divendres, 10 d’agost del 2018

VI Festival de Música Antiga de Poblet Paraules de salutació



VI Festival de Música Antiga de Poblet
Paraules de salutació
Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, benvolgut mestre Jordi Savall, senyores i senyors. Benvinguts al VI Festival de Música Antiga de Poblet.

De nou la música en aquest espai trenca el silenci que d’habitud omple la nit a Poblet. De nou de la mà del mestre Savall la música esdevé llenguatge privilegiat pel diàleg entre les religions i les cultures que envolten la Mediterrània. Un marc geogràfic el nostre que ha estat al llarg dels segles fogar de civilització i també, malauradament masses vegades, escenari de conflictes i de dolor. La nostra terra sap molt bé que és l’exili, que és ser acollit i també que és acollir, i també sap molt bé que és l’esperança, sols ella ha forjat la nostra manera de ser al llarg dels segles. La Mediterrània no separa pobles i cultures, les uneix i som els homes i dones, maldestres gestors del nostre destí, qui creem barreres i fronteres on únicament hi hauria d’haver comunicació i diàleg. Tant sols cercant marcs de convivència comuns podrem conviure en harmonia, pluralitat, llibertat i solidaritat.
  
En aquesta edició, el títol del festival és La memòria i els símbols: del Poder, de la Fe i de l’Exili. Enguany, la programació del Festival mira també cap al futur, incorporant el grup Tasto Solo, una de les formacions emergents amb més projecció internacional del moment, i la presència de la Jove Capella Reial de Catalunya, amb què Jordi Savall aposta pels músics més joves que han escollit com a especialitat la interpretació amb criteris històrics. Un dels al·licients del Festival serà la oportunitat única d’escoltar les Ensaladas de Mateu Fletxa el Vell en l’antic dormitori dels monjos, un compositor que va esdevenir al final de la seva vida monjo aquí a Poblet, la música del qual escoltarem, en l’espai on probablement dormia el propi compositor, i on, qui sap, si durant les nits rememorava en la seva ment les seves composicions tot respectant el gran silenci que ens mana la Regla de Sant Benet. 

Per segon any els concerts es complementen amb tres conferències en què diferents experts reflexionaran a l’entorn del contingut de cada programa. Avui ha estat el Doctor en Economia i exrector de la Universitat de Barcelona Josep M. Bricall parlant d’aspectes d’actualitat vinculats amb el concert de la nit a càrrec de la formació d’Orpheus XXI amb refugiats; demà dissabte serà el professor de Dret de Nacionalitat, Estrangeria i Ciutadania Europea d’ESADE Eduard Segarra qui parlarà sobre la idea de les Nacions a l’Europa d’avui (en el marc del Concert sobre Les Nacions de Couperin); i finalment diumenge el musicòleg Josep Mª Gregori parlarà sobre Mateu Fletxa i el seu context.

Els acull un marc únic i singular, el Monestir de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991. Aquí una comunitat de monjos cistercencs seguim fidels a la nostra vocació i a la voluntat fundacional del Comte de Barcelona Ramon Berenguer IV al segle XII, duent alhora a terme un projecte integral de servei al país, a la cultura, a la societat, a l’entorn natural i sobretot a l’Església. Part d’aquesta vida és el Programa Cosmos Poblet; que mentre a l’estiu organitza el Festival Internacional de Música Antiga de la mà del mestre Jordi Savall, a la tardor presenta el Festival Internacional Orgues de Poblet. Una cita aquesta també inexcusable per la personalitat del marc en què tenen lloc els concerts, un monestir cistercenc amb més de vuit segles d’història; la personalitat de l’instrument, una equilibrada síntesi dels elements més significatius de les diverses escoles d'orgueneria europees del període barroc; i la personalitat dels intèrprets que hi participen, amb enorme prestigi però poc habituals en les programacions de Catalunya.

Cal donar les gràcies a les institucions i entitats que fan possible amb la seva ajuda aquest Festival: la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Tarragona i Barcelona,  l’Obra Social de La Caixa, la Fundació Lluís Carulla, SAS Prefabricados de Hormigón, ANAV (Nuclear), Indústries Teixidó, Fundació Martí l'Humà,  Veralia,  Mahle, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i els ajuntaments de Vimbodí i Poblet, l'Espluga de Francolí, Sarral i  Montblanc. 

Siguin tots benvinguts a Poblet, al VI Festival de Música Antiga i gaudeixin de la música i del seu missatge d’esperança. Moltes gràcies per la seva presència,