diumenge, 3 de març del 2024

Diumenge III de Quaresma / Cicle B

 

Diumenge III de Quaresma / Cicle B

Diumenge 3 de març de 2024

Santa Maria de Valldonzella

Ex 20,1-17, Salm 18,8.9.10.11, 1C 1,22-25 i Jo 2,13-25

 

El Messies és per a uns un escàndol i per a d’altres un absurd, ho era per als jueus i per als grecs del temps de l’Apòstol sant Pau, però sovint ho continua essent avui per a tanta gent que no coneix al Crist o que el descarta. Aquesta cultura del descartament de Déu de l’allunyament de Déu, de prescindir de Déu sols la podrem combatre i compensar amb una fe viscuda en plenitud, amb sinceritat de cor i amb caritat, amb l’amor. Deia el Papa Francesc que «estimem de veritat als altres en la mesura en què ens reconeixem estimats per Ell, pel nostre Senyor i Salvador. Ajudem en la mesura en què ens sentim ajudats; ens aixequem si ens deixem aixecar per Ell cada dia.» (20 de febrer de 2023). Certament la llei del Senyor és perfecte, però cal que li confiem el descans de la nostra ànima i la nostra ànima hi descansarà en la mesura en que complim la seva llei de manera natural, per pur amor a Ell i als altres, en la mesura en que l’estimem i ens sentim estimats per Ell.

Ens fem sovint altres deus, com l’afany de posseir, de dominar, de controlar; un afany que es fa realitat, trista realitat, tant a nivell personal com a nivell col·lectiu. Perquè sinó d’on surten les guerres, els conflictes, les lluites sinó d’un afany de poder sigui polític, militar, econòmic o fins i tot espiritual, d’un desig de la casa i dels béns de l’altre? Déu no és un absurd ni un escàndol o en tot cas ens sembla a hores d’ara un escàndol: no matar, no robar, no declarar falsament contra un altre, no procurar el descans als altres, no honorar pare i mare o no enganyar-los; perquè sovint ens hem  acostumat tant a que tot s’hi val, a que la fi, la fi que nosaltres creiem legitima i que de fet no ho és pas als ulls de Déu, justifica qualsevol mitjà, que qualsevol altra cosa ens sembla escandalosa i absurda.

També en temps de Jesús poc a poc el culte a Déu s’havia convertit no pas en una conversió del cor, sinó en una pràctica ritual buida de sentit espiritual, que movia l’activitat econòmica del temple i l’omplia de venedors, de vedells, de moltons, de coloms i de canvistes asseguts. Davant d’aquell espectacle, davant d’aquell absurd i d’aquell escàndol, Jesús no se’n pogué estar i consumit pel zel del temple del Senyor fent-se un fuet, els tragué a tots, escampà les monedes i bolcà les taules. Sovint la nostra vida interior està plena de monedes, de moltons i de vedells; d’ídols de plata i d’or que aquests sí que són realment un absurd i un escàndol, perquè són un mur que ens impedeix de complir la llei de Déu i d’estimar-lo a Ell i estimant-lo a Ell estimar als germans.

En aquesta Quaresma, que és el temps de conversió per excel·lència, ens hem de deixar destruir per Crist, destruir tot allò que ens impedeix apropar-nos-hi i que ens deixa en mans de l’absurd i del caduc. En aquest temps de conversió ens hem de deixar reconstruir interiorment per Crist per poder esdevenir així vertaders temples de Déu, recuperant aquella imatge que Déu posa en la seva creatura i que hem enterbolit amb tants falsos ídols. En benefici nostre prenem en va el nom de Déu, el manipulem, ens volem fer un déu a mida que digui el que nosaltres volem escoltar i Déu no està a l’albir del caprici humà, està al servei de l’home, certament però perquè cerca la seva salvació i deixant aleshores com a absurdes i escandaloses les nostres pobres mires.

Ens cal expulsar del nostre cor tot impediment, tot allò que ens allunyi de Déu. Obrir-lo als manaments del Senyor i posar l’esperança en aquest temple net de tot mercadeig, que és el santuari del cos de Crist al que ens acostem i que compartim en cada Eucaristia com un tast d’allò que la passió, la mort de Jesús a la creu i la seva resurrecció al tercer dia ens ofereixen.

Visquem doncs aquest temps de gràcia quaresmal com un vertader camí vers la Pasqua, vers aquest temple definitiu, lliure de tot fals ídol, on adorarem al Senyor en esperit i en veritat (Cf. Jn 4,23). Confiats en Jesús que ens coneix a tots; que no té cap necessitat que li revelin el que som els homes; perquè Ell sap prou què hi ha a l'interior de cada home.