divendres, 11 d’agost del 2017

Paraules de presentació al programa del V Festival de Música Antiga de Poblet



Paraules de presentació al programa del V Festival de Música Antiga de Poblet
11 d'agost de 2017

Bona nit i benvinguts al V Festival de Música Antiga de Poblet. Els acull un monestir fundat fa quasi nou-cents anys, per ser lloc de pregària i de cultura en aquestes terres del sud de Catalunya. Aquí quan arriba l’hora foscant s’hi fa el silenci. Les veus dels monjos emmudeixen, les campanes callen i fins i tot el rellotge deixa de marcar el ràpid o lent pas de les hores. És el gran silenci de la nit a Poblet que la música de la mà del mestre Jordi Savall esquinçarà per tres nits. La música es el llenguatge universal que construeix ponts, que creua mars i enderroca murs d’incomprensió. Aquest any el primer concert, ens proposa viatjar pel temps, de Constantinoble a l’Índia, de Xina a Bagdad, de Granada a Fez; el segon a gaudir de la follia de la musica barroca i endinsar-nos en l’Esperit de la vella Europa; el tercer a recordar el cinquè centenari de la Reforma de la mà de dos grans i indiscutibles protagonistes del cristianisme europeu modern, Erasme i Luter. Aquest any a més els proposem de participar abans en les xerrades que tenen lloc a l’antic Palau de l’Abat, que ens permetran endinsar-nos en el tema de cada nit.

Agrair en primer lloc al mestre Savall la seva fidelitat a Poblet, però aquest Festival no seria possible sense la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Tarragona i Barcelona, els ajuntaments de Vimbodí i Poblet, l’Espluga, Sarral i Montblanc, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Fundació Carulla, IDIADA, ANAV, Industries Teixidó, DAMM, CEPTA, Fundació Martí l’Humà, Associació d’Empreses Químiques de Tarragona i, molt especialment, de la fundació “la caixa”. També ens cal agrair a tots els voluntaris que ens ajuden en la infraestructura. Però sobretot moltes gràcies a vostès per la seva assistència, perquè la música necessita de qui la interpreti certament, però també de qui l’escolti, per esdevenir així llenguatge de comunicació. 

Els proposem, doncs, escoltar i  gaudir de la música en aquest marc incomparable on avui l’habitual silenci de la nit es trenca de la mà del mestre Jordi Savall, i fer-ho girant el nostre esguard vers el món que ens envolta. Un món no pas llunyà sinó ben proper, en el que ens cal obrir fronteres a l’esperança abaixant les barreres de les incomprensions i els recels.

Benvinguts, bona nit i que gaudeixin d’aquestes tres nits en que la música per una estona trencarà el silenci a Poblet.