diumenge, 10 de maig del 2015

Diumenge VI de Pasqua

Homilia predicada a la Missa pel poble al Monestir de Poblet el diumenge 10 de maig de 2015


Diumenge VI de Pasqua Cicle B

Fets 10,25-26.34-35.44-48; Salm 97,1.2-3ab.3cd-4; 1Jn 4,7-10 i Jn 15,9-17

«Els qui no estimen no coneixen Déu, perquè Déu és amor.» Jn 4,

En el centre del llarg discurs de comiat que l’evangelista sant Joan posa en llavis de Jesús se’ns presenta allò de fonamental que els deixebles han de recordar per tal de restar fidels a la persona i al projecte de Jesús quan aquest torni amb el Pare, quan els deixi sense la seva presència física. El centre de tot aquest discurs és l’amor. No es tracta de seguir una llei pesada i feixuga que regeixi tota la nostra vida, tampoc vol dir romandre en l’amor de Jesús en un simple nivell teòric. El manament de Jesús és de formulació ben simple, estimar als altres com Ell ens ha estimat i Ell ho ha fet fins a l’extrem. Aquest manament de l’amor ens pot semblar fàcil però és difícil d’acomplir sense mantenir-se en l’amor a Crist. Ens cal practicar una fe viscuda amb alegria, senzillesa, amabilitat; com una experiència vital positiva. L’acompliment del manament de Jesús ha de ser el centre de la nostra vida, com ens recorda la segona lectura, Déu és amor i els qui no estimen a la fi vol dir que no coneixen Déu.
En la llarga confidència que Jesús va tenir amb els seus deixebles en l’Últim Sopar, els demana que tot observant els seus manaments es mantinguin  en el seu amor. El manament de l’amor no pot tenir altre fonament que el fet que Déu és amor, d’aquí ha de venir l’alegria veritable i un dels fruits més característics de la Pasqua ha de ser l’alegria. Jesucrist vol per als seus una alegria que sigui plena, una alegria forta, no superficial ni tova; la mateixa alegria que omple el cor de Jesús, perquè se sent estimat pel Pare; la mateixa alegria que sentiren els deixebles en veure a Jesús ressuscitat. Jesús ens vol comunicar aquesta alegria a nosaltres i alhora que nosaltres la comuniquem al món. Aquesta alegria la sentirem tant sols en la mesura que «estem en l’amor» de Jesús, estimant fins a l’extrem, seguint el seu estil de vida.
Jesús ens considera amics seus i com a tals ens cal correspondre transmetent el senyal d’identitat dels amics de Jesús, l’amor amb un seguiment compromès;  estimant-nos els uns al altres. Jesús ens proposa, ens mana, que com a fruit de la Pasqua mantinguem la seva presència enmig del món i aquesta presència ha de ser l’amor; estimant com Jesús ho ha fet, un amor no fàcil que ha de sortir de nosaltres mateixos, no solsamènt de paraula sinó d’obra, amb comprensió, amb ajuda, amb tolerància, intentant lliurar el millor de nosaltres mateixos amb generositat. Tenim un clar exemple i aquest és la relació d’amor entre Jesús i el Pare; això lluny de posar-nos un objectiu inabastable ens ho ha de fer més fàcil per poder dir com Pere «Ara veig de veritat que Déu no fa diferències a favor d’uns o altres; Déu acull tothom.» Déu acull tothom amb els braços oberts perquè Ell és l’amor i ens demana a nosaltres de fer el mateix.