divendres, 7 de juny del 2024

Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús. Cicle B

 

Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús. Cicle B

Divendres de la tercera setmana després de Pentecosta

Santuari del Sagrat Cor de Girona

7 de juny de 2024

Os 11,3-4.8c-9; Is 12,2-3.4bcd.5-6; Ef 3,8-12.14-19  i Jo 19,31-37

Sor Margarita María que vivia en el convent on cercava Crist, va rebre el 27 de desembre de 1673 la primera visita de Jesús, que va voler compartir amb ella els sofriments del seu cor aimant del Pare i de tota la humanitat. L’any següent Sor Margarita va tenir altres dues visions. En la primera se li va aparèixer el cor de Jesús en un tron de flames, envoltat d'una corona d'espines; en la segona, Sor Margarita va contemplar a Crist resplendent de glòria, amb llamps de llum que sortien del seu pit i s'expandien per tots costats. Jesús li va parlar de nou i li va demanar que combregués cada primer divendres de mes durant nou mesos consecutius, i que es prostrés en terra en oració durant una hora en la nit entre els dijous i els divendres en adoració del seu amor. Van néixer així les devocions dels nou primers divendres de mes i de l'hora santa d'adoració. En una quarta visió, Crist li va demanar que s'instituís una festa per a honrar el seu Cor i reparar, mitjançant l'oració, les ofenses, és la festa que avui celebrem. Sor Margarita també va rebre una promesa de perdó; qui s'acosti dignament a l'Eucaristia i combregui durant nou mesos consecutius el primer divendres del mes, amb esperit d'expiació per les ofenses comeses contra el Santíssim Sagrament, estimant, honrant i consolant al Cor de Jesús, rebrà el do de la perseverança final, és a dir, acabarà la seva vida amb la gràcia dels sagraments i de la remissió de les seves ofenses a Déu i al proïsme. Seguint aquesta devoció l’any 1856, Pius IX va ordenar que la festa del Sagrat Cor fos estesa universalment a tota l'Església i l’any 1995, sant Joan Pau II va instituir en aquest mateix dia la Jornada Mundial de Pregària per la Santificació del Clergat, perquè Jesús custodiï el sacerdoci en el seu cor. 

Què significa per a nosaltres avui la devoció al Sagrat Cor de Jesús? És de fet una devoció recent, apareguda al segle XVII i consolidada per a tota l’Església al segle XIX. Dins de la tradició secular de l’Església són uns pocs anys. Però Jesús i l’amor, Déu i la caritat, no són pas dos conceptes teològics nous, van intrínsecament units des dels inicis de l’Església. Déu és amor, és amor fet fins a l’extrem i el seu amor certament no és sempre correspost. No el corresponen de manera individual quan pequem, quan ens allunyem d’Ell, i no el corresponem de manera col·lectiva de moltes i diverses maneres. Com a creients, com a fills i filles de Déu de manera concreta se’ns ofereix sempre la possibilitat de retornar a Déu mitjançant el sagrament de la penitència. Però com retornar a Déu la mirada del conjunt de la humanitat? Déu ens estima des dels inicis, som creatures de Déu i Ell mateix ens ha ensenyat a caminar i ens ha agafat pels braços, com ens ha dit el profeta Osees. Deia sant Joan Pau II que «A través del Cor de Jesús llegim l'etern pla diví de la salvació del món. I es tracta d'un projecte d'amor.» (6 de juny de 1999). 

Nosaltres hem de ser evangelitzadors, missatgers d’aquest amor, intentar que la fe habiti de nou en els cors dels homes i que visquin fermament arrelats i fonamentats en l’amor, com ens ha dit sant Pau. Del costat de Crist a la creu, al moment suprem de l’amor, brollà sang i aigua, símbol de l’Eucaristia, una Eucaristia que neix de l’amor de Crist per a la humanitat. Déu no es queda mai curt en l’amor, el seu amor està per damunt de tota infidelitat i de tot pecat. La seva mort a la creu i la seva resurrecció són les proves fefaents d’aquest seu amor. Un amor que ens convida a viure’l a nosaltres, a ser-ne testimonis. Amor a Déu, amor a Crist, amor a l’Església de la que sols en formem part si hi vivim en comunió i amor al proïsme, com no pot ser d’altra manera. 

En paraules del Papa Francesc: «En Crist contemplem la fidelitat de Déu. Cada gest, cada paraula de Jesús transparenta l'amor misericordiós i fidel del Pare. I llavors, davant d’Ell, ens preguntem: com és el meu amor al proïsme? Sé ser fidel? O soc voluble, segueixo els meus estats d'humor i les meves simpaties? Cadascun de nosaltres pot respondre segons la seva pròpia consciència. Però, sobretot, podem dir-li al Senyor: Senyor Jesús, fes que el meu cor sigui cada vegada més semblant al teu, ple d'amor i fidelitat.» (27 de juny de 2014). 

La festa d’avui ens convida a estimar, un amor ad extra, mai ad intra, un amor als altres i a aquell que és el tot altre, un amor que sols pot brollar d’un cor humil, allunyat de la supèrbia i de l’egoisme. Déu és tot amor, corresponguem-li amb el nostre d’amor, sempre limitat, sempre humà, però mirem que el nostre amor no sigui mai fingit, sinó que brolli a imitació de Crist del fons dels nostres cors. 
En Ell confiem perquè ens hi ajudi a aconseguir-ho, en Ell que és amor fins a l’extrem.