dissabte, 19 de setembre del 2020

Dissabte setmana XXIV durant l'any

 

Dissabte setmana XXIV durant l'any

Monestir de Sant Benet de Montserrat

19 de setembre de 2020

1C 15,35-37.42-49; Salm 55,10.11-14 i Lc 8,4-15


Sembla que aquest sembrador del que ens parla l’Evangeli és ben maldestre, en lloc de preparar un camp, adobant-lo, llaurant-lo i fent uns solcs adequats per rebre cada llavor, la va llançant per aquí i per allà sense importar-li gens si cau arran del camí, a la roca, enmig dels cards o en terra bona; com si el futur de la llavor no li importés res i tant sols tingués interès en complir la tasca de sembrar independentment del que se’n faci de la llavor.

Segurament volem ser massa entesos, com ens diria l’Apòstol, i ens trobem que els paràmetres de Déu no són pas els nostres. Perquè la llavor en aquest cas és ben particular, no és qualsevol llavor, és la Paraula de Déu i el sembrador no és un sembrador qualsevol, sinó el Fill de Déu fet home per a la nostra redempció. Ell no ha vingut pas a cuidar d’un jardí o d’un hort ben protegit amb una tanca de la devastació dels animals feréstecs, un camp lliure de males herbes; no pas. Ha vingut a sembrar la llavor de la Paraula aquí i allà, perquè tota la humanitat és la cridada a la salvació i al món hi ha ben bé de tot, terra bona i terra eixuta, males herbes i autèntics herbassars de cards. Crist mateix, a primer cop d’ull, sembla que fou ofegat per les males herbes de l’odi i un mal entès pragmatisme, en la solitud de la creu. Però sabem per la fe que en veritat no fou pas així, sinó que del fracàs del calvari neix l’esperança de la resurrecció.

El difícil no és sentir la Paraula, sinó escoltar-la, acollir-la, que un cop ens ha estat sembrada, un cop l’hem escoltat siguem capaços d’acollir-la perquè bona part del futur de la llavor de la Paraula està en les nostres mans, en com l’acollim, en com la fem créixer, en com la protegim, en fer-nos-la nostra, en posar-la al nostre cor. Nosaltres monjos i monges som cridats a ser oients privilegiats de la Paraula; a assaborir-la i a estimar-la, per tal de ser capaços de portar-la al dia a dia de la nostra vida; a ser així llavor d’esperança en un món avui més que mai sacsejat per la incertesa, quan no per l’angoixa.

Els perills que amenacen el creixement de la Paraula no són pas menors, són molts, múltiples i diversos: el diable sempre treballa per endur-se la llavor sembrada en el nostre cor per Déu, per evitar que creixi en el cor de la humanitat. Així la joia limitada a un instant pot no tenir cap futur si no hi ha espai per la perseverança; les preocupacions d’aquest món, les temptacions de riqueses, plaers i fama poden acabar per ofegar la llavor de tant regar-la amb la nostra massa mundana humanitat.

La llavor per donar fruit ha de morir, no neix la planta sense haver mort primer la llavor; com el Fill de l’home va morir per donar-nos la vida vertadera; per a convertir els nostres pobres cossos fets de pols en cossos semblants a l’home que és del cel. L’evangelista conclou que sofrint amb constància arribem a donar fruit; o com ens diu sant Benet participem dels sofriments del Crist amb la paciència per tal de poder compartir també el seu Regne (RB, Pròleg 50).

Hi ha un capítol de la Regla, el 72, que ens ve a dir el mateix que l’Evangeli d’avui amb altres paraules. Sant Benet l’anomena el del bon zel. Hi ha un zel dolent que mata la Paraula, que allunya de Déu i que duu a l’infern; però hi ha un bon zel que allunya dels vicis, porta a Déu i és capaç de vèncer tota la maldat de les males herbes, les roques i els cards que ens assetgen cada dia, en les petites i en les grans coses. Aquest zel que ens ha de fer honorar-nos els uns als altres, suportar-nos amb una gran paciència les febleses,  no cercar allò que ens sembli útil a nosaltres sinó el que ho sigui per als altres i que inclou estimar en el vostre cas a l’abadessa amb un afecte sincer i humil, com diria sant Benet no pas perquè ella s’ho hagi pres sinó per honor i amor del Crist.

L’objectiu de tot plegat, l’objectiu de la nostra de vida de cristians, de monjos i de monges no és altra que esdevenir cossos espirituals, fent servir l’expressió de l’Apòstol; l’horitzó de la nostra vida és la Vida, amb majúscules, la vida eterna. Aquella que transforma un cos corruptible, per ressuscitar incorruptible;  un cos sense honor per ressuscitar gloriós;  feble per ressuscitar ple de força; un cos terrenal per ressuscitar un cos espiritual (Cf. 1Co 15, 42-44).

Vers ella sols ens hi pot portar la Paraula sembrada per aquest sembrador en aparença maldestre, que no acaba d’encertar el lloc més convenient per sembrar la llavor, però que sap molt bé el que es fa. Aquell al qui sant Benet ens diu que no hi anteposem res absolutament; el Crist, l’únic que ens pot portar tots junts a la vida eterna.