dimecres, 28 d’agost del 2024

Dimecres XXI durant l'any II Exèquies de Mossèn Josep Barcons i Muntada

 

Dimecres XXI durant l'any II

Exèquies de Mossèn Josep Barcons i Muntada

Parròquia de Sant Genís de Torroella de Montgrí

Dimecres 28 d’agost de 2024

Rm 8,14-23; Salm 121,1-2.4-5.6-7.8-9 i Lc 12,35-40

 

En el món present poc o molt sofrim, la nostra vida és una lluita constant per sobreviure i vista la vida des d’aquest únic i limitat punt de vista la mort no representaria més que un fracàs absolut, seria un final en clau de derrota d’aquesta lluita nostra per conservar la vida tal com l’entenem i la vivim aquí a la terra si no enlairem la mirada vers Déu. Però pel creient la mort adquireix un sentit divers, si creiem verament que Déu va enviar al seu Fill fet home per compartir la nostra humanitat, les nostres febleses i la nostra mort i alhora compartim que Crist ressuscitant ens ha donat la vida, la mort aleshores adquireix una altre dimensió, adquireix la seva vertadera dimensió d’encontre amb el Senyor, de trobada amb aquell a qui al llarg de la nostra existència terrenal hem cercat amb tot el cor. L’Apòstol ens ha dit que si som fills, també som hereus: hereus de Déu i hereus amb Crist, ja que sofrim amb ell per arribar a ser glorificats amb ell. Aquesta és la nostra esperança, no pas una esperança vana, absurda o pueril; és una esperança certa, perquè estem certs de que esperem l'hora que serem plenament fills, quan el nostre pobre cos sigui redimit. Com recordava fa poc el Papa Francesc i recull el Catecisme de l’Església Catòlica: «L'esperança és la virtut teologal per la qual aspirem al Regne dels cels i a la vida eterna on trobarem la nostra felicitat, posant la confiança en les promeses de Crist i trobant suport no en les nostres pròpies forces, sinó en els auxilis de la gràcia de l'Esperit Sant.» (CEC, 1817 i Papa Francesc 8 de maig de 2024).

Aquesta ha estat l’esperança que ha omplert la vida del nostre germà Mossèn Josep, al llarg dels seus vuitanta i escaig anys de vida, dels quals ha servit a l’Església de Girona durant més de mig segle de ministeri sacerdotal, servint arreu a Crist, a l’Església i al Poble de Déu que li havia estat confiat,

Ha servit amb tot el seu cor a aquesta Església des de la Cellera de Ter, els seu primer destí com a vicari, fins a Torroella de Montgrí, el seu darrer destí com a Rector, passant per Amer, Cassà de la Selva, Sant Climent Sescebes, Masarac,  Espolla, Mollet de Peralada, Pals, Torrent, Sant Feliu de Boada, Palau-sator, Fontclara, Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu, l’Estartit, Ullà, Albons, Bellcaire d’Empordà, Fontanilles, Gualta, Llabià, Sant Iscle d’Empordà, Serra de Daró i essent arxipreste dels arxiprestats del Cap de Begur, de Farners-Montseny i de Montgrí-la Bisbal. Ha servit en definitiva a l’Església fins al seu darrer alè literalment, perquè el passat diumenge presidia aquí mateix la Missa solemne amb motiu de la festivitat de Sant Genís. Mossèn Josep ha estat un home de Déu arrelat en el nostre món que a Sant Climent va impulsar amb la col·laboració dels joves la representació de La passió, o que en arribar a Pals posà en marxa el Pessebre vivent al casc històric, apropant així la figura de Crist a tots. Un home que provenint de família de pagès, garrotxí de cor, ens ha deixat una petjada que va molt més enllà de la seva missió pastoral i d’aquesta la seva terra, cooperant en països del tercer món, presentant a Nicaragua l’Agenda Iberoamericana del bisbe claretià Pere Casaldàliga o participant en la fundació de l’Associació de Cooperació pel Desenvolupament, que impulsada des d’Arbúcies, va construir pous i horts al Senegal.

Mossèn Josep ho feia tot, servia a l’Església, al poble de Déu, amb la confiança posada en Crist, sabent que els creients no hem rebut pas un esperit d'esclaus que ens faci viure en el temor, sinó un esperit que ens ha fet fills i ens fa cridar: «Abbà, Pare!» un Esperit que s'uneix al nostre esperit per donar testimoni que som fills de Déu.

El nostre germà Mossèn Josep serví el Regne amb aquesta esperança i ara nosaltres reunits en nom del mateix Crist que ens ha obert les portes del cel, li demanem al Senyor que li perdoni tot allò que de dolent hagi pogut fer, perquè tots pequem al llarg de les nostres vides i potser fem mal en algun moment al Senyor i als germans de paraula, d'obra o per omissió. Demanem al Pare que l’aculli misericordiós al seu Regne. Que aquesta esperança en la que ell ha viscut no es vegi ara defraudada, ans al contrari que es vegi acomplerta i comparteixi des d'avui la vida en plenitud, la vida que no acaba, aquella on no hi ha ni dol, ni plors, ni dolor; aquella on tot és joia perquè Déu és a tocar dels qui l’estimen.

Li ho demanem al Pare amb confiança, perquè Mossèn Josep ha estat cridat pel Senyor quan estava a punt, vetllant al moment de la seva arribada. Li demanem al Senyor que el faci seure ara a la seva taula, allí on Ell serveix als elegits pel seu Regne d'un a un. Estem certs de que Mossèn Josep estava apunt, de que el Senyor l’ha trobat vetllant, esperant la seva crida, que li ha vingut a mitjanit, a la matinada; ell estava cert de que no sabia pas l'hora que el Senyor vindria i li calia estar sempre a punt perquè el Fill de l'home ens ve a l’encontre a l'hora menys pensada. Per això com aquelles verges prudents ens cal tenir sempre a punt l’oli de les torxes de la nostra fe, no fos que una foscor, ni que sigui momentània, ens impedeixi d’acompanyar a l’espòs a les noces.

Avui ens dolem per la mort de Mossèn Josep, actiu fins dilluns mateix al servei d’aquesta parròquia i d’aquesta vila. Però també ens cal donar gràcies al Senyor pel seu ministeri, pel seu servei a l’Església i per tot allò que ha deixat en el cor dels qui l’han tractat. I amb aquests dos sentiments ambivalents ens ha d’omplir per damunt de tot un sentiment d’esperança. Un company seu, ben proper, ens deia ahir que ara Mossèn Josep ens espera al cel.

Els morts que Déu acull al seu Regne no ens abandonen, cert de que ens queda el seu record, però també és cert de que amb ells tenim prop del Pare uns intercessors. Demanem ara i aquí que mossèn Josep hagi arribat ja al Regne i que prop del Pare ens tingui a tots presents, a la seva família, als qui han servit a l’Església amb ell, als qui ha servit en tantes parròquies i a tota l’Església de Girona, perquè mancada com està de vocacions, de pastors, segueixi caminant cap al Crist i apropant a tothom al Regne sense defallir, essent sempre fidel al Senyor i no perdent mai l’esperança. Però l’esperança a part de confiar-hi cal treballar-la amb generositat, amb amor. Aquesta nostra Església, el seu present i el seu futur està en mans de tot el poble sant de Déu i amb aquest convenciment ens cal treballar pel Regne a tots i cadascun dels creients amb esperança, fonamentats en la fe i practicant la caritat amb tothom. En paraules del Papa Francesc: «El cristià té esperança no per mèrit propi. Si creu en el futur, és perquè Crist va morir, va ressuscitar i ens va donar el seu Esperit. «Se'ns ofereix la salvació en el sentit que se'ns ha donat l'esperança, una esperança fiable, gràcies a la qual podem afrontar el nostre present». (8 de maig de 2024).

El treball pastoral i ministerial de Mossèn Josep no ha estat en va, no pot haver estat en va, el Senyor no vol que hagi estat en va. Que això sigui així està en mans de Déu, certament, però també ho està a les nostres de mans, hem de créixer sempre en l’esperança, ens cal creure en el futur i fer-lo creïble als nostres germans; confiant plenament en Crist i en la força de l’Esperit. 

Demanem-li al Senyor que aculli al nostre germà Mossèn Josep al seu Regne i demanem-li també que la seva tasca i la de tants altres no hagi estat en va, que allò que ells has transmès a tanta gent perduri en els nostres cors i ens acosti al Regne, allí on tots un dia ens plaurà de ser-hi, en presència del Senyor, allí a la casa del Pare, el nostre Déu, on tot és felicitat.