dissabte, 28 de setembre del 2024

Diumenge XXVI durant l’any / B Missa de l'alba a Blanes. Platja de sa Palomera

 

Diumenge XXVI durant l’any / B

Diumenge 29 de setembre de 2024

Missa de l'alba a Blanes Platja de sa Palomera

1Pe 2,4-9; Salm 117,1.8-9.21-23.26.28cd.29 i Mc 9,38-43.45.47-48

 

Un nou dia sorgeix, de nou la llum del sol ve a omplir les nostres vides; és aquest un signe d’esperança, un símbol de la resurrecció de Crist, un fet que cada diumenge recordem i celebrem de manera especial. La vida, la natura, la llum del sol són regals, potser de tant de veure’ls no ens n’adonem i ja no els valorem; som sovint una societat acostumada a tenir de tot i tant sols quan ho trobem a faltar ens n’adonem de la seva importància. Seria bo que hi ajudéssim, ens ho ha dit Crist en l’Evangeli, ni que sigui un vas d’aigua, donat per amor és una obra bona, una obra feta en el seu nom. Nosaltres els creients ho fem tot en nom de Crist. Com escrivia el bisbe Pere Casaldàliga: «Si no parlés de Déu i de Jesús el seu Fill, em sentiria un traïdor a mi mateix, mut, mort. Salvades les apostòliques distàncies, «ai de mi si no evangelitzo!», ai de mi si fes poesia no evangèlica, no evangelitzadora!.» Crist com a centre, ho és també de la nostra Església, afectada certament per tants problemes, per tantes deslleialtats, però això no ha de fer defallir la nostra voluntat de ser-ne part, de ser una d’aquelles pedres vives de les que parla Pere, en aquest cas l’apòstol, que som cadascun de nosaltres; sols no som res, acabem per ser uns grans de sorra que resten a mercè del vent o de l’onatge; junts compactats som com una escullera que aguanta l’embat de les onades, per més fortes que siguin, i resisteix el temporal.

Són molts els embats que ens toca afrontar, la temptació de defugir la nostra responsabilitat, sigui minsa, sigui més o menys gran, tots la tenim. En aquesta lluita constant del nostre interior ens cal lluitar contra el desànim, com tants d’altres ho han fet abans que nosaltres i se n’han sortit, encara que potser als ulls de molts la seva hagi estat una tasca sinó inútil, si al menys fugissera. Com escrivia en Pere Casaldàliga: «La solució sempre és l’esperança. Una esperança, però, que es posi a fer feina, que sàpiga viure el dia a dia, que miri de fer amb els altres el treball de la justícia i de l’alliberament.»

A viure aquesta esperança ens convida el Papa Francesc en el proper any jubilar. Sense esperança no hi ha vida, hi pot haver supervivència, però una vida sense il·lusió, sense esperança és buida i està més morta que viva. Cada nova albada és una invitació a l’esperança, la foscor i la nit desapareixen i tot torna a tenir color, a tenir vida.

Com escriu el papa Francesc que l’esperança «ens ajudi també a recuperar la confiança necessària —tant a l'Església com en la societat— en els vincles interpersonals, en les relacions internacionals, en la promoció de la dignitat de tota persona i en el respecte de la creació. Que el testimoniatge creient pugui ser en el món llevat de genuïna esperança, anunci de cels nous i terra nova (cf. 2 P 3,13), on habiti la justícia i la concòrdia entre els pobles, orientats cap al compliment de la promesa del Senyor.» (Spes non confundit, 25). Que puguem ser llavor d’una nova albada, anunci d’un món nou i millor, aquell que Crist anuncia.