dissabte, 6 de juliol del 2024

Dissabte XIII durant l'any / II

 

Dissabte XIII durant l'any / II

Capítol de la Catedral de Girona

Dissabte 6 de juliol de 2024

Am 9,11-15; Salm 84,9.11-12.13-14 i Mt 9,14-17

La casa de David, anunciava el profeta Amós, estava a punt de caure, caldria reparar-la, aixecar-ne les ruïnes, reconstruir-la com abans; caldria tornar-ne a prendre possessió. El nuvi no era amb ells, era inútil dejunar i oferir sacrificis, Déu no era amb ells. Rendir en aquelles circumstàncies un culte al Senyor Déu, era com apedaçar un vestit vell amb roba encara per rentar, com contenir vi nou en bots vells, condemnant-lo a rebentar i quedar inútils.

Amós no és pas aquí un profeta de calamitats, ans al contrari és un profeta d’esperança, anuncia un dia en el que es produirà la vertadera reconciliació, la vertadera pau i una profunda harmonia. No està anunciant altra cosa que l’arribada del nuvi, del vi nou que caldrà posar en bots nous. El nuvi és Crist, el vi nou és la nova aliança; el temple que cau és la fe en Déu viscuda des de la rutina presonera de les formes, viscuda sense cor, sense il·lusió, sense joia.

Ara el nuvi és amb nosaltres, hi és en cada celebració de l’Eucaristia, hi és quan preguem l’Ofici Diví, hi és quan meditem la seva Paraula. No ens cal pas dejunar per trobar-lo; Crist ressuscitat és enmig nostre, enmig de la seva Església fins al seu retorn a la fi dels temps. La restauració de la casa de David, la restauració espiritual d’Israel i les noces de Crist amb la seva Església formen part del pla de salvació. Al llarg d’aquest pla hi ha un temps per al dejuni, recordant la passió i mort de Crist, i un temps per a deixar-lo, la seva resurrecció. La nostra vida de creients es mou enmig d’aquesta dinàmica essent avui per a nosaltres mort i resurrecció un present etern.

Una casa on lloar al Senyor, un temple on donar-li culte és un lloc on viure de manera privilegiada aquesta realitat. Dejunar per sí mateix no ens porta a la salvació, sols sentir-nos en la presència de Crist, seguir-lo i estimar-lo ens pot obrir les portes de la salvació. La litúrgia ens apropa a fer de Crist el centre de la nostra vida, per això és tant important la pregària viscuda en comunitat. Aquesta comunitat, el capítol de la nostra catedral, representa en certa manera al conjunt de l’Església gironina. Escrivia sant Pau VI que «L'oració cristiana és, abans de res, oració de tota la família humana, que en Crist s'associa. En aquesta pregària participa cadascun, però és pròpia de tot el cos; per això expressa la veu de l'estimada Esposa de Crist, els desitjos i vots de tot el poble cristià, les súpliques i peticions per les necessitats de tots els homes.» (Laudis canticum)

Quan vosaltres pregueu aquí, ho feu per tota l’Església i ho feu en nom de tota l’Església. Pregar no és mai en va, no és mai una pregària retòrica, si hi posem el cor, si ens sentim en presència del Senyor, si l’adrecem amb il·lusió al Senyor. No ens hem de sentir mai obligats únicament per una llei a observar el precepte de l’Ofici Diví, sinó, més aviat, per la importància de la pregària, sempre conscients de la seva utilitat, sempre conscients de que, en paraules de sant Pau VI, per la nostra boca ressona cada cop més esplèndida i bella la lloança divina a l'Església del nostre temps. (Cf. Laudis canticum).

Tenim un model de pregària, aquella dona que meditava les meravelles que vivia en el seu cor, Maria; emmirallem-nos en ella, ja que ella és el millor camí per arribar al Crist, el seu fill i el nostre Senyor.