divendres, 30 d’agost del 2024

Divendres de la setmana XXI durant l’any / II

 

Divendres de la setmana XXI durant l’any / II

Beates Fidela Oller Angelats, Josefa Monrabal Montaner i Facunda Margenat Roura.

Verges i màrtirs del Institut de les Germanes de Sant Josep de Girona.

Casa de Santa Elena a Solius

Divendres 30 d’agost de 2024

1C 1,17-25; Salm 32,1-2.4-5.10-11 i Mt 25,1-13

 

Celebrem avui la memòria de tres dones, de tres membres del Institut de les Germanes de Sant Josep, que van donar la seva vida per Crist, que van preferir la mort abans que la vida, perquè de fet van escollir de viure, de viure una vida que ja ningú no els podria arrabassar. Elles foren unes verges prudents, a punt per al martiri, amb la torxa ben plena de l’oli de la fidelitat. Els qui acabant amb la seva vida creien que acabaven amb la fe que professaven, eren dels qui tenien la doctrina de la fe per un absurd, mentre que elles hi veien el poder de Déu, com ens ha dit l’Apòstol. Perdre la vida per Crist, mantenir-se fidel a l’Evangeli no és mai un absurd, més aviat és la mostra d’una saviesa superior a la dels homes, a la que molts homes poden arribar a practicar i a comprendre.

Darrera d’aquest testimoni de fe dels màrtirs, d’aquest amor seu fins a l’extrem de donar la vida per Crist hi ha una lliçó d’amor, una lliçó de perdó. Aquest és el missatge que les germanes Fidela, Josefa i Facunda ens volen fer arribar avui, ens diuen que la seva vida fou una vida lliurada per Crist i que la seva mort no fou altre cosa que l’encontre amb l’espòs estimat; ens diuen que aquells que acabaren amb les seves vides terrenals no aconseguiren altra cosa que accelerar allò pel que elles vivien, per preparar-se per l’encontre amb l’espòs. Els màrtirs no cerquen el martiri, els ve com un regal de Déu.

Avui recordant-les a elles hem de recordar també als qui les martiritzaren, a aquells que com digué Jesús de la creu estant de fet no sabien el que es feien. Ens cal pregar per tots aquells que no entenen la nostra fe, que davant de Crist reaccionen amb indiferència o fins i tot amb hostilitat. El missatge dels màrtirs d’ahir i d’avui no és mai un missatge de rancúnia, ni encara menys d’odi o de menyspreu; tots ells moriren perdonant a tothom, com Jesús ho feu també de la creu estant. Molts podien en l’antigor de l’Església i també avui creure que matant a uns pocs creients mataven de nou a Crist, mataven la fe. Però la fe és fonamentalment esperança i l’esperança que neix de Crist no pot matar-la una espasa, un tret de fusell o una foguera.

L’amor de Déu és més fort que la mort, va molt més enllà d’aquest món i sí, certament, als màrtirs se’ls van infringir patiments i turments, però això comparat amb el que els esperava era ben poca cosa, per no dir res. Déu és amor i malgrat això també en nom de l’Església, creient defensar la fe, s’han arribat a infringir turments i vexacions i s’ha arribat a matar, sense veure que en la debilitat de l'obra de Déu hi ha un poder superior al dels homes, com ens ha dit sant Pau.

La germana Facunda va romandre refugiada amb la família del malalt que cuidava; fou martiritzada la nit del 26 al 27 d'agost de 1036. La germana Josefa va buscar refugi a la casa del seu germà a Gandia, allí fou arrestada i portada al martiri juntament amb la mare Fidela, perseguida com a religiosa i superiora, ambdues van ser martiritzades la nit del 14 al 15 d'agost de 1936. A les tres el Senyor les va trobar ben preparades per a la trobada definitiva amb l’espòs. 

Encomanem-nos a elles i a tots aquells qui donaren i donen també avui la vida per Crist, als màrtirs que arribaren a morir a mans dels seus perseguidors i als qui sense arribar a la mort patiren també persecucions, menyspreus, violències i escarnis.

En paraules del Papa Francesc referides a les màrtirs del Institut de les Germanes de Sant Josep «que el seu heroic testimoniatge, fins a l'efusió de la sang, concedeixi fortalesa i esperança a tots els qui avui són perseguits per la seva fe cristiana. I sabem que són molts.» (Àngelus, 6 de setembre de 2015).