
Com sabem que són sants? Els sants han perseverat en el seu lliurament, han passat per la gran tribulació de la que ens parla l'Apocalipsi i el seu exemple és per a nosaltres un estímul per a seguir el mateix camí, per experimentar l'alegria del qui es confia en Déu, perquè l'única veritable causa de tristesa i infelicitat per a l'home és viure lluny d'Ell.
Qui són els sants? Són els benaurats, els nets de cor que veuen a Déu. Aquells a qui la pobresa, la mansuetud, la justícia i la misericòrdia els han permés veure la claror de la mirada de Déu en totes les creatures i l’amor de Déu ha entrat en el seu cor. La santedat sobretot exigeix amor, com el que ens ha donat el Pare en fer-nos fills de seus, com ens diu la carta de sant Joan, i en la nostra vida tot és do del seu amor. Les Benaurances ens mostren el programa de vida de Jesús, ens manifesten el seu misteri, el misteri de la mort i de la resurrecció, de la passió i de l'alegria de la resurrecció. Un misteri que sempre ens convida al seguiment de Jesús i a l’amor. També nosaltres podem participar de la seva benaurança. Amb Ell l'impossible resulta possible i amb la seva ajuda, només amb la seva ajuda, podem caminar pel camí dels benaurats, com els sants que ens han precedit en el camí i la fe dels quals sols Déu ha conegut.
Que els justos de tots els temps ens acompanyin, ens protegeixin i ens ajudin en les nostres lluites de cada dia per esdevenir fidels a Crist i als germans en l’amor.