dissabte, 27 de juliol del 2024

Dissabte de la setmana XVI Durant l'any / II

 

Dissabte de la setmana XVI Durant l'any / II

Santa Maria de Solius

Dissabte 27 de juliol de 2024

Jr 7,1-11; Salm 83,3.4.5-6.11 i Mt 13,24-30

 

Molt sovint ens preguntem que ens diu el Senyor, quina és la seva paraula. De ben segur que les seves no son paraules buides, les seves paraules es fan realitat. Recordem la creació del món segons el relat del llibre del Gènesi, Déu digué i tot seguit el que diu es fa, esdevé realitat; no gens menys en el misteri de la redempció quan el qui és la Paraula es fa home. Avui el profeta Jeremies, recollint la paraula que el Senyor li va fer sentir ens dona el full de ruta per a la nostra vida: portar-nos com cal, fer-nos justícia de debò els uns als altres, no maltractar els forasters, els orfes i les viudes, és a dir als febles, no seguir altres déus i no tacar la terra amb sang innocent.

Però sovint confonem aquesta paraula del Senyor que és ben clara i directe amb allò que a nosaltres ens interessa de fer i ens creiem segurs repetint paraules buides, no perquè aquestes paraules no tinguin sentit, sinó perquè nosaltres a base de repetir-les les buidem de sentit, les ofeguem fins arribar a que no serveixin de res. Justificats per paraules buides robem, matem, cometem adulteri, jurem en fals, seguim altres déus i anem al temple o potser ni això, i ens presentem davant del Senyor creient-nos salvats tant sols per repetir unes paraules que de tant gastades als nostres llavis esdevenen buides i sense sentit.

Sempre direm que no és pas així, que nosaltres no robem, ni matem; que nosaltres acollim als forasters i als febles; però hi ha conductes personals, les que nosaltres portem a terme de manera individual, i també conductes col·lectives, les que tenen a veure amb una comunitat, un col·lectiu, una societat. Al menys ens pertoca reconèixer que la nostra societat no acull als forasters, ben bé al contrari sovint els rebutja, els impedeix d’arribar a casa nostra i si ho aconsegueixen els confina perquè la seva presència no faci mal als nostres ulls. I de donar culte als déus falsos, al diner, al poder, al plaer desaforat, a l’afany de posseir; el nostre món i nosaltres mateixos en som plens.

La llavor plantada als nostres cors, aquesta és la Paraula de Déu, és bona, però nosaltres hi posem tot seguit el jull dels nostres interessos, sembrat pel maligne que sempre vol ofegar allò que hi ha de bo en nosaltres, i acabem per confondre blat i jull en una amalgama difícil de destriar. Això també ens succeeix dins de l’Església, santa ella però formada per pecadors que som nosaltres i és aquesta una realitat que malauradament escoltem massa sovint en els mitjans de comunicació mentre nosaltres no acabem de fer net i seguim repetint paraules vanes mentre jull i blat  lluiten per imposar-se l’un sobre l’altre.

Pot semblar doncs impossible que paraules i fets concordin en les nostres vides, pot semblar una quimera que el blat acabi per desfer-se del jull; però hi va haver una dona, millor dit hi ha una dona en present, que acollí en el seu si la Paraula i la va seguir i va complir en tot la voluntat de Déu, aquesta no és altre que Maria, la mare de Jesús i la nostra mare. Que ella ens ajudi a caminar amb coherència en el camí de la fe, a donar ple contingut a la Paraula que Déu ens adreça i a fer-ne el vertader full de ruta de la nostra vida, com ho fou per a Maria, en la que Paraula i vida foren una sola cosa, una única realitat.