dimecres, 25 d’octubre del 2023

Dimecres de la setmana XXIX durant l’any

 

Dimecres de la setmana XXIX durant l’any

Santa Maria de Vallbona

Dilluns 25 d’octubre de 2023

Rm 6,12-18, Salm 123 i Lc 12,39-48

 

«Tothom exigeix molt d’aquells a qui ha donat molt, tothom reclama més d’aquells a qui ha prestat més».

La vida s’entén des de la fe com un lloc d’espera, no pas una espera inactiva i passiva, sinó com una espera on ens cal ja treballar pel Regne. Sense perdre però mai de vista que la vida vertadera, plena i lliure és la que esperem; la que Crist ens ha guanyat morint a la creu i ressuscitant del sepulcre.

Ens cal tenir també sempre ben present que la nostra espera no està pas exempta de riscos, de perills, de temptacions. Ens ho ha dit en la primera lectura, amb la seva contundència i força habitual, l’Apòstol. Si hem passat de la mort a la vida, si vertaderament ens ho creiem això, si n’estem ben certs, aleshores el pecat no ha de tenir cap domini sobre nosaltres. Però hem de vigilar, hem de vetllar, perquè la gràcia que hem rebut en haver estat fets fills de Déu, hereus de Déu amb el Fill, fets germans de Crist, que no és pas poca cosa, aquesta gràcia, aquest regal, hem de treballar per conservar-lo, per guardar-lo com allò que realment és, un tresor que nosaltres, febles com som, guardem en els gerros de terrissa trencadissa del nostre cos i de la nostra ment sempre massa mundana.

El camí cap al Crist, el camí cap a la vida eterna que nosaltres creients hem emprés, que nosaltres vivim dins del clos del monestir, no és un camí impossible, no és una quimera pensar que podrem arribar a la meta victoriosos. El Senyor ens hi ajuda, però alhora ens hem de deixar ajudar i quan caiem, quan pequem, perquè aquesta paraula no ens ha de fer mai por de pronunciar-la, aleshores no hem de desesperar mai de la misericòrdia de Déu.

L’Església al llarg de l’any litúrgic ens va proposant exemples, ens va posant davant dels ulls homes i dones que han arribat ja al Regne i als quals tampoc no els fou pas fàcil el camí. Avui a litúrgia ens presenta a sant Bernat Calbó, home de lleis, monjo, home d’Església, abat i bisbe i fins i tot conseller reial i home d’armes; un home de la seva època.  La seva vida no estigué pas lliure de la lluita contra els vicis i les passions, va lluitar també contra la immundícia de la carn, la crueltat de l’avarícia, l’inflament de la supèrbia o el rancor de les enveges; tot plegat també assalta als sants. Però ens són exemple perquè la seva lluita ha estat victoriosa. Els sant són els homes i dones que Déu es envia per ensenyar-nos l’exercici de la virtut, com ens deia a Matines la lectura del bisbe Josep Torres i Baiges, successor de sant Bernat Calbó a la seu de Vic.

Perseverem doncs en el camí que porta cap a Déu, estiguem certs de que tenim sempre l’auxili en el Senyor, que sempre està a favor nostre.