dijous, 25 de juny del 2020

Exèquies


Exèquies
Parròquia de Santa Maria de la Catedral
Tarragona 25 de juny de 2020
2Co 5,1-8, Salm 22,1-3.4.5.6 i Jo 14,1-6

La vida i la mort són dos conceptes antitètics i alhora ben complementaris. Tant cert és que si vivim morirem, com que si morim és perquè hem viscut. El nostre cos, el cos terrenal, com ens diu l’apòstol sant Pau, serà destruït i davant d’aquest fet, quan la mort ens colpeja perquè la vivim de prop en algú a qui hem estimat i ens ha estimat, és inevitable que el sentit de la vida i de la mort se’ns posi com a qüestió. I amb aquest sentit també el del sofriment humà viscut al llarg de les nostres vides terrenals on s’alternen la joia i la tristesa, la salut i l’enfermetat, però on sembla que a la fi sempre triomfa la mort.

Per la fe creiem que no és així, que aquesta no és la vida definitiva, que aquí tenim un cos que neix, creix, envelleix, emmalalteix i que a la fi desapareix; que aquesta casa de Déu i tabernacle de Déu a la terra, com ens diu sant Pau, és finita; però estem certs també de que tindrem un altre temple, no fet de mà d’homes, sinó obra de Déu i aquest serà el definitiu. Déu es va fer home, igual en tot a nosaltres llevat del pecat, per compartir els nostres sofriments, les nostres angoixes i la nostra mort i morint vencé la mort i ressuscitant ens dona la vida eterna, plena i vertadera. El Fill de Déu, el Messies tant esperat, no vingué al capdavant d’un exèrcit d’àngels dominadors, sinó que naixent en un pessebre, vivint en el sí d’una família humil, plorant la mort dels qui estimava i patint una mort injusta, compartí així la nostra humanitat. Nosaltres no podem fer altre cosa que creure, sense veure; però ens hem de sentir coratjosos, entendre que aquí vivim com a emigrats i que quan sortim d’aquest cos mortal és per anar a la casa del Pare on hi ha lloc per a tots. La clau és la confiança, ens ha dit l’Evangeli de sant Joan, confiats en una vida que no acaba, on ja no hi ha sofriment i on tot és amor. Un amor que ara i aquí, malgrat totes les limitacions d’aquesta vida terrena que tenim, hem pogut experimentar; mitjançant l’amor de Déu i l’amor dels germans.

La nostra germana no ha estat derrotada per la mort, per una llarga malaltia, sinó que ha lliurat un bon combat i a la fi n’ha sortit vencedora perquè ara ja està més enllà del dolor. Ha hagut de recórrer un llarg i dur camí que cap de nosaltres no hauria volgut per a ella, però enmig de la lluita, com ho havia fet al llarg de la seva vida, us ha fet experimentar el seu amor i vosaltres també, fills i nets, li heu fet sentir la vostra proximitat i amor. Tenint-ne cura en la seva feblesa amb esperança i convicció, fent tot el que podíeu fer per ella.

Al llarg d’aquets darrers anys heu pogut viure moments inoblidables tot i que també sovint us haurà envaït la sensació de que la seva lluita era injusta. Ara tot el seu sofriment ha passat i la nostra germana viu d’una altra manera, però la seva no ha estat una lluita inútil, tota la seva vida no ha estat en va. Us deixa tristesa i buidor, però us deixa quelcom que és molt més important, us deixa el seu amor de mare i d’àvia. Tot el que ha viscut, tot el que ens ha donat no s’ha fet no res, el seu amor per vosaltres perdura en vosaltres mateixos.

Avui és un dia per a la tristesa, per a la nostàlgia, per al dolor; però és i ha de ser sobretot un dia per a que els nostres cors s’asserenin, un dia per a la confiança, un dia per a l’esperança. Plens d’esperança perquè a la fi de la vida ens examinaran en l’amor, Déu sols ens preguntarà si hem estimat i la nostra germana podrà respondre que no ha fet res més que estimar i que us ha estimat a vosaltres en concret amb totes les seves forces, en les alegries i en les penes, en els bons i en els mals moments perquè el seu amor fou sempre generós i alegre. Feliç ella que us ha lliurat generosament el seu amor i s’ha sentit estimada per vosaltres, un amor que en el dur camí d’aquets darrers anys ha rebut potser sense adonar-se’n i que ara alliberada del cos mortal segur que agraeix.

En aquesta Eucaristia preguem per la nostra germana que ens ha deixat, demanem al Senyor que veient l’amor com a fil conductor de la seva vida, ara la rebi amb aquell amor que és més gran que cap altre; que ella, que al llarg de la seva vida ha donat el seu amor i s’ha sentit estimada pels seus pugui ara gaudir d’aquell amor que és plenitud en la casa del Pare. També preguem per a nosaltres per obtenir el consol i l’esperança i demanar al Senyor que un dia puguem retrobar-nos amb tots aquells que ens han estimat i hem estimat per gaudir per sempre de la consoladora visió de Déu.