dijous, 27 d’abril del 2023

Mare de Déu de Montserrat

 Mare de Déu de Montserrat

Patrona principal de Catalunya

Santa Maria de Valldonzella

27 d’abril de 2023

Fets 1,12-14; Salm 86,1-2.3-4.5.6-7; Ef 1,3-6.11-12 i Lc 1,39-56

Maria ens es presentada com a model per a tots nosaltres, ella una dona com qualsevol altra dona no es distingeix a si mateixa, és Déu qui l’elegeix i la tria com a mare per al seu fill. Maria és abans que res dona i mare, mare de Déu i mare nostra. Nosaltres els catalans la venerem com a mare d’una manera encara més particular sota l’advocació de la Mare de Déu de Montserrat, d’aquesta manera ens la fem nostra i també Maria s’apropa a nosaltres d’una manera especial.

Tenir-la per patrona vol dir fer-ne d’ella un model, un exemple a seguir; perquè Maria no és un model inabastable, ella és abans de tot, la dona que s’emmotlla a la voluntat de Déu, que es deixa tocar per la seva gràcia i fent-ho ens obra a tots nosaltres les portes de la salvació. Per Crist ens ve la salvació, per Maria se’ns fa possible aquesta salvació, perquè Déu es fa realment home com nosaltres en el si d’aquesta dona tocada per la gràcia, oberta a l’acció de l’Esperit i mare amatent del bressol de l’establia fins al peu de la creu.

Maria és model de confiança. Una confiança serena, assossegada, reflexiva, interrogativa i no pas en cap cas dubitativa. Maria no dubte, Maria vol saber i sabent assenteix i assentint es confia tota ella a la voluntat de Déu. Maria arriba a la confiança per la pregària perquè ella és una dona de pregària, un model de pregària i un pilar de fortalesa. Una pregària agraïda, com ho és el Magnificat, on veiem una Maria  conscient de la petitesa de la seva humanitat i alhora de les meravelles que el totpoderós obra en ella. Però Maria no deixa de pregar i unida a la comunitat dels apòstols, formant part d’aquella Església primitiva, no deixa mai de pregar agraïda i alhora intercedint per l’Església i per tots, també per nosaltres avui.

Celebrem avui la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya, mare espiritual del poble català; model de fe, de pregària i de confiança en Déu i per tant símbol de la fe i esperança que els cristians posem en ella, certs de la seva la intercessió de María, perquè essent mare de Jesús esdevé també mare nostra; seguint les paraules de Crist a la creu quan la confià al deixeble estimat i confia a aquest la seva mare. Maria és així la mare que ens acull com a fills, aquella en qui trobem en els moments d’incertesa, de dubte, de dolor i d’angoixa el consol i la fortalesa, donats sempre amb la tendresa d’una mare. Una mare que ens convida a girar la mirada vers el seu fill, a confiar-hi i a tenir-lo com a nord de la nostra vida, com a centre del nostre pelegrinar per aquest món confiats en la promesa de la vida eterna que Maria comparteix en cos i ànima. Maria sempre ens guia cap al cel.

María model de confiança ens convida a confiar en el seu fill, en aquell que ens ofereix la salvació i la gràcia perquè davant de les proves i dificultats del camí de la vida trobem la força i el coratge per a seguir endavant cercant sempre i en tot moment de fer la voluntat de Déu com ho feu Maria, la mare. Que Maria a qui els catalans venerem sota l’advocació de Montserrat intercedeixi per nosaltres davant de Crist, el seu fill i Senyor nostre, perquè seguint el seu exemple d'amor i lliurament, arribem a aquella vida eterna que Déu té reservada per als seus fills i que la seva mare comparteix amb Ell.

«Ditxosos ulls, Maria, els que us vegen! ditxós el cor que s’obri a vostra llum!».


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.