dijous, 1 d’agost del 2024

Sant Feliu. Basílica Parroquial de Sant Feliu a Girona

 

Sant Feliu

Basílica Parroquial de Sant Feliu a Girona

Dijous 1 d’agost de 2024

Sa 3,1-9; Salm 30; 1Pe 4,12-19 i Jo 12,24-26

La fe és un do, una gràcia, un regal que Déu ens fa. Però per rebre’l cal que hi hagi algú que ens el transmetri, que ens els faci arribar. La bona nova del Regne fou predicada per Crist als Apòstols i als deixebles, a aquells homes i dones que el seguien i l’escoltaven i alhora veien el que feia, guarir malalts, alliberar endimoniats, donar la vista als cecs, retornar la parla o alimentar multituds amb la seva paraula i amb pans i peixos. Un cop acomplert el que calia per a la nostra salvació, és a dir havent mort Crist a la creu i havent ressuscitat d’entre els morts, foren els Apòstols i els deixebles els encarregats, moguts ja per la força de l’Esperit Sant, de fer arribar arreu la bona nova del Regne. Perquè una de les característiques intrínseques de l’Evangeli és la seva universalitat, per això l’Església és catòlica, és a dir amb vocació d’arribar arreu i a tothom.

El missatge de Crist és un missatge de llibertat, tal com ell va dir que era el camí, la veritat i la vida, l’únic camí cap al Pare (Cf. Jn 14,6) cap a aquella veritat que ens fa lliures (Cf. Jn. 8,32); és un missatge d’igualtat, ja que des d’ara ja no hi ha més ni grec ni jueu, ni esclau ni lliure; només hi ha el Crist, que ho és tot i és en tots (Cf. Col 3,11); i és un missatge de fraternitat, perquè per la seva mort i resurrecció hem estat fets fills amb el Fill, tots els qui som guiats per l'Esperit de Déu som fills de Déu i si som fills, també som hereus: hereus de Déu i hereus amb Crist, germans de Crist. (Cf. Rm 8,14-17).

La fe ens ha arribat, estesa com una taca d’oli, per la predicació dels apòstols i els seus deixebles, ells ens l’han tramés de paraula i d’obra. Nosaltres avui, majoritàriament encara, l’hem rebut de manera personal dels nostres pares, ells cregueren que un dels millors llegats que ens podien donar era precisament la fe en Crist. De manera paral·lela i col·lectiva la fe ens ha arribat per la predicació, com Pere que la feu arribar fins a Roma o Pau que qui sap si la feu arribar a casa nostra. Ells foren la corretja de transmissió que estengué la fe arreu de l’Imperi i no pas sense dificultats. Molts donaren la seva vida en aquesta empresa, seguiren allò que escriu sant Pau que, sofrint amb Crist, foren també glorificats amb Ell (Cf. Rm 8,17). Aquesta és la grandesa dels màrtirs, ells són realment aquella llavor que caiguda en terra fèrtil, la de la seva fe, arrela i dona fruit; ells són aquell gra de blat que caigut a terra i mort, dona molt de fruit. D’aquest gra de  blat, del blat molt en el martiri del màrtir sant Feliu avui encara en recollim els fruits. Certament aquest home vingut de terres africanes, com tants en venen en els nostres dies, patí també la incomprensió, fou perseguit, martiritzat de diverses maneres fins que a la fi donà la seva vida per la fe, per Crist.

Roma veié en ells una amenaça, aquell imperi estès arreu de la riba mediterrània, amb una forta estructura jurídica, econòmica i social, amb un culte d’estat dedicat als déus; no podia veure amb bons ulls que aquell grup sorgit en un extrem del seu domini vingués a entorpir la seva bona marxa amb un missatge anivellador i alliberador. Però aquest risc no feia por als màrtirs, estaven ben certs de que la seva ànima estava en mans de Déu i que malgrat els turments que els poguessin infligir, malgrat que la seva mort fos tinguda per a alguns com una victòria i per d’altres per un mal; en realitat era la prova de la seva proximitat amb Crist, de la seva plena identificació amb la causa de l’Evangeli. Els màrtirs no són uns eixelebrats, tot allò que sofreixen no els apaga la força de la seva esperança que la tenen fixada en Crist; segurs de la seva immortalitat ja que sols morint per Crist, són dignes de participar de la seva resurrecció.

Els màrtirs són depurats com l’or al gresol, ens ha dit el llibre de la Saviesa, però estan destinats a governar nacions i dominar pobles. És el seu un domini no basat en cap imposició, la seva força és la seva mansuetud, la seva humilitat així cerquen que també nosaltres avui posem en ells la confiança, certs de que ens ajudaran a comprendre la veritat amb l’única i exclusiva força de l’amor.

Els màrtirs, com ho fou sant Feliu per sant Narcís i tants altres que ens obriren el camí de la fe en la nostra terra, són la llavor que ha donat bon fruit. El fruit som nosaltres i això ens ha d’esperonar a ser amb la nostra vida dignes transmissors de la bona nova del Regne també avui, ara i aquí.

Sant Feliu, com ens ha dit la lectura de la primera Carta de sant Pere, s’alegrà de poder compartir els sofriments del Crist, estava cert de que si li retreien el nom de cristià no era per cap altra motiu que perquè l’Esperit de glòria, que era l’Esperit de Déu, reposava sobre d’ell. Els màrtirs no són uns insensats, uns caps buits, obnubilats i enlluernats per una mena de bogeria passatgera; són homes de carn i ossos, però als qui Déu ha donat la fortalesa de la fidelitat i de la perseverança. Són aquells que estan destinats a poder contemplar la claror de la mirada de Déu, aquells que s’han confiat a les seves mans, no pas de manera temerària, sinó certs de lluitar per la millor de les causes.

Els màrtirs no són quelcom del passat, una mena de llegenda per escoltar a la vora del foc; són una realitat ben viva també avui en molts llocs del món; cristians que donen la seva vida per Crist, a vegades de manera anònima, però sempre de manera generosa i noble. Deia el Papa Francesc que hi ha molts màrtirs amagats que tiren endavant una vida ordinària amb coherència i amb el valor d’acceptar la gràcia de ser testimonis fins al final, fins a la mort i que el mateix fet de que sempre hi haurà màrtirs entre nosaltres, és el senyal de que anem pel camí correcte. (Missatge març 2024).

Que sant Feliu protegeixi aquesta nostra ciutat que ell amarà amb la pluja suau de la seva predicació i la del seu martiri, amb paraules i amb fets. Que el seu exemple ens encoratgi a mantenir-nos ferms en la fe i fidels a Crist. Que la seva protecció i el seu exemple arribi a tots i cadascun de nosaltres i que el seu record ens mantingui units i agermanats en la fe i ens encoratgi a ser avui per al nostra món vertaders evangelitzadors.