dimecres, 12 de juny del 2019

Paraules en la inauguració del centre de visitants del Monestir de Poblet



Paraules en la inauguració del centre de visitants del Monestir de Poblet

Poblet dimecres 12 de juny de 2019



Honorable senyora Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Il·lm. senyor Josep Poblet, President de la Diputació de Tarragona; Il·lm. senyor Joan Güell alcalde de Vimbodí i Poblet; senyors alcaldes; senyor Joaquim Macià, director de Banca d’Institucions de CaixaBank; una salutació especial als senyors Joan Canela i Josep Maria Vidal, que el proper dissabte prendran el relleu a les alcaldies de Vimbodí i Poblet i l’Espluga de Francolí, senyores i senyors.



El 18 de gener de 1150 El Comte de Barcelona i príncep d’Aragó, Ramon Berenguer IV, donava a Déu i a l’abat Sanç de Santa Maria de Fontfreda, aquest lloc anomenat jardí de Poblet, per a construir-hi un monestir cistercenc amb els seus edificis: un claustre, un dormitori, un refetor i els tallers, juntament amb la terra suficient per a obtenir del treball dels religiosos llur sosteniment.


Avui 12 de juny de 2019, passats més de vuit-cents-cinquanta anys des de la seva fundació, Poblet continua essent un monestir i, seguint la voluntat del seu fundador, un fogar espiritual, econòmic i social. Amb la incorporació del centre d’interpretació i dues noves sales del museu, ens mantenim fidels a aquella seva voluntat, aportant a aquestes terres, amb l’ajuda de les noves tecnologies, un nou espai cultural i un nou incentiu turístic. Poblet segueix essent un monestir cistercenc, el pas dels segles l’han vestit tal i com és avui, fins i tot cent-cinc anys d’abandó no han impedit que una lenta però valuosa restauració permetí avui visitar-lo i gaudir-ne potser com mai abans havia estat possible.


Però Poblet no és patrimoni d’una comunitat, d’una comarca o d’unes terres concretes; és un patrimoni per a tota la humanitat, com el declarà la UNESCO l’any 1991. Per això mantenir-lo i difondre’n la seva importància és una tasca també patrimoni de tots. A aquesta tasca, no pas fàcil, ens hi ajuden les institucions públiques i privades del país, sense elles res no seria possible. Sentim molt proper al Govern de la Generalitat, amb el qual tenim tants projectes endegats, no en va el President de la Generalitat és el President del Patronat del Monestir; sentim molt proper a l’ajuntament del nostre municipi, Vimbodí i Poblet, i a institucions que porten tants anys col·laborant com el Govern de l’Estat, “la caixa” o la Diputació de Barcelona, amb qui el monestir manté una antiga i estreta col·laboració. Avui que incorporem el centre de visitants i dues sales del museu cal esmentar de manera molt especial a la Diputació de Tarragona que, fidel al seu compromís amb Poblet, ha fet possible aquestes realitzacions, com tantes d’altres abans.


Qualsevol obra implica la feina de molta gent. En les que avui incorporem cal destacar en primer lloc la gestació i l’impuls del P. Lluc Torcal i el suport al projecte del meu predecessor, el P. Josep Alegre. La tasca de l‘equip d’arquitectes i enginyers de la Diputació de Tarragona, sota la direcció de Jaume Mutlló; el treball de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i del programa “patrimoni en acció” de la Fundació “la caixa”; l’ajuda de la Diputació de Barcelona i de totes aquelles persones que l’han fet realitat, amb una tasca que ha durat uns quants anys: l’empresa Nàrtex, especialment la coordinadora i ànima del projecte Isabel Vilaseca; les empreses Teixidó-Garrell, Fusteria Cal Miquel i Instal·lacions Garcia, sense la bona feina de les quals a Poblet no es faria res; i també a Miragrup, Josep Botey, Erigin Creacions, Dédalo, grues Sánchez, Fundació Privada Catalana per l’Arqueologia Ibèrica, el Museu de Lleida i de manera molt especial als familiars i marmessors de Mossèn Genís Baltrons, Josep-Agustí de Ciurana i Gustau Torres; a l’equip de restauració de la Diputació de Tarragona a Tortosa; i al nostre equip responsable del museu i l’atenció als visitants del monestir.


Benvolguda Consellera transmeti al President el nostre agraïment i la nostra voluntat de seguir col·laborant en bé del patrimoni històric. Benvolgut President Poblet, avui amb aquesta inauguració poseu punt i seguit a la vostra relació amb aquest monestir. Donar-vos les gràcies per tot el suport de la Diputació de Tarragona al llarg d’aquests anys de la vostra presidència, recuperant així la històrica relació amb Poblet. Podem dir amb justícia que deixeu la feina feta i ben feta. Benvolgut Alcalde, senyor Joan Güell, moltes gràcies també per tota la col·laboració rebuda durant els anys que heu estat al capdavant del nostre municipi, heu entès el pes del monestir i la necessitat de fer coses junts en bé de tots.


Poblet és passat i present, i sempre futur; ni el compromís ni els reptes no acaben aquí. Aquest monestir, tant vinculat a la Corona, als reis i comtes de Barcelona i també a les terres germanes d’Aragó, València i Balears, hereves de l’antic regne de la Corona D’Aragó, és una mostra fefaent de que història, cultura i espiritualitat se segueixen donant la mà i ho han de continuar fent en els propers anys. Per aquesta tasca és imprescindible la col·laboració de totes les administracions que vetllen, gestionen i tutelen aquest patrimoni mundial fundat per a ser un centre espiritual, cultural i social. Els homes passem com en una cursa de relleus, les institucions van canviant de mans però les obres queden i en acabar-ne unes en comencen d’altres. En iniciar aquest part del projecte cosmos que avui conclou ens vàrem fixar la voluntat de transmetre al visitant aquest triple caràcter de Poblet: històric, cultural i espiritual. Ara és tasca de tots vostès valorar si ho hem aconseguit, perquè el destinatari d’aquest treball, de tantes persones i de tants mesos, no és altre que la societat.


Moltes gràcies i els emplacem a afrontar nous projectes i a fer-los de nou realitat.