dissabte, 20 de juliol del 2024

Diumenge XVI durant l'any / Cicle B. Confirmacions a la Parròquia de Sant Esteve de Tordera

 

Diumenge XVI durant l'any / Cicle B

Confirmacions a la Parròquia de Sant Esteve de Tordera

Dissabte 20 de juliol de 2024

Jr 23,1-6; Salm 22,1-3.4.5.6; Ef 2,13-18 i Mc 6,30-34

Jesús es posà a instruir llargament a aquella gran gentada que va saber que era allà, el seguien embadalits per les seves paraules i per les coses que feia: multiplicar pans i peixos, donar la vista als  cecs, fer caminar als coixos, alliberar dels esperits malignes. En certa manera veien però no acabaven d’entendre perquè ho feia tot això Jesús i aquesta mateixa dinàmica esgotava a Crist que cercava un lloc despoblat o al menys poder tenir temps per a menjar, que ni això li deixaven.

Ens movem sovint pels gestos, per les imatges que veiem; això és ben present en la nostra societat on sovint s’ha dit que una imatge val més que mil paraules. Però Crist no vol que la nostra fe sigui una fe d’imatge, sinó una fe profunda, arrelada en el fons del nostres cors. Per això s’esmerçà en predicar-los, per això s’apiada d’aquelles ovelles sense pastor i es posa a instruir-los llargament. Escoltem-ho bé, se n’apiada i els instrueix; no pas els renya perquè no li deixen temps ni per a menjar, ni els retreu la seva curta mirada que sols veu el que veu i no mira en l’interior de les persones, no mira ni tant sols dins del cor de Jesús.

Vosaltres avui germans i germanes manifesteu davant d’aquesta assemblea el vostre compromís amb Crist. Li demaneu en certa manera que us faci de pastor, que us guiï i us instrueixi. Ho feu aquí, davant aquesta assemblea representa el conjunt de l’Església, on hi ha el Crist, perquè Ell ens va dir quan ens reunim dos o tres en el seu nom, Ell és enmig nostre. No en dubtem que Ell és avui aquí; està present perquè ens reunim en el seu nom; està present perquè escoltem aquí la seva paraula i està present, sobretot i de manera singular, perquè el pa i el vi esdevindran el seu cos i la seva sang. Però aquí no acaba la seva presència, nosaltres enfortits per la fe, refermats per la seva paraula i envigorits pel seu cos i la seva sang, l’hem de fer present enmig del món, l’hem de fer arribar als qui ens envolten, siguin qui siguin.

Ens ho ha dit l’Apòstol, ens ho ha dit sant Pau, que ara la sang del Crist ens ha apropat, si és que érem lluny de les seves promeses. Ser a prop de Jesús implica ajudar a fer morir l’enemistat, implica ser missatgers de la Bona Nova i de la pau, una pau que hem de fer arribar als qui estan lluny de nosaltres i als qui estant a prop; als qui creuen i als qui no creuen, als qui estan allunyats o fins i tot als qui rebutgen escoltar la veu de Crist. No és segurament una tasca fàcil; ho veureu i ho heu vist al vostre entorn, estimats germans i germanes que avui confirmeu la vostra fe, ho veiem tots plegats cada dia. Però ja ens ha dit el salmista que no hem de tenir por de res si tenim al Senyor vora nostre, si sentim que ens asserena i ens conforta.

Estimats germans i germanes no tinguem por de creure, estiguem certs de que el Senyor ens guia per camins segurs i que ho fa per amor, per l’amor que ens te. Aquest mateix amor nosaltres l’hem de fer present en el món i la millor manera de fer-ho és vivint en profunditat i amb sinceritat la nostra fe, no ens avergonyim mai de creure perquè amb la fe Déu ens ha fet el millor regal que ens podia fer. Mirem de correspondre-hi i de ser alhora transmissors d’aquest amor.

Deia el Papa Francesc en una cerimònia de confirmació: «la novetat de Déu no s'assembla a les novetats mundanes, que són totes provisionals, passen i sempre es busca alguna cosa més. La novetat que Déu ofereix a la nostra vida és definitiva, i no sols en el futur, quan estarem amb Ell, sinó també ara: Déu ho està fent tot nou, l'Esperit Sant ens transforma veritablement i vol transformar, comptant amb nosaltres, el món en què vivim. Obrim la porta a l'Esperit, deixem que Ell ens guiï, deixem que l'acció contínua de Déu ens faci homes i dones nous, animats per l'amor de Déu, que l'Esperit Sant ens concedeix.» (28 d’abril de 2013).

Obriu doncs estimats germans i germanes, que avui confirmeu la vostra fe, les portes dels vostres esperits i dels vostres cors a l’acció de Déu.