diumenge, 7 de juliol del 2024

Diumenge XIV durant l'any / Cicle B Parròquia de Sant Josep de Girona. Jornada de Responsabilitat en el Trànsit

 

Diumenge XIV durant l'any / Cicle B

Parròquia de Sant Josep de Girona

Jornada de Responsabilitat en el Trànsit

Diumenge 7 de juliol de 2024

Ez 2,2-5; Salm 122,1-2a.2bcd.3-4; 2C 12,7-10 i Mc 6,7-13

 

Jesús no és reconegut pels seus, podria semblar un signe desconcertant, però si ho analitzem bé, una mica més de prop, és normal que aquells qui l’havien vist créixer i jugar i córrer pels seus carrers, els qui l’havien vist treballar amb el seu pare i que compartien el dia a dia amb la seva mare i els seus parents, no se n’adonessin de que aquell, precisament aquell tant proper a tots ells, era el Fill de Déu. Segurament havien sentit explicar el que feia, que guaria malalts i alliberava endimoniats i que havia aconseguit un grup de gent que el seguia, fins i tot els havia arribat que la gent arreu l’escoltava amb atenció; però per a ells seguia essent el fill fe Josep i de Maria i era massa agosarat pensar que Jesús, natzarè com ells, era alhora el Messies.

Tal volta potser dins seu els punxava aquella espina de la que ens ha parlat sant Pau, en el seu cas era l’espina de la incredulitat, del dubte o de la ceguesa espiritual. No se sabien encara febles, creien saber-ho tot de Jesús, i ja ens ha dit també l’Apòstol que per a treballar-nos espiritualment, per avançar en el nostre camí de fe, cal un primer pas i aquest és saber-nos febles per tal de poder treballar per enfortir-nos. Davant de la seva incredulitat, Jesús te poc a dir-hi i no pot fer miracles llevat d’imposar les mans a uns pocs que sí que hi creuen, una incredulitat general a Natzaret que fins i tot arriba a sorprendre al mateix Crist.

La vida de fe és un camí que cal recórrer amb seguretat, amb atenció, conscients de que a cada revolt de la vida ens pot sortir al pas un obstacle que ens faci vacil·lar; com diu sant Pau el dimoni ens bufeteja per tal de que no ens enorgullim massa dels nostres mèrits i sentint-nos febles siguem receptius a la força del Crist. La vida és com recórrer una carretera, amb revolts perillosos, amb rectes al llarg de les quals ens confien en excés, per això durant el recorregut cal estar sempre atents, sempre vigilants.

Avui, en aquest diumenge, que és sempre i abans que res celebració de la resurrecció de Crist, celebrem la Jornada de Responsabilitat en el Trànsit, a les portes de la festa de sant Cristòfol, patró de conductors i transportistes. La Conferència Episcopal ens proposa per lema la frase de Jesús «Jo soc el camí i la veritat i la vida» (Jn 14,6). Per això avui demanem al Senyor pels conductors i transportistes, i posem a tots ells a les mans del Senyor, aquell qui és el camí, la veritat i la vida, tant sols Ell ho és.

Els camins humans, els que recorrem quan anem amb cotxe o transport públic són com una al·legoria del camí de la fe; ens cal estar sempre atents, esquivant i defugint els perills, les espines de les que ens parla sant Pau, la mirada fixe en la ruta, els cinc sentits en la conducció. També és així el camí de la fe, on no ens podem confiar en les nostres soles forces, on ens cal reconèixer als vertaders profetes i durant el qual hem de ser conscients de les nostres febleses, no fos cas que per un cop de son, per una distracció ens sortíssim de la ruta i anéssim a parar a la cuneta de la rutina, el desencís o la mandra. Els cinc sentits físics atents amb que ens cal conduir son ben bé un reflex dels cinc sentits espirituals amb els que hem de recórrer el camí de la fe, sempre amb l’objectiu de destriar entre el bé i el mal. (Cf. He 5,14).