dissabte, 17 de març del 2018

Dissabte IV Quaresma


Dissabte IV Quaresma
17 de març de 2018
Eucaristia en memòria del Dr. Gabriel Villegas Sánchez (1944-2018)
Jr 11,18-20; Salm 7,2-3.9bc-10.11-12; Jo 7, 40-53

Cada any l’Església ens recorda, en aquest temps de Quaresma, el camí cap a la Pasqua, un camí de conversió, no pas planer, a vegades costerut però que té un final feliç, la Pasqua, la victòria de Jesús sobre la mort. Jesús, el Fill de Déu, vingué al món per compartir la nostra humanitat, els nostres sofriments, les nostres angoixes, les nostres penes i també les nostres alegries i les nostres joies, que de tot hi ha en la nostra vida; compartí fins i tot la nostra mort. Crist morí per nosaltres i com nosaltres, però al tercer dia ressuscità d’entre els morts; vencé la mort i vencent-la ens feu partícips de la vida vertadera, de la vida eterna. Al cap i a la fi tot plegat esdevé un misteri insondable, però per la fe sabem que un cop finalitzada la nostra vida en aquest món Déu, el Pare bondadós i benigne, el Déu just que escruta l’interior dels homes, com ens diu avui el salmista, ens espera amb la mateixa bondat que el pare esperava al fill pròdig, és a dir amb amor i tendresa. 

La nostra vida, com ho fou també la del nostre germà Gabriel; és com una Quaresma, és un camí vers la Pasqua particular de cadascun de nosaltres, quan el Senyor ens crida, ens espera per demostrar-nos, un cop més, el seu amor; perquè Ell judica amb rectitud si deixem la nostra causa, la nostra vida en les seves mans, com ens recorda avui el profeta Jeremies en la primera lectura. Crist és qui té paraules de vida eterna, tant sols Ell les té, perquè ningú no ha parlat mai com Ell, realment és el profeta que el poble de Déu esperava, el Messies; com ens recorda avui l’Evangeli segons sant Joan. 

El nostre germà Gabriel dedicà la seva vida a ajudar, a guarir, a acompanyar als altres en la malaltia. Aquesta comunitat n’és testimoni agraït, perquè durant molts anys visità als monjos malalts, els ajudà i els confortà més com a amic que com a metge, fruit de la seva intensa estima per aquesta comunitat. Ara acabada la seva cursa en aquest món, havent-se mantingut fidel en la seva fe, nosaltres encomanem la seva ànima a la bondat del Senyor, li demanem a Déu que l’aculli amb tendresa i li tingui present tot allò de bo que al llarg de la seva vida va obrar i li perdoni tot allò en que inevitablement com a home feble errà. El nostre germà no arriba davant del Senyor amb les alforges buides, tota la seva vida l’ha dedicada als altres i el seu amor l’ha compartit amb els seus, ara afligits.
L’experiència del dolor, de la malaltia i de la mort la tenim tots, a vegades més propera, a vegades més llunyana. El nostre germà també l’ha viscuda en els darrers mesos de la seva vida, ell que tant lluità per retornar la salut als altres, compartí amb tots ells la feblesa, la debilitat, però també l’esperança de que no tot és en va. Ara sentim que ha lliurat un bon combat, que n’ha sortit vencedor, perquè ha anat més enllà del dolor, de la debilitat; ara el nostre germà viu la vida d’una altra manera, la viu plenament; això li demanem al Senyor que ara visqui amb plenitud. La separació dels qui ens han estimat i hem estimat sempre ens provoca dolor, absència, enyorança perquè ja mai res tornarà a ser com abans. És cert, però tota l’experiència humana tan intensa, viscuda al llarg de tota la seva vida no ha estat en va, no es perd, el seu amor i el seu afecte perdura en els seus. 

«El traspàs d’una persona coneguda ens fa pensar en el seu passat amb sentiments d’agraïment i també amb el nostre penediment.  Agraïment pel bé, l’ajut i la col·laboració rebuts d’ell, la seva disponibilitat, eficàcia i activitat laboral indefallent, dedicat a la família, que ens fa agraïts deutors i també penedits per potser no haver correspost amb més petits signes de reconeixement, doncs aquests seus dons ja els vèiem i consideràvem naturals. Podem adonar-nos que no cal buscar senyals misteriosos de la vinguda del Regne; ell està present en qualsevol lloc on l’acció de Crist es fa present,  és a dir, sempre que fem de la nostra vida un do per als altres.» (Homilia Abat Maur Esteva, 4 de maig 2011). 

Ens hem de sentir plens de confiança, enmig del dolor, de la tristesa, de l’enyorança; ens hem de sentir capaços de donar gràcies per tot el que el nostre germà ha viscut i ha lliurat als altres, que no ha estat pas poc. El seu ha estat un noble combat i per això el seu comiat ha der ser necessàriament esperançat, ens ha d’esperonar a lluitar i a fer el bé als altres sempre, a no tenir mai por, a creure més enllà de les foscors i els dubtes que tantes vegades enterboleixen la nostra vida. Darrera la mort hi ha la vertadera vida. 

Benaurat el nostre germà perquè al llarg de la seva vida treballà per retornar la salut als malalts, amb dedicació, amb joia, amb total lliurament i també perquè se sentí estimat per tots vosaltres. Ara, demanem al Senyor que visqui amb plenitud a la casa del Pare i que a vosaltres us consoli de la seva absència i us enforteixi en l’esperança. Crist va ressuscitar d’entre els morts, nosaltres tenim l’esperança de que serem glorificats amb Ell i compartirem la vida eterna a la cas del Pare, allí on hi ha tantes estances que n’hi tenim una de reservada si creiem en Crist i perseverem en la nostra fe.