diumenge, 9 d’agost del 2020

Diumenge XIX durant l'any / Cicle A


Diumenge XIX durant l'any / Cicle A
Capella Santa Caterina
9 d’agost de 2020
1R 19,9a.11-13a; Salm 84,9ab-10.11-12.13-14 (R.: 8); Rm 9,1-5 i Mt 14,22-33


Sembla que en l’Evangeli d’avui el Senyor ens demana coses impossibles, tan impossibles com caminar sobre les aigües. No, Déu no és un Déu de demanar-nos coses impossibles, sinó d’ajudar-nos a fer possible petites coses que pas a pas, poc a poc van esdevenint grans coses. Elies esperava potser la manifestació de Déu en una gran ventada que esberlés muntanyes i esmicolés roques; en un gran terratrèmol; en un gran foc; però no, el Senyor es manifestà en un ventijol suau. El que ens demana el Senyor és confiança, és fe en Ell i així poder fer coses per als altres, sobretot per als qui més ho necessiten; sentint com l’apòstol per ells una gran tristesa i un dolor constant al fons del cor.

Però hi ha un lloc on  cercar aquesta confiança, hi ha una manera per refermar la fe, una manera privilegiada i aquesta no és altra que la pregària. El mateix Jesús ens ho mostra molts cops al llarg dels relats evangèlics. Avui obliga als apòstols a pujar a la barca i a anar cap a l’altra riba i Ell acomiada a aquella multitud que havia alimentat amb uns pocs pans i uns pocs peixos i se’n va a la muntanya tot sol per pregar i al vespre encara era allà tot sol, fins a la matinada. Ell amb la força de la pregària va cap als deixebles caminant sobre les aigües, és a dir passant per sobre dels inconvenients com ara les ones o els vents contraris, tot allò que als apòstols els amoïna i els acaba per esverar i fer cridar de por quan creuen veure una fantasma. Sovint tenim por, sovint dubten, tenim poca fe i aleshores ens veiem incapaços de superar les dificultats, se’ns fan una muntanya i esdevenen per a nosaltres com a fantasmes.

Però fins i tot al cap i a la fi Pere es confia en el Senyor, quan s’acovardeix i creu enfonsar-se llança la mà cap a Jesús convençut de que Ell el salvarà. Això els fa exclamar «realment sou el Fill de Déu», aquí Jesús podria dir-los com dirà a Tomàs després de la resurrecció «Perquè has vist has cregut? Feliços els qui creuran sense haver vist!» (Jn 20,29).

Avui l’Església celebra una santa màrtir i patrona d’Europa, és santa Teresa Beneta de la Creu, Edith Stein; que de família jueva esdevingué carmelita i com tants altres d’ascendència jueva fou assassinada en un camp de concentració nazi. Ella fou d’aquells que sense veure cregueren dels que confiaran en el Senyor, d’aquells que ni vents tant forts com una bogeria com el nazisme, ni ones tant grans com veure la mort i la desolació en un camp de concentració,  no la feren enfonsar en el dubte, no feren trontollar la seva fe. Sant Joan Pau II la definí així en la seva canonització « l'amor a Crist va ser el foc que va encendre la vida de Teresa Beneta de la Creu. Molt abans d'adonar-se, va ser completament conquerida per ell. Al començament, el seu ideal va ser la llibertat. (...). Va recórrer el camí ardu de la filosofia apassionadament i, al final, va ser premiada tot aconseguint  conèixer la veritat; més aviat, la Veritat la va conquerir. Va descobrir que la veritat tenia un nom: Jesucrist, i des d'aquest moment va ser tot per a ella.» Que el seu exemple de fe i de confiança ens ajudi a nosaltres a fer-nos veure l’amor de Déu, a viure l’amor a Crist i a aprendre a compartir-lo amb els altres.