dissabte, 25 de maig del 2024

Diumenge Santíssima Trinitat / Any B. Confirmacions a la Parròquia de Santa Maria del Mar de Palamós

 

Diumenge Santíssima Trinitat / Any B

Confirmacions a la Parròquia de Santa Maria del Mar de Palamós

Dissabte 25 de maig de 2024

Dt 4,32-34.39-40; Salm 32,4-5.6 i 9.18-19.20 i 22; Rm 8,14-17  i Mt 28,16-20

«Recorre totes les èpoques que t'han precedit, des del dia que Déu creà l'home sobre la terra; investiga d'un cap a l'altre del cel, a veure si mai ha succeït un fet tan gran com aquest, si mai s'ha sentit dir que un poble hagi escoltat la veu de Déu que li parlés d'enmig del foc, com tu l'has escoltada», ens ha dit el llibre del Deuteronomi. També a nosaltres se’ns ha concedit d’escoltar la veu del Senyor parlant a través del foc de l’Esperit. Celebràvem la conclusió del temps pasqual fa tot just una setmana, i el celebràvem recordant com l’Esperit Sant davallà sobre els apòstols i Maria reunits al cenacle. Fou un abans i un després, totes aquelles pors dels deixebles van desaparèixer i els deixebles començaren a predicar, i de quina manera a cadascú en la seva pròpia llengua. El misteri de la redempció no és pot dividir, forma una unitat. Sabem que el Pare envià al seu Fill al món, sabem que Maria engendrà per obra de l’Esperit Sant i sabem que totes tres persones formant una unitat actuen sobre la història humana cercant de salvar-nos.

Acabat el temps pasqual amb la festa de la Pentecosta, la litúrgia de l’Església ens convida a celebrar tres solemnitats ben concretes del Senyor: avui, la Santíssima Trinitat, diumenge vinent el Cos de Crist, és a dir el Corpus i, finalment, el divendres successiu, la festa del Sagrat Cor de Jesús. Cadascuna d'aquestes celebracions litúrgiques subratlla una perspectiva des de la qual s'abasta tot el misteri de la fe cristiana; és a dir, respectivament, la realitat de Déu ú i tri, el sagrament de l'Eucaristia i el centre diví-humà de la Persona de Crist. Són tres aspectes d’un únic misteri de salvació, que en un cert sentit resumeixen tot l'itinerari de la revelació de Jesús, des de l'encarnació, la mort i la resurrecció fins a l'ascensió i el do de l'Esperit Sant. Són alhora tres aspectes de l’amor diví, la Trinitat expressa la relació d’amor entre les tres persones divines, el Corpus mostra l’amor de Crist portat fins a l’extrem de lliurar el seu cos i la seva sang per a tots nosaltres i la solemnitat del Sagrat Cor de Jesús ens porta a recordar el seu amor podríem dir que en la seva faceta imitable per part de tots nosaltres. (Cf. Benet XVI 7 de juny de 2009).

És difícil d’explicar aquesta dualitat de Déu que és únic i format per tres persones. D’aquí que la paraula misteri hagi esdevingut col·loquialment el que defineix quelcom inexplicable. No ens costa tant d’entendre que el Fill de Déu es feu home i Jesús de Natzaret essent Déu i home vertader, va venir al món per redimir-nos. No ens costa tampoc imaginar al Pare tot i que sovint ho fem amb paràmetres massa humans. Parlar de l’Esperit ja no és tant fàcil i planer, en parlem com la força que ve de Déu, la relació divina a través de l’amor. Aquesta força, pel ministeri sagramental que té confiat l’Església, davallarà avui sobre vosaltres. Potser no la veurem físicament, però en podem reconèixer els seu fruit, que no és altra que el de la fe. La fe no és el resultat de la nostra ment, no és un esforç voluntariós de la nostra  capacitat intel·lectual, la fe és un do, una gràcia que segurament no mereixem en qualsevol cas però que Déu ens atorga com el gran regal d’amor cap a la seva creatura.

Avui germans i germanes rebreu el do de l’Esperit, reafirmareu la vostra fe i demanarem al Senyor que faci davallar sobre vosaltres la força del seu amor. Obriu-li els vostres cors, mantingueu-vos-hi sempre fidels a aquest amor. Potser ara us semblarà fàcil, però potser la vida us porti a situacions ja no tant fàcils on la temptació assetgi. Fins i tot alguns dels deixebles dubtaren en moments clau, és ben humà. Penseu en qualsevol moment de la vostra vida, bons i no tant bons, que Déu us estima i vol el millor per a vosaltres; tot i que a vegades ens costi d’entendre la seva estratègia.

Rebem un esperit que ens fa clamar Abba, Pare, ens ha dit l’Apòstol sant Pau. Ser fills de Déu, ser estimats de Déu; hi pot haver millor regal per a la nostra vida? Tingueu-ho sempre present i Ell serà amb vosaltres cada dia, sempre i en tot moment.