divendres, 31 de març del 2017

Presentació de l’Opuscle de la Congregació de Senyores sota la invocació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i de la Mare de Déu de la Soledat. Casa de la Sang 31 de març de 2017



PRESENTACIÓ DE L’OPUSCLE DE LA CONGREGACIÓ DE SENYORES SOTA LA INVOCACIÓ DE LA PURÍSSIMA SANG DE NOSTRE SENYOR JESUCRIST I DE LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT. CASA DE LA SANG 31 DE MARÇ DE 2017

Estimat Mossèn Queraltó President de la Soledat i Prefecte de la Sang, molt estimada Priora de la Congregació de la Mare de Déu de la Soledat i membres de la Junta, senyor Josep Maria Prats conseller de cultura de l’Ajuntament de Tarragona i bon amic, senyors President i vicepresident de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa, sotsprefecte i membres de la Junta de la Sang, membres de les altres confraries, amics i amigues. Agraeixo molt aquesta invitació, estimada Maria Dolores, a presentar avui i aquí aquest opuscle. En primer lloc per l’amistat de tota la vida entre les nostres famílies. En segon lloc per poder estar avui aquí en aquesta casa de la Sang, a la que hi estic vinculat des de la meva infància com també hi estigueren estretament vinculats el meu pare i els meus avis, Joan Vilà i Emilio Mayo. En tercer lloc perquè sempre els tarragonins que no vivim a la nostra estimada ciutat sentim enyorança de la nostra Setmana Santa i aquesta és una ocasió per poder participar-hi, perquè com escriu el nostre alcalde Josep Félix Ballesteros en la seva salutació «la Setmana Santa és un d’aquells moments que la nostra ciutat té un batec especial».

Quan la nit del Divendres Sant ja es ben entrada la imatge de Maria en la seva Soledat recorre els carrers de la nostra ciutat «camina amb solitud de mare, amb tant dolor endinsa’t, que les nafres del cor li sagnen», poetitza Àngels Ferrando

Ja ha passat per davant de l’espectador tot el drama de la creu com passà aquell primer Divendres Sant davant de la mirada adolorida de mare de Maria que ha perdut al seu Fill, «és la imatge que evoca la pèrdua a la qual tots, en un moment o un altre, hem de fer-hi front», escriu el subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra. Quan la nit ja és ben fosca Maria passeja la seva solitud pels carrers de Tarragona darrera tot el drama de la passió, la mort en creu i la solitud i el silenci del sepulcre. 

Com per mostrar-nos-la sola, la gent ja anat poc a poc abandonant els seu llocs i Maria recorre envoltada de llum i flors i acompanyada per les seves més fidels amigues els carrers abans plens per contemplar la brutalitat de l’home vers el Fill de Déu i ara cada cop més buits com si volguessin deixar-la sola amb el seu dolor. Però no està sola, com tampoc hi està quan de nou a la tarda del Dissabte Sant torna a caminar per la nostra ciutat per visitar la catedral i ser reconfortada per la pregària dels fidels. Aleshores mostra el seu serè i esperançat dolor «entre el recolliment i el silenci amb el fragor i la tradició festiva en una celebració que es viu des del respecte, independentment del grau d’espiritualitat de cadascú», com escriu el President de la Diputació Josep M. Poblet

I en acabar torna aquí a la seva casa del carrer Natzaret, com si fos la seva casa en aquell petit poblet on ella s’estava quan de sobte un àngel la visità i la seva vida canvià, passant de ser una simple noieta de Natzaret a ser la portadora en les seves entranyes del Fill de Déu fet home per a la nostra salvació i esdevenir així també la nostra mare. La solitud de Maria és però esperançada, sap que no tot acaba el Divendres Sant. Com escriu el nostre arquebisbe en la seva salutació a l’opuscle que avui presentem, «la major victòria de Jesucrist, que motiva la celebració de la nostra Setmana Santa i les nostres processons, és la seva gloriosa resurrecció  d’entre els morts, esdeveniment que actualitzem la nit de Pasqua, després del dia del gran silenci, el Dissabte Sant, durant el qual tota l’Església contempla, al voltant del sepulcre, la història d’amor més gran que ningú no hauria estat capaç de somniar.» 

La seva és una solitud compartida amb la nostra pròpia solitud perquè, escriu Oscar Peris Delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, «hi ha moments que, malgrat la multitud, ens sentim interrogats personalment, hi ha algú, alguna presència, algun estat d’esperit que ens pregunta directament.» 

Així Maria recorre els carrers de la nostra ciutat acompanyada per vosaltres enmig d’una Setmana Santa «única pel seu entorn i per la seva tradició» en paraules de Josep Andreu President del Port de Tarragona. L’entorn romà de Tarragona evoca èpoques passades ben similars a la Jerusalem del temps de Jesús qui sap si com apunta Pere Virgili, President del Consell Comarcal del Tarragonès, Ponç Pilat en fou governador abans d’anar destinat a Judea i contemplà la Mediterrània de Tarragona estant des del denominat avui castell de Pilats. 

A la part alta quan recorreu els carrers acompanyant a Maria en la seva solitud a pas lent li demaneu com apunta en Francesc Seritjol, President de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa, «que us acompanyi i us ajudi a superar els entrebancs que la vida us posa endavant». Fent costat a Maria, sola i plorosa amb llàgrimes que a dures penes pot contenir aquell petit mocadoret brodat a la seva mà el plor per la pèrdua del seu fill estimat, heu estat la Congregació pionera en la presència de la dona en la nostra Setmana Santa i ja són seixanta anys, com recorda la vostra Priora, que l’acompanyeu pels carrers la tarda del silenciós Dissabte Sant i n’heu fet d’aquest acompanyament no «un pur espectacle exterior buit de contingut de fe» sinó una adhesió personal a Crist, com escriu Mossèn Josep Queraltó, el vostre President i el nostre Prefecte. 

«És molt important viure avui com a fidels convençuts i actius de la nostra Església catòlica, dins de la mateixa Església i en la nostra societat» ens diu Monsenyor Miquel Barbarà, Delegat diocesà per les Associacions de Setmana Santa. I així vosaltres sou presents al llarg de l’any en la vida de la nostra Església i de la nostra ciutat, com ho demostra la memòria plena d’activitats que repartides al llarg de l’any han estat marcades sota el signe de la misericòrdia en l’any que el Papa Francesc ha volgut que tota l’Església fixes l’atenció en aquest punt que és la realització concreta de l’amor a Crist i als germans que ha de ser el fonament de la nostra fe. Com deia la vostra Priora en la presentació del quinzè opuscle de la Congregació «en aquest any jubilar de la misericòrdia, el nostre pensament es dirigeix cap a la Mare de Déu i hem d’estar més unides que mai en la fe i l’amor a la nostra Mare de Déu de la Soledat. Ningú com ella va conèixer la profunditat del misteri de Déu fet home. Siguem forts en la nostra fe i gaudim d’aquesta riquesa espiritual, la qual ens ha d’ajudar a practicar la misericòrdia, tan necessària per obtenir la pau i practicar la caritat». 

Participant en els actes de les diferents agrupacions i confraries molt especialment els dies més propers a la Setmana Santa, estant presents en les diverses celebracions al llarg de l’any litúrgic, molt especialment en l’ofici i processó del Corpus des de sempre lligat estretament als gremis primer i a les confraries després; ratifiqueu el vostre testimoni de fe i d’especial devoció a Maria. Un acte voldria destacar i és la vostra visita a les Carmelites del convent de la Mare de Déu del Carme de Banyoles per recordar amb aquella comunitat la confecció del manto de la Mare de Déu de Soledat l’any 1962.

Acompanyeu a Maria quan «als ulls del món, el Dissabte Sant és el dia del fracàs de l’obra de Jesús. Semblava que tot s’havia acabat (...) El dolor de Maria fou molt gran al peu de la creu. Tanmateix, Maria era una dona de fe i creia en les paraules que Jesús repetia als seus deixebles. (...) Maria creia que Jesús, Déu i home, ressuscitaria. Per a Ella aquell Dissabte sant fou de soledat perquè no tenia la companyia física  del seu Fill, però fou també un dia ple d’esperança. Maria, dona de fe, esperava el tercer dia, la vetlla pasqual, la resurrecció de Jesús, perquè ella creia que Jesús va venir a vèncer la mort amb la resurrecció.» Us ho deia el Cardenal Lluís Martínez Sistach el passat Dissabte Sant.
Acompanyeu a Maria en la seva Soledat, a ella que és la dona de l’esperança i la Mare de Misericòrdia no sols per haver estat mare de Crist en la carn, sinó per haver experimentat singularment la misericòrdia divina i així acull amb un afecte semblant els fills que a ella acudeixen tot mostrant-los el fruit beneït del seu ventre, com us deia el P. Joan Maria Mayol Monjo de Montserrat i rector del Santuari de Montserrat en la seva conferència de l’any 2016. Acompanyeu la imatge de Maria la qual es presenta sola, dreta, sòbria, el rostre de la qual mostra dolor, mentre l’actitud resta serena i resignada, amb l’esperança segura de la resurrecció, com deia Maria Joana Virgili Gasol en la presentació de l’opuscle de 2016.

Acompanyeu a Maria amb agraïment com l’entendridor vers i relat de Susana González ens mostra, tendresa de mare agraïda a la Mare de tots per la seva protecció i companyia. Acompanyeu a Maria traspassada per set dolors, com recorda Josep Ciurana Moncusí; essent el darrer el de la seva Soledat, ella que no ens deixa mai sols. Maria es va posar sempre en tot i per tot a disposició de Déu, va convertir tots els moments i les circumstàncies de la seva vida en una vida al servei de Jesús; hi va confiar plenament, del principi al final, sense matisos; com ho descriu Sílvia Sancho.

Maria visqué amb intensitat dolorosa de mare la passió de Crist, centre i tema de l’art i d’un dels còdex musicals del Monestir de Poblet ara conservat a la Catedral de Tarragona i estudiat amb cura per Sofia Mata en aquest opuscle i que conté precioses miniatures com l’oració a l’hort, la flagel·lació o la coronació d’espines. Un dels molts tresors de Poblet que la rauxa de la desamortització dispersà i l’amorosa atenció del Capítol de la Catedral de Tarragona recollí per a conservar-lo com a testimoni de la llarga tradició musical del nostre monestir. 

Mirant a Maria en la seva solitud reconeixeu al seu Fill en els nostres germans i germanes, sobretot en els més desafavorits, com tant insisteix el Papa Francesc, així es veu en la presentació de les moltes activitats de Mans Unides que us va fer Teresa Feliu, Presidenta delegada a Tarragona; citant a la seva primera presidenta Mary Salas us deia «el dia que els homes decideixin que no hi hagi més gana sobre la capa de la terra, no n’hi haurà. Això suposarà una presa de consciència semblant a l’abolició de l’esclavitud. Serà un món nou». Ens cal la sensibilitat de l’amor per no ser durs com roques davant la misèria del món i tenim en l’oració a Maria, ella que fou immigrant, que conegué el dolor de perdre al fill, que participà de la solitud dels homes i dones de tots els temps; l’única arma; com escriu Maria Rosa Robert.

Maria es molt present en la nostra vida de monjos. Totes les comunitats cistercenques que seguim la Regla de Sant Benet en acabar les pregàries de Laudes i Vespres invoquem a Maria i en acabar les de Matines, Migdia i Completes ens dirigim a ella amb la pregària de l’àngelus. La Mare de Déu és un referent constant en la nostra jornada de pregària i treball. Sant Bernat escrivia «Que mai la teva boca es tanqui al nom de Maria, que ella no estigui mai absent en el teu cor, que no traeixis l’exemple de la seva vida; així podràs obtenir la seva intercessió.» En acabar les Laudes, la pregària que l’Església dedica a lloar Déu en el moment que surt el sol i tot reneix i recordem la resurrecció de Crist adormit en el sepulcre, com la natura s’adorm durant la nit; la comunitat cantem en llatí el Sub tuum praesidium;
«Sota el vostre mantell ens emparem,
santa Mare de Déu;
escolteu les nostres pregàries en tota necessitat
i aparteu-nos sempre dels perills,
Verge, gloriosa i beneïda.»

En Jordi Guàrdia hi dedica un acurat article que ens presenta l’antiguitat i el sentit profund d’aquesta pregària, que en la litúrgia romana es pot resar en la darrera pregària del dia a Completes. És el mantell de Maria que ens aixopluga. Així a la sagristia de Poblet fins a la desamortització hi havia un gran quadre de la Mare de Déu de la Misericòrdia que cobria sota el seu mantell la representació de les comunitats de tots els temps; és una imatge molt emprada en els nostres monestirs per representar i demanar la protecció de Maria. La mateixa protecció que demanaven els nostres primers màrtirs amb la seva comunitat els sepulcres dels quals conservats a la nostra necròpolis i que estudia en Joan Menchon. La nostra és una església d’arrels apostòliques i martirials profundes la petjada de les quals és motiu de l’interès dels nostres arqueòlegs.

L’opuscle conclou amb el programa d’actes, la composició de la Junta i el llistat de congregantes. Acompanyant tota la publicació una magnífica selecció de fotografies de diversos autors. Cal felicitar a M. Antònia Blanco, directora, Dolors Fontana i Maria Teresa Potau coordinadores i a tota la Congregació de Senyores sota la invocació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i de la Mare de Déu de la Soledat per aquest opuscle, al seva qualitat de contingut i de composició que serveix de mitjà privilegiat per apropar la Mare de Déu de la Soledat a tots als qui el tinguin a les mans.

La tarda del Dissabte Sant, quan la vostra imatge titular surti de nou pels carrers de la part alta acompanyada per les seves fidels congregantes, Maria estarà de nou a l’espera com a Natzaret. Allí un àngel li anuncià que seria mare i verge i que portaria en les seves entranyes al Fill de Déu i ella preguntà com seria això si no havia conegut cap home. Ara de nou tampoc no sabrà ben bé com serà, però estarà certa de que allò que el seu Fill li digué, de que als tres dies ressuscitaria, serà cert; i sortirà a donar un tomb per la ciutat com per distreure ni que sigui un instant el seu dolor, rebre el consol dels fidels aplegats a la catedral i tornar a casa per esperar que allò que el seu Fill li deia es compleixi, de nou com a Natzaret, en el misteri.

La força de l’Esperit li posà a les seves entranyes al Fill de Déu i de nou ara la força de Déu traurà al seu Fill de la tomba, el farà vèncer la mort i vencent-la ens donarà a tots els homes i dones la vida eterna. Tornem a les paraules del nostre arquebisbe «imagineu-vos per un moment que Jesucrist només hagués mort i no hagués ressuscitat. (...) La major victòria de Jesucrist és la seva resurrecció.»

Acompanyeu a Maria en la seva soledat la nit del Divendres Sant i la tarda del Dissabte Sant, però l’acompanyeu-la sobretot en la seva esperança, en la seva confiança absoluta de que aquell a qui ha donat a llum, ha criat, ha educat, ha vist predicar i realitzar miracles com a Canà, ha vist morir a la creu i sepultar, aquell qui l’ha confiat al deixeble estimat, a qui plora desconsolada i sola; aviat eixugarà les seves llàgrimes i amb les seves les nostres i el seu dol es convertirà en la joia més immensa que mai hagués pogut somiar perquè Ell ressuscitarà.

Que Maria sota l’advocació de la Mare de Déu de la Soledat ens ajudi a viure aquests dies el misteri de la salvació i a ser capaços de transmetre la nostra joia a tots els qui ens envolten i que Crist, representat en aquesta imatge de la Sang que ens acompanya, ens salvi.

Santa Setmana i santa Pasqua.

Moltes gràcies,