dilluns, 12 de setembre del 2016

Sant Nom de Maria Col·legi de Jesús i Maria de Sant Gervasi



Sant Nom de Maria
Co-titular de la Congregació de Jesús i Maria
Col·legi de Jesús i Maria de Sant Gervasi
12 de setembre de 2016
Ecl. 24,1-2.5-7.12-16-16-29; Salm Lc 1 (Magnificat); Lc 1,26-38

L’anunci a Maria és per a nosaltres els cristians una invitació a viure la nostra fe de manera joiosa i confiada. Alegra’t és el primer missatge de l’àngel, és la primera paraula que Déu adreça a tota criatura i l’alegria ens ha de venir com a Maria, perquè el Senyor és amb nosaltres; Déu ens acompanya i per això no hem de tenir por; no hem de tenir aquella por que ofega, que paralitza, que no deixa caminar. Vèncer la por és fruit de l’alegria de saber que Déu és amb nosaltres. Com Déu estava amb Maria i en Maria, ella que és la dona més estimada per Déu, perquè la persona humana més estimada per Déu ha estat una dona i amb ella i per ella l’amor de Déu ens arriba a tots nosaltres ja que en ella i per ella neix el Fill de Déu, s’encarna i així pot compartir els nostres dolors, els nostres sofriments, les nostres tristeses fins a donar la seva vida per tots nosaltres, fins a vèncer la mort i vencent-la donar-nos a tots la vida vertadera, aquella vida que mai no acaba. 

Maria tal com ens la presenta el relat de l’evangelista Sant Lluc en l’episodi de l’anunciació, és el nostre model de relació amb Déu; simple, transparent i disponible. Déu sempre porta la iniciativa, però nosaltres molts cops no arribem a copsar per on va, que vol de nosaltres, que n’espera, que hem de fer; Maria ens mostra com ha de ser la nostra resposta, confiada i humil. Maria és model de confiança; ella perfectament pura i transparent a la llum divina, que malgrat dubtar no li impedeix confiar-se, fiar-se de Déu i deixar-lo fer, davant del misteri de la seva concepció. Maria esdevé mare del Fill de Déu; participa de la gran joia de la maternitat, perquè «cada nova vida “ens permet descobrir la dimensió més gratuïta de l’amor, que mai no deixa de sorprendre’ns. És la bellesa de ser estimats abans: els fills són estimats abans que arribin”. Això ens reflecteix el primat de l’amor de Déu, que sempre pren la iniciativa»[1], ens diu el Papa Francesc.

L’alegre confiança de saber-se en companyia del Senyor ens fa perdre la por; aleshores podem mostrar—nos simples, transparents i disponibles, com la vostra germana Isa que va perdre la por, ella davant de nombroses dificultats no tenia por, perquè sentia la confiança en el Senyor, el sabia al seu costat, perquè Ell està en cadascun dels nostres germans que pateixen, en els més pobres, en els més desafavorits i la Isa, l’assassinat de la qual ens ha tocat el cor a tots, estava prop d’ells, a prop de Crist. Ens ho explicava en una entrevista l’any 2011 dient: «Pensareu que com puc seguir vivint a Haití, entre tanta pobresa i misèria, entre terratrèmols, huracans, inundacions i còlera. L'única cosa que podria dir és que Haití és ara l'únic lloc on puc estar i guarir el meu cor. Haití és casa meva, la meva família, el meu treball, el meu sofriment i la meva alegria, i el meu lloc de trobada amb Déu». Ella va saber reconèixer en els més desafavorits, en els rebutjats per la societat a Guinea o a Haití la imatge de Crist, hi va veure la seva família, el sofriment d’ells era el seu sofriment i la seva alegria era comuna. L’alegria que ve de Déu ens dona força per transformar el món  si veiem a Crist en el rostre dels altres i si sabem al Senyor al nostre costat; aleshores serem també nosaltres transmissors de l’alegria de Déu, anirem a Ell i quedarem saciats dels seus fruits, Ell farà obres grans per mitjà nostre, farem arribar als altres la seva misericòrdia, enaltirem als humils i omplirem de béns als qui tenen fam. Sabent que tenim al Senyor al nostre costat perdrem la por i ajudarem amb la nostra alegria confiats en la seva presència al nostre costat, a que la seva misericòrdia arribi a tot el món.


[1] AL, 166

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.