diumenge, 21 de juliol del 2024

Diumenge XVI durant l'any / Cicle B. Mare de Déu del Carme a Santa Maria de Palamós

 

Diumenge XVI durant l'any / Cicle B

Mare de Déu del Carme a Santa Maria de Palamós

Diumenge 21 de juliol de 2024

Jr 23,1-6; Salm 22,1-3.4.5.6; Ef 2,13-18 i Mc 6,30-34

Escrivia sant Joan Pau II: «la Mare de Déu ha estat proposada sempre per l'Església a la imitació dels fidels (..) perquè en les seves condicions concretes de vida Ella es va adherir totalment i responsablement a la voluntat de Déu (cf. Lc 1, 38); perquè va acollir la paraula i la va posar en pràctica; perquè la seva acció va estar animada per la caritat i per l'esperit de servei: perquè, és a dir, va ser la primera i la més perfecta deixebla de Crist: la qual cosa té valor universal i permanent.» (Marialis cultus, 35).

Avui en aquesta doble celebració de veneració a Maria, la nostra mare sota l’advocació de la Mare de Déu del Carme patrona de la gent del mar, i de celebració com cada diumenge del misteri de la resurrecció del Senyor; se’ns mostren dos aspectes importants, fonamentals de la nostra fe. Aquesta fe nostra es basa no pas en una idea, ni en un llibre, es fonamenta en la persona de Crist, home vertader i fill de Déu, és a dir la mostra de com Déu comparteix la nostra humanitat, les nostres limitacions, els nostres neguits i dolors i ho fa per tal de que morint i ressuscitant esdevinguem també nosaltres fills de Déu, participants de la seva resurrecció.

La imatge de Crist com a bon pastor és ben present en la tradició cristiana i avui al llarg de les lectures que hem escoltat així ho veiem. Ell és aquell pastor del que ens ha parlat el salm, amb el qual no ens manca res, que ens fa descansar en prats deliciosos i ens porta prop de l’aigua, aquell vora el qual no hem de tenir por perquè és el nostre suport i la nostra força. Jesús feia molts miracles, molta gent el seguia per aquest motiu cercant de ser guarits d’una malaltia o mirant de saciar la fam; però Jesús no ha vingut tant sols per això, ha vingut per instruir-nos llargament, per ser el nostre pastor i mirar de conduir-nos pel bon camí cap a Déu, el seu Pare i també el nostre Pare.

Ens ho ha dit també la primera lectura del llibre de Jeremies; amb aquest pastor ningú no ens pot tornar a fer por, no ens podem esfereir, viurem segurs. Hi ha algú que tot això ho ha experimentat des de primera hora, des del mateix moment en que un àngel li comunicà el que no sabia, que havia estat predestinada des del seu mateix origen, a portar al món al Fill de Déu. Maria és aquella dona que es instruïda per Jesús amb la seva paraula i amb la seva mateixa vida. No ha estat mai lluny de les promeses, sempre ha estat prop de Crist, d’aquell que amb la seva pròpia vida ha vingut a portar la pau i ha creat una nova humanitat. Això a vegades ens costa de entendre-ho, perquè no viem massa la pau enmig del nostre món, sembla que aquesta continua lluny de molta gent; ens pot semblar com si la vinguda de Crist no hagi servit per a canviar els cors dels homes.

Els apòstols, com Maria, sabien molt bé tot el que feia i ensenyava Jesús; nosaltres ho sabem també perquè escoltem la seva Paraula, cada diumenge si més no durant l’Eucaristia, i coneixem per la fe el que Jesús va fer, però com aquella multitud a vegades correm cap a Ell sense saber massa com fer-ho o com acostar-nos-hi. Deixem-nos instruir per ell, com es deixa Maria; ella era la seva mare, la que li pertocava d’instruir-lo, de criar-lo, de tirar-lo amunt i malgrat ser la seva mare digué als servents a Canà: «Feu tot el que ell us digui.» (Jn 2,5). Fem-ho de debò, deixem-nos guiar per aquest pastor, que és l’únic bo, deixem-nos en mans de la seva compassió per nosaltres, certs de que la seva vara de pastor ens asserenarà i confortarà, que la seva bondat i el seu amor ens acompanyaran tota la vida; com acompanyà a Maria. Adherim-nos nosaltres com Maria totalment i responsablement a la voluntat de Déu.

En paraules del Papa Francesc, que: «La Mare de Déu, que avui recordem amb el títol de Beata Verge del Mont Carmel, insuperable en acollir la Paraula de Déu i en posar-la en pràctica (cf. Luc 8, 21), ens ajudi a purificar el cor i a custodiar la presència del Senyor.» (16 de juliol de 2017).