dijous, 6 de febrer del 2020

Dijous de la setmana IV durant l'any / II


Dijous de la setmana IV durant l'any / II
Santa Maria de Valldonzella
6 de febrer 2020
1R 2,1-4.10-12; Salm 1Cr 29,10.11abc.11d-12a.12bcd i Mc 6,7-13

Al llarg d’aquestes primeres setmanes del temps de durant l’any hem anat escoltant en paral·lel alguns episodis, els més significats, de la vida del rei David i els primers passos de la vida pública de Jesús. Avui les lectures recullen les recomanacions, els consells de David al seu fill Salomó i de Jesús als apòstols. 

La relació entre ambdós personatges és molt clara en la línia del messianisme israelita. Jesús, en el mateix Evangeli de Marc, és denominat com a fill de David pel cec Bartimeu o pels habitants de Jerusalem que l’aclamen en la seva entrada; però el mateix Jesús  al temple declara que el Messies és superior al mateix David i no pot ser pas un fill seu. Avui ho veiem David és a punt de morir i aconsella, deixa en herència al seu fill Salomó, la llei del Senyor, la pràctica dels seus preceptes, de les seves decisions. David s’adormí, fou sepultat, resta encara al seu sepulcre i el regne passà a mans del seu fill Salomó, un rei savi i prudent. 

Jesús representa tot un altre estil de reialme, ell també morí però ressuscitant vencé a la mort i els seus enviats tenen poder sí, però sobre el mal, sobre els esperits malignes, sobre la malaltia; no són uns missatgers poderosos en aparença perquè van sense pa, ni sarró, ni diners; no van per imposar-se sinó per ser acollits i marxar si no són acollits fins a espolsar-se la terra dels seus peus. 

Però, malgrat les diferències, hi ha un punt en comú i aquest és la fidelitat, una fidelitat no pas d’aparença, de paraula; sinó de fets, de conducta. En els nostres temps sentim moltes i moltes paraules, a vegades podríem dir que gran part del que sentim és un parlar per parlar, que mai no es concreta en fets, que mai no té la voluntat de ser portar a la pràctica; un parlar buit que potser sentim, però que moltes vegades no val la pena escoltar. 

Però la fe, la nostra relació amb Déu, amb Crist, no pot ser un simple parlar per parlar, l’hem de concretar en fets, la fe sense obres és morta, com ens diu sant Joan. Per mantenir-nos ferms en la fe, perquè aquesta doni fruits de bones obres; no tenim altre camí que confiar-nos en aquell qui, com ens diu el primer llibre de les Cròniques que avui recitem com a Salm responsorial,  pot donar força i valentia, fer créixer tota cosa i confortar-la, el Senyor. 

Comportem-nos fidelment a Ell, amb tot el cor i amb tota l’ànima; com demanava el rei David al seu fill Salomó i a tota la seva descendència.