dimecres, 22 de gener del 2025

Sant Vicenç màrtir


Sant Vicenç màrtir

Dimecres  22 de gener de 2025

Parròquia de Sant Vicenç a Llançà

2M 6,18.21.23b-31; Salm 33; Rm 8,31b-39 i Jo 15,18-21

Un tal Eleazar, home ja vell, fou forçat a menjar carn de porc. Allò important no era pas el fet concret de la menja que se li oferia, el fet clau era que volien forçar-lo a contravenir allò que el Senyor manava. Ho hauria tingut ben fàcil fingint de menjar allò prohibit per la llei i seguir vivint; però la seva fe estava a prova d’hipocresies, preferí patí a que als noranta anys servís de mal exemple, preferí el suplici dels homes a caure en les mans del Totpoderós. La seva tossuderia no era pas estupidesa, era coherència i aquell sofriment en el cos no era sinó fidelitat.

La fe no rau en tal menjar o tal beguda, ens ho diu Jesús «El que fa impur l'home no és allò que entra a la boca; és el que en surt, allò que el fa impur.» (Mt 15,11). No ens allunya de Déu una menjar o un altre, si la nostra fe és ferma ni tant sols ens hi pot allunyar la por, les persecucions, la fam, els perills o la mort. Si darrere tenim l’ajut d’aquell qui ens estima res no hem de témer. És aquesta ajuda del Senyor la que donà fortalesa als màrtirs. El món podia odiar-los, com odià a sant Vicenç, però per aquells que Déu s’ha escollit no hi ha res que pugui apartar-los de la fidelitat a Crist.

Hi ha martiris cruents i també hi ha martiris silenciosos, els martiris del dia a dia. El martiri de la indiferència, del rebuig, de la discriminació són els que pateixen els màrtirs de la porta del costat, en expressió del papa Francesc. A vegades els tenim ben al costat i poques vegades ens  n’adonem, els considerem quelcom natural, el preu a pagar per una societat dita benestant on uns tenen i d’altres no poden obtenir. Són martiris que neguen allò necessari per a viure dignament en el terreny material, d’aquests hi ha infinitud de màrtirs. Però hi ha també el martiri fruit dels nostres propis errors, personals i col·lectius, que te les seves conseqüències quan recollim indiferència, rancor i rebuig.

Sant Vicenç va experimentar tot plegat, la seva diaconia, és a dir el seu servei al bisbe Valeri i a l’Església, va suposar-li ser portat als tribunals on acomplí allò que Crist mateix havia dit dels seus «per causa meva us portaran als tribunals i us assotaran a les sinagogues, i compareixereu davant els governadors i els reis perquè doneu testimoni davant d'ells» (Mc 13,9) i rebé la força i així no li calgué preocupar-se pel que havia de dir digué allò que li fou inspirat, perquè no fou Vicenç qui parlà, sinó l'Esperit Sant.(Cf. Mc 13,11).

En paraules de sant Agustí «De dues maneres ataca el món als soldats de Crist: els afalaga per a seduir-los, els atemoreix per a doblegar-los. No deixem que ens domini el propi plaer, no deixem que ens atemoreixi l'aliena crueltat, i haurem vençut al món. En un i un altre atac surt a l'encontre Crist, perquè el cristià no sigui vençut. La constància en el sofriment que contemplem en el martiri que avui commemorem és humanament incomprensible, però la veiem com una cosa natural si en aquest martiri reconeixem el poder diví.» (Sermó 276).

Com ens diu el papa Francesc en la butlla de convocatòria de l’any jubilar el testimoni més convincent d’esperança ens l’ofereixen els màrtirs, que, ferms en la fe en Crist ressuscitat, van saber renunciar a la vida terrena per tal de no trair el seu Senyor. Ells estan presents en totes les èpoques. Necessitem conservar el seu testimoni per a fer fecunda la nostra esperança. (Cf. Spes non confundit, 20).

Sant Vicenç cercava a Déu i acabà per trobar-lo, per això aleshores com escriu l’Apòstol res no el pogué separar d’Ell, ni tant sols la mort violenta. Si és per Crist que anem morint dia a dia, de tot això en sortim vencedors gràcies a aquell qui ens estima. La fe, l’amor de Déu manifestat en Jesucrist és el tresor, la perla fina que ens obre les portes del Regne. Demanem al Senyor que enfortits pel testimoni de sant Vicenç esdevinguem testimonis, llum per al món i llavor d’esperança.