dissabte, 23 de maig del 2015

Diumenge Pentecosta Vetlla

Homilia predicada a la vetlla de Pentecosta al Monestir de santa Maria de Vallbona de les Monges el dissabte 23 de maig de 2015


Diumenge Pentecosta
Vetlla a Vallbona

Gn 11,1-9; Ex 19, 3-8a, 16-20b; Ez 37, 1-14; Jl 3,1-5; Salm 103; Rm 8,22-27; Jn 7,37-39

«és ell, l'Esperit, qui es posa en lloc nostreRm 8,26

Avui acabem l’itinerari de la cinquantena pasqual. Amb els apòstols hem viscut, amb el ressò encara de l’entrada triomfal a Jerusalem, la intimitat del darrer discurs de Jesús en el darrer sopar i hem rebut el manament de l’amor bellament plasmat en l’escena d’un Jesús amb el gibrell a la mà, agenollat als peus dels seus deixebles. Hem viscut l’angoixa de Getsemaní, l’amargor de la traïció d’un dels seus; la fugida, la por i la desolació dels apòstols davant del misteri de la passió i mort del seu mestre; la solitud de Jesús a la creu; l’alegre desconcert de la tomba buida i la joiosa constatació de que Jesús, el Crist, ha ressuscitat. De nou una certa solitud ha envaït als seus en pujar Jesús al cel, en tornar al Pare d’on havia sortit. La por ha estat sempre la companya dels deixebles; però avui reben la força de l’Esperit que foragita qualsevol temor. L’Esperit promès pel Fill i enviat pel Pare ha davallat sobre seu, ha davallat sobre l’Església. L’esperança s’ha acomplert i la missió comença, la d’escampar la bona nova al món. Si la diversitat de llengües pot ser considerada com un motiu de divisió, una greu dificultat de comunicació, avui cadascú escolta la bona nova en la seva pròpia llengua. Avui l’Esperit del Senyor ha baixat en forma de foc, avui l’Esperit s’ha infós sobre nosaltres, sobre l’Església com ho ha fet sobre els apòstols. L’Esperit, l’amat i amant del Pare i del Fill esdevé una bestreta d’aquella hora en que serem plenament redimits en la glòria del Pare. L’Esperit és un do universal, el regal de Déu a tots els homes ja que tots som cridats a una mateixa vocació. Amb la Pentecosta arriba a la seva plenitud el temps pasqual. La gràcia omple la terra com en una segona creació. Ara la nostra tasca és que doni fruit abundant, no restant tancats, esporuguits; l’Esperit que ens visita ens dona la força necessària per donar testimoniatge de la gran joia de la bona nova. L’Esperit omple de gràcia els nostres cors, Déu ha esdevingut el nostre Pare, un pare misericordiós i bondadós. Hem estat descoberts per Déu, com escriu Thomas Merton, i el nostre descobriment de Déu és en certa manera el seu descobriment i la nostra contemplació és la participació en el seu amor. Per conèixer i estimar Déu tal com és, cal que Déu habiti en nosaltres d’una manera nova, cal que el deixem entrar. Avui la joia de la Pasqua és plena, la por ha fugit, la joia omple la nostra vida; fem-la arribar a tothom amb la força de l’Esperit, la joia del Crist ressuscitat i l’amor del Pare. Els apòstols han fet experiència plena de l’amor de Déu, nosaltres en podem fer un tast cada dia lloant-lo en la salmodia, deixant-nos amarar de la Paraula en la Lectio; donant-nos al altres en el servei i delectant-nos en Jesús en l’Eucaristia.
No ens hem quedat sols, Ell serà amb nosaltres fins a la fi dels temps i per mostrar-ho ens envia el seu Esperit que ens porta l’amor del Pare.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.