dissabte, 26 de setembre del 2015

Diumenge XXVI Durant l’any



Diumenge  XXVI Durant l’any

Homilia predicada a la Comunitat Vedruna de l’Espluga el dissabte 26 de setembre de 2015.

Nm 11,25-29; Sal 18; Jm 5,1-6; Mc 9,38-43,45,47-48
Crist salva a tots els homes de bona voluntat encara que alguns, molts, o tots ells no el reconeguin o el confessin. El desig salvador de Déu és universal; abasta també a aquells que sols reconeixen al creador, tampoc no és lluny dels qui en mig d’ombres cerquen el Déu desconegut per a ells; perquè Déu dóna a tots la vida i com a salvador universal vol que tots els homes se salvin[1]. Aquestes afirmacions del Concili Vaticà II ens poden semblar ben allunyades de la postura de Joan i dels dotze en el relat evangèlic d’avui. Sembla que als deixebles els sap greu que uns altres, que no són del seus, facin el bé. Preferirien potser que no fessin el bé abans que perdre ells el monopoli del nom de Jesús. Una postura que també ens pot recordar a alguna altra en els nostres dies i en la nostra mateixa Església. És que els deixebles, com nosaltres, estant fent camí, encara no han arribat a entendre que vol Jesús d’ells, quin és l’abast real de seguir a Crist en la vida diària. Davant d’això Jesús és prou clar «qui no està contra nosaltres, està amb nosaltres». Però adverteix que els qui el coneixen, els qui estan amb Ell, els qui són dels seus, han de ser coherents i no ser dels qui fan caure, ja que aquell qui faci caure a algú altre més li valdria ser llançat al mar amb una mola de molí al coll. Seguir a Crist, ser dels seus, no vol dir sols rebre el baptisme sinó que obliga a ser conseqüents amb la fe de Crist i la pertinença a l’Església; no essent motiu d’escàndol sinó testimonis del seu amor enmig del món, no a part del món.
La nostra l’enveja impedint que altres facin coses que ens agradaria haver fet a nosaltres, de fet vol monopolitzar l’Esperit però aquest, com ens ho ha dit la primera lectura, bufa allà on vol. Com Moisès el Concili afirma que tant de bo tot el poble del Senyor, tota la humanitat, fos profeta i rebés l’Esperit Sant i si així fos nosaltres no som qui per impedir-ho.  Déu actua d’una manera invisible en el cor de tots els homes de bona voluntat, ja que Crist va morir i ressuscitar per a tots i per mitjà de la seva redempció l’Esperit ofereix a tothom la possibilitat  d’associar-se al misteri pasqual de la manera que Déu sap[2]; sols Déu sap que hi ha en el cor de cada home, sols Ell ho sap[3]. La fe en Crist, el baptisme i la pertinença a l’Església són la via ordinària a la salvació; però per Déu no hi ha res impossible i per altres vies pot salvar als homes dels que Ell coneix la seva bona voluntat. Crist és l’únic mitjancer per a tota la humanitat i qui no el coneix potser, tot i no saber-ho, també se salva gràcies a Ell.
Demà tenim una cita a les urnes molt important, el nostre futur, potser com mai fins ara, és a les nostres mans. Siguin quins siguin els resultats preguem al Senyor perquè superant les situacions conflictives amb generositat i esperit de concòrdia i de diàleg, respectant-nos i estimant-nos els uns als altres, respectant la pluralitat i la nostra identitat particular, sense exclusions i amb esperit integrador, no perdem mai aquest sentit de comunió amb tots els homes que avui Jesús ens ha ensenyat.


[1] LG II,6.
[2] GS 22.
[3] Cf. Homilia Joan Pau II inauguració pontificat 22 d’octubre de 1978.