dimarts, 4 d’abril del 2017

Dimarts V setmana de Quaresma Monestir de Solius



Dimarts V setmana de Quaresma
Monestir de Solius
4 d’abril de 2017
Nm 21,4-9; Salm 101,2-3.16-18.19-21; Jo 8,21-30

S’apropa l’hora en que la creu s’enlairarà i els qui la mirin Déu els salvarà la vida. Jesús cada cop és més conscient de que la seva hora s’apropa i anuncia la seva marxa. De nou molts dels qui l’escolten no entenen res, perquè Ell és d’allà dalt i els homes som d’aquí baix, parlem llenguatges diferents, ens regim per paràmetres ben divergents. Quan Jesús a la creu estengui els seus braços entre el cel i la terra, farà el signe de la l’Aliança eterna i esdevindrà l’etern i únic Mitjancer (LG, 41). La creu esdevindrà així el nou estendard, com aquella serp que Moisès forjà per alliberar aquell poble que havia perdut la paciència, malparlava contra Déu i enyoraven l’esclavatge d’Egipte. Jesús anuncia que se’n va a casa del seu Pare on hi ha lloc per a molts; se’n va a preparar-nos-hi estada (Cf. Jn 14,2). Però per marxar cap a la casa del Pare Jesús ha de ser enlairat. Es parla en el quart Evangeli d’exaltació més que no pas de lliurament, de sofriment, de passió o de mort. La festa de la Pasqua és el rerefons de la lectura de tota la vida i de l’enlairament de Jesús. Jesús ha vingut al món per donar-nos vida, la vertadera vida, per allunyar de nosaltres la mort; com aquella serp que Moisès forjà i allunyà la mort del poble que cansat i afeixugat caminava pel desert enyorant un plat a taula i un jaç on descansar ni que fos al preu de l’esclavatge. 

Però per dur-nos a la vida plena Jesús obre un camí nou, que mai no ha trepitjat ningú. La incredulitat que desperta al seu voltant es va tornant cada cop més agressiva, preguntes com «Qui ets tu?» Van preparant el desenllaç. En el quart Evangeli la mort de Jesús és un pol de la narració que estructura tot l’entrellat, però no és una mort en clau de derrota sinó una mort que a la fi esdevé victòria i gloria. La creu és part imprescindible i ineludible del pla de salvació, perquè sols quan Ell serà enlairat els homes podrem conèixer que Ell és el “jo soc”, el Fill de Déu, l’enviat del Pare, aquell fet home com nosaltres llevat del pecat, que ha mort a la creu i ha ressuscitat per fer-nos participar de la vida vertadera. Ell és aquell qui diu el que ha sentit dir al Pare, el qui diu la veritat i allò que el Pare li ha ensenyat; és el qui no fa res pel seu compte sinó allò que li és plaent al Pare. Molts van creient, però molts altres cors encara són vacil·lants.

És el camí de la fe que cal recórrer cada dia sense aturar-nos mai «La Quaresma és un nou començament, un camí que ens porta a un destí segur: la Pasqua de Resurrecció, la victòria de Crist sobre la mort. I en aquest temps rebem sempre una forta crida a la conversió: els cristians som cridats a tornar a Déu «amb tot el nostre cor» (Cf. Jl 2,12), a no acontentar-nos amb una vida mediocre, sinó a créixer en l’amistat amb el Senyor.» Com ens diu el Papa Francesc en el seu missatge per aquesta Quaresma.