diumenge, 28 de juliol del 2024

Diumenge XVII durant l'any / Cicle B

 

Diumenge XVII durant l'any / Cicle B

Santa Maria de Solius

Diumenge 28 de juliol de 2024

2R 4,42-44; Salm 144,10-11.15-16.17-18; Ef 4,1-6 i Jo 6,1-15

Viure com ho demana la vocació que hem rebut ha de ser el nostre objectiu. Per aconseguir-lo no hem d’escatimar cap esforç, no ens ha de vèncer la mandra espiritual. Déu Pare està per damunt de tot, actua a través de tot i és present en tot, ens ha dit l’Apòstol. Déu ha posat al nostre abast un do i aquest és la fe, a vegades no som prou conscients del que representa aquest do i com el servidor d’Eliseu el creiem insuficient per al nostre món i ens reservem, defugim de fer-lo arribar als altres, de compartir-lo amb els qui ens envolten. Déu sap el que es fa, tant bon punt obre la mà sacia de bon grat i al seu temps dona l’aliment, com ens ha dit el salmista.

També Felip, com abans el servidor d’Eliseu, es mostrava incrèdul de poder saciar la fam d’aquella munió de gent que seguia a Jesús perquè feia senyals prodigiosos i guaria malalts. De fet no es tractava de tenir prou diners per a comprar un tros de pa per a cadascú, n’hi havia prou amb cinc pans d’ordi i dos peixos, n’hi havia prou amb la paraula que Jesús els adreçava. Molts esperaven un messies poderós, una mena de nou rei David amb un gran exèrcit i un immens palau. No calien tants recursos materials ni personals per a portar la bona nova a la gent, per fer-los arribar la paraula de Déu. Amb cinc pans i dos peixos, amb Jesús i uns pocs homes i dones que el seguien n’hi havia prou per a donar de menjar a aquella multitud afamada; per a fer arribar arreu el missatge de la salvació.

Un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme, un sol Déu i Pare de tots; amb això n’hi ha prou. No calen grans banquets, amb això tothom pot arribar a quedar satisfet i se’n poden recollir fins i tot moltes sobres i omplir-ne molts coves per tal de fer-los arribar a d’altres indrets on encara la fe no hi és present o bé d’on ha desaparegut o s’ha assecat. Jesús ens ve a mostrar que no calen grans escarafalls, que amb fe i amb la seguretat que aquesta ens dona podem fer grans coses; amb pocs pans i pocs peixos podem alimentar grans multituds.

Avui ens angoixen tantes coses que a vegades ens enceguen; i no recordem que els nostres ulls han de mirar esperançats al Senyor. Cert, tenim poques vocacions sacerdotals i als altres ministeris, a la vida religiosa, fins i tot a la vida matrimonial viscuda des de la fe. Cert, tenim uns pocs pans i uns pocs peixos; però això no ens ha de fer enrere, no ens ha de fer veure la nostra tasca com a quelcom impossible. El servidor d’Eliseu i Felip també tingueren la temptació de fer-se enrere, de donar per impossible la tasca d’alimentar aquella comunitat, aquella munió de gent. Tinguem confiança de que si ho compartim, si ho repartim, n’hi haurà per a tots i encara en sobrarà; ens ho diu el Senyor, li digué a Eliseu, ho digué el mateix Jesús.

Ens pot semblar una tasca ingent, una quimera que amb els pocs recursos humans de que disposem, amb el vent de l’opinió social sovint en contra, puguem fer alguna cosa més que sobreviure. No desesperar mai de la misericòrdia de Déu, com recomana sant Benet, és el primer i ineludible pas; el segon i també imprescindible, viure la nostra fe amb autenticitat, sense formulismes ni posats vans, amb el màxim rigor possible i confiant sempre en el Senyor. Demanem-li aquests dons al Senyor.

El Papa Francesc ha convocat per al proper any un any jubilar i ens demana que al llarg d’aquests mesos previs ens hi preparem pregant. Ens ho ha dit el salmista, el Senyor és a prop dels qui l’invoquen, dels qui l’invoquen amb sinceritat; demanem-li doncs el do de l’esperança. En la butlla de convocatòria de l’any Jubilar 2025 el Papa ens diu: «Trobem amb freqüència persones desanimades, que miren al futur amb escepticisme i pessimisme, com si res no pugues oferir-los felicitat. Que el Jubileu sigui per a tots ocasió de revifar l’esperança.» (Spes non confundit, 1).