diumenge, 27 de setembre del 2020

Diumenge XXVI durant l’any / Cicle A

 

Diumenge XXVI durant l’any / Cicle A

Capella Santa Caterina

27 de setembre de 2020

Ez 18,25-28, Salm 24,4-5.6-7.8-9; Fl 2,1-11i Mt 21,28-32

 

«Què us en sembla?» és millor dir i no fer o fer i no dir-ho? Vivim en una societat on el poder de la comunicació és més fort que mai, on la imatge prima, on el nivell d’acceptació o de rebuig en les enquestes mou muntanyes i voluntats. Vivim penjats en les xarxes socials, la voluntat de fer-se present és molt més important que qualsevol altra cosa. Sovint això significa que som dels que diem que hi anem de seguida, però al cap i a la fi no ens movem de lloc. Un simple twit  ens pot fer sentir solidaris, cooperadors o lluitadors de ves a saber quina causa, segurament molt justa; però de fet diem i no fem res.

La fe no va d’això, la fe va de la conversió del cor, no pas d’un canvi de llenguatge comunicatiu i per això a voltes el missatge cristià no arriba bé a la gent o no es fa simpàtic o sembla que no està al dia. El just, ens ha dit el profeta Ezequiel, si deixa de fer el bé i comet el mal, mor per culpa seva. Per a salvar-nos cal reconèixer-nos pecadors i convertir-nos; fer examen de consciència i fer propòsit d’esmena, com es deia abans. No fer res per rivalitat ni per vanagloria, cercant de tenir els mateixos sentiments que el Crist. Ell no anà anunciant arreu que seria glorificat, ans al contrari quan els seus més propers presenciaren escenes com la de la transfiguració els demanà de no dir-ho, de guardar el secret ja que malgrat la seva condició divina no es volgué guardar gelosament la seva igualtat amb Déu. Com ens diu la Carta als Filipencs en aquest meravellós himne que resumeix tota la cristologia, volgué compartir la seva filiació divina amb tots nosaltres per mitjà de la seva resurrecció que és anunci de la nostra si no deixem d’obrar el bé.

Déu no és un déu d’aparador, és un déu de fets, de realitats, d’obres. Per ser cristians, per ser batejats no tenim pas garantida la salvació; ans al contrari si nosaltres coneixem quin camí hi porta i ens neguem o ens resistim a recórrer-lo, malgastem els talents que Déu ens ha donat mitjançant els sagraments i ens passaran al davant publicans i dones de mala vida que han cregut de veritat. Per tant, com diu l’Apòstol sant Pau, intentem de mirar als altres considerant-los superiors a nosaltres mateixos molt més que mirar-los per damunt de l’espatlla amb aire de superioritat pel sols fet de ser batejats; recordant-nos sempre d’aquell qui prengué la condició d’esclau i s’abaixà fins a acceptar la mort i una mort de creu. El baptisme no és una garantia de salvació, és un compromís per avançar cap al Crist. Podem ser batejats, dir sí i no fer.

Déu no ens convida a dir no i a rectificar; el que ens vol dir és que tenim la possibilitat de rectificar, de convertir-nos com també la de dir sí i tirar-nos enrere. Déu ens ha fet lliures, la seva manera de fer és la que va ben encaminada i ens mostra el camí perquè també la nostra acabi ben encaminada. Per això no ens calen promocions o vanaglories; ens cal tant sols reconèixer-nos pecadors i confiar-nos a la seva gràcia, al seu amor, aquell amor que consola. 

El Senyor és bondadós i recte i ens ensenya a nosaltres pecadors el bon camí per tal de que avancem cap a Ell per sendes de justícia; com ens ha dit el salmista. 

«Què ens en sembla?» no val la pena, no és apassionant d’intentar seguir el seu camí?