dilluns, 6 de gener del 2025

Epifania del Senyor

 

Epifania del Senyor

Catedral de Girona

Dilluns 6 de gener de 2025

Is 60,1-6; Salm 71; Ef 3,2-3a,5-6; Mt 2,1-12


Avui l’Església celebra la manifestació del Senyor, la seva epifania. Avui es posa l’accent en la triple manifestació del Senyor; per això l’Església recorda amb l’adoració dels mags, el baptisme al riu Jordà a mans de Joan i el primer miracle de Jesús a les noces de Canà. Si al Jordà una veu del cel estant manifestà el seu caràcter diví en reconèixer-lo com a Fill de Déu; si a Canà Ell mostrà la seva divinitat mitjançant la transformació de l’aigua en vi; avui a Betlem, aquest infant tot just nat és ja reconegut com a rei, home i Déu per uns mags vinguts de llunyanes terres.

A partir dels tres presents oferts al nen hem determinat el nombre de mags en tres i a més els hem definit racialment representant diverses parts del món i fins i tot els hem adjudicat diferents edats. Aquesta determinació si volem una mica infantil ens mostra però també com des de la tradició popular l’infant es manifesta a tota la humanitat, ja no es tracta d’un o altre poble concret, sinó que aquest nen ha vingut per fer arribar la salvació arreu de la terra, a gent de tota edat i procedència. A partir dels tres presents oferts el caràcter universal de la seva vinguda es correspon també a la triple personalitat de Jesús com a: Déu, home i rei. L’or és tradicionalment un símbol de poder, amb ell s’elaboren les corones reials i els ceptres, els mags doncs anuncien la reialesa de Jesús i alhora que aquest seu reialme no és d’aquest món ja que els reis d’aquest món no sols no el reconeixen sinó que fins i tot ja el persegueixen. La mirra anticipa la mort de Jesús, aquelles espècies preparades per la preservació del cos que per les presses no podran ser aplicades al cos de Jesús aquell vespre del Divendres Sant i que quan el matí del primer diumenge les dones s’hi acostin amb aquest propòsit ja no seran necessàries perquè la tomba estarà buida. L’encens a la fi és signe de divinitat, fins i tot també avui el fem servir en la nostra litúrgia per honorar al Senyor. En aquest relat de l’adoració la humanitat sencera adora a Déu, al rei i a l’home per mitjà d’uns mags vinguts de llunyanes terres. Com també fins a llunyanes terres arribarà la bona nova que ens porta aquest infant, un pelegrinatge el dels mags que és anunci del que faran els apòstols per portar l’Evangeli arreu del món i també símbol del camí que tots hem de recórrer per arribar a Crist. La festa de l'Epifania, que celebrem, ens recorda la universalitat de la salvació. El Fill de Déu, nascut a Betlem, és reconegut i adorat pels Mags arribats des de l'Orient, representants qualificats de tota la humanitat. (Cf. Sant Joan Pau II 5 de gener de 2005).

L’escena que ens presenta avui l’Evangeli segons sant Mateu ens presenta ben gràficament aquesta realitat. «Els Mags d'Orient van davant. Inauguren el camí dels pobles cap a Crist.» (Benet XVI 6 de gener de 2012). Mentrestant Herodes, el rei dels jueus, en canvi restà quiet al seu palau, conreant la seva rancúnia i esperant a que els mags li diguin on està aquell rei per retre-li també homenatge, un homenatge que al final rebrà a la creu, l’homenatge del martiri, consentit i auspiciat pel seu successor.

Déu crida als mags, ells responen a la crida des de llunyanes terres; Herodes no és pas cridat per Déu i resta aturat en el seu odi vers aquell qui veu ja com un adversari. «Herodes estava interessat en el nen del qui parlaven els Mags, però no amb la finalitat d'adorar-lo, com vol donar a entendre mentint, sinó per a eliminar-lo. Herodes és un home de poder, que en l'altre només veu un rival contra el qual lluitar.» (Benet XVI 6 de gener de 2011).

Déu parla als qui estan preparats per escoltar-lo, als qui li obren el cor, els parla mitjançant una estrella o mitjançant un somni. Déu resta mut davant els qui ja d’antuvi tenen el cor tancat a la seva paraula, davant dels qui es tanquen a la salvació. «La salvació que ens porta Crist és «única, plena i completa perquè qui parla i actua és el Fill de Déu encarnat.» (Dominus Iesus, 6). Els qui rebutgen a Crist, rebutgen la seva pròpia salvació.

D’aquestes maneres senzilles i planeres, al pessebre rebent uns desconeguts mags, vora un riu rebent un baptisme d’aigua i participant en el convit de noces d’uns amics, s’anuncia la salvació a tot el món. «La voluntat salvífica universal de Déu està estretament connectada amb l'única mediació de Crist: «Déu vol que tots els homes se salvin i arribin al coneixement ple de la veritat. Perquè hi ha un sol Déu, i també un sol mediador entre Déu i els homes, Crist Jesús, home també, que es va lliurar a si mateix com a rescat per tots» (1 Tm 2,4-6).» (Dominus Iesus, 13).

Avui a Betlem es manifesta la reialesa del Fill de Déu fet home, una reialesa que topa ja amb els reis d’aquest món. Demà serà al Jordà on el Pare reconeixerà com a fill seu a Jesucrist, quan Joan el bategi amb aigua, un baptisme que practicat per Joan i arribat a la plenitud del seu sentit amb Crist i l’acció de l’Esperit, és per a nosaltres avui signe de salvació. I a Canà, allí també amb Maria, com un preanunci de la taula de l’Eucaristia, es manifestarà la seva humanitat i alhora l’anunci de que si allí l’aigua esdevé vi, al cenacle el vi esdevindrà la sang del mateix Crist vessada a la creu per a la salvació de molts.

Fruit d’aquestes seves manifestacions: «El Magisteri de l'Església, fidel a la revelació divina, reitera que Jesucrist és el mediador i el redemptor universal: “El Verb de Déu, per qui tot va ser fet, que es va encarnar perquè, com a home perfecte que és, salvarà a tots i recapitularà totes les coses”.» (Dominus Iesus, 11). Ell és la llum que il·lumina també les nits més fosques, és l'estrella radiant del matí, el sol de justícia, el fulgor misericordiós de Déu, que estima a tots els homes i a tots els pobles de la terra. (Cf. Papa Francesc 6 de gener de 2023).

Sant Bernat ho expressa amb aquestes paraules: «un nen se'ns ha donat, però en qui habita tota la plenitud de la divinitat. Ja que, quan va arribar la plenitud del temps, va fer també la seva aparició la plenitud de la divinitat. Vingué en carn mortal perquè, al presentar-se així davant els qui eren carnals, en l'aparició de la seva humanitat es reconegués la seva bondat. Perquè, quan es posa de manifest la humanitat de Déu, ja no pot mantenir-se oculta la seva bondat.» (Homilia per l’Epifania, 1).

Un nen que és home, rei i Déu; fet per a nosaltres home perfecte, rei de bondat i Déu misericordiós, és adorat per uns mags, com ahir ho fou per uns pastors.  Avui per ells ja ha arribat l'hora que com a autèntics adoradors adorin el Pare en Esperit i en veritat. Aquests són els adoradors que vol el Pare, perquè Déu és esperit. Per això els qui l'adoren han de fer-ho en Esperit i en veritat; com els pastors, com els mags, com se’ns convida a fer-ho a nosaltres. (Cf. Jn 4,23-24).

El poeta Joan Maragall ho sintetitza escrivint:

Tres Reis tinc darrera

i un àngel davant

prop de l’Infant

un cel m’espera.

(Cançó de l’estrella)


diumenge, 5 de gener del 2025

Diumenge II després de Nadal. Parròquies de Santa Maria Assumpta a Agullana i de Santa Maria de Darnius

 

Diumenge II després de Nadal

Diumenge 5 de gener de 2025

Parròquies de Santa Maria Assumpta a Agullana i de Santa Maria de Darnius

Sir 24,1-2.8-12; Salm 147,12-13.14-15.19-20; Ef 1,3-6.15-18 i Jo 1,1-18


Celebrem avui el segon diumenge després de Nadal. El temps litúrgic del Nadal comença amb les primeres vespres de Nadal el 24 de desembre al vespre i s’acaba el diumenge del baptisme del Senyor, això serà diumenge vinent. Són uns dies, és un temps litúrgic a vegades més llarg, a vegades més breu, dedicat a celebrar aquest Déu fet carn que ha volgut fer-se un dels nostres per tal d’acostar-nos de nou a Déu, al Pare. El temps de Nadal té com a tres parts: la primera és l’octava és adir del dia de nadal fins el 1 de gener en que dediquem vuit dies a celebrar el Nadal pròpiament dit; després venen els dies fins a l’Epifania que és un segon moment de recordar el misteri del Nadal des d’un punt de vista ja més dirigit a aquests Déu fet home que ha vingut al món i la tercera part va de l’Epifania fins el baptisme del Senyor que a vegades són molt pocs dies i aquest any serà quasi tota una setmana. Tot plegat per mostrar la importància del Nadal no ja la mateixa tendresa d’aquest infant fet home, sinó la grandesa de Déu fet home perquè darrere d’aquest infant hi ha Déu mateix.

Ens ho diu l’apòstol sant Pau, Déu ens ha elegit ja d’abans de crear el món perquè fóssim sants i per aquest motiu ens crida a l’esperança. I aquesta elecció es concreta en Déu fet home, la Paraula feta carn com ens ha dit l’Evangeli avui. Hem escoltat, com en la Missa del dia de Nadal, el pròleg de l’Evangeli segons sant Joan. Aquest quart evangeli és un text que es diferencia dels altres tres evangelis, els dels sants Mateu, Marc i Lluc anomenats sinòptics, i que conté podríem dir una profunditat espiritual i teològica encara més fina que la resta dels evangelis.

Sant Joan ens parla del poder de la Paraula de Déu, de com fou per la Paraula que tot vingué a l’existència, i sense ella res no hauria existit. Aquesta Paraula força creadora de Déu, és qui s’ha fet carn, per ella el Pare s’ha revelat en el Fill per portar-nos aquella salvació que es veurà d’un cap a l’altre de la terra. La Paraula per qui tot existí, és ara aquest infant posat en una menjadora, i per inversemblant que sembli aquest infant és la nostra salvació. Aquest és el vertader misteri del Nadal, un infant tot just nat és la revelació del Pare, la Paraula feta home, feta carn, feta fragilitat, perquè l’home és fràgil i poca cosa. En aquest infant Déu ens parla, el Pare parla en la persona del Fill que és un infant posat en una menjadora. L’encarnació del Fill que celebrem aquests dies esdevé així l’acte suprem de l’amor de Déu cap a l’home, un amor generós, compassiu i misericordiós. Déu no s’estalvia mai l’amor, quan es tracta d’estimar a la seva creatura, l’estima fins a l’extrem, no es garrepa amb el seu amor ni se’l reserva per a Ell. En diverses ocasions i de moltes maneres Déu mostra aquest amor seu per nosaltres, però encarnant-se arriba al seu cimal. Déu es feu home per amor a nosaltres, esdevé així la porta de l’home cap a la participació plena de la filiació divina perduda pel pecat.

Déu no renuncia mai a ser prop nostre, tantes vegades ens hi podem allunyar com tantes vegades Ell tornarà a apropar-se a nosaltres. En paraules del Papa Francesc «Déu no ens ha mirat des de dalt, des de lluny, no ha passat de llarg, no ha sentit fàstic per la nostra misèria, no s’ha revestit amb un cos aparent, sinó que ha assumit plenament la nostra naturalesa i la nostra condició humana. No ha deixat res a fora, excepte el pecat: l’únic que ell no té. Tota la humanitat es troba en ell. Ell ha agafat tot el que som, així com som.» (Audiència general dimecres 23 de desembre de 2020). Aquest és el gran misteri del Nadal, darrera les imatges del pessebre hi ha una grandesa encara molt més gran, la divinitat d’aquest infant. Així Déu fa brotada, com ens ha dit el profeta Jesús full de Sira en la primera lectura. De Déu, d’aquest Déu fet home a Betlem sols pot brotar amor, perquè Ell és amor i tot ho fa per amor. El dia de Nadal Déu es revelà a uns pastors que hi anaren amb els seus humils presents, demà uns mags ho faran amb els seus, tots plegats pobres i rics, savis i humils reten homenatge a qui estima per igual sense fer accepció de persones.

dissabte, 4 de gener del 2025

Diumenge II després de Nadal. Parròquia de Santa Maria de Palafolls

 

Diumenge II després de Nadal

Dissabte 4 de gener de 2025

Parròquia de Santa Maria de Palafolls

Sir 24,1-2.8-12; Salm 147,12-13.14-15.19-20; Ef 1,3-6.15-18 i Jo 1,1-18


Celebrem avui el segon diumenge després de Nadal. El temps litúrgic del Nadal comença amb les primeres vespres de nadal el 24 de desembre al vespre i s’acaba el diumenge del baptisme del Senyor. Són uns dies, és un temps litúrgic a vegades més llarg, a vegades més breu, dedicat a celebrar aquest Déu fet carn que ha volgut fer-se un dels nostres per tal d’acostar-nos de nou a Déu, al Pare. Ens ho ha dit l’apòstol sant Pau, Déu ens ha elegit ja d’abans de crear el món perquè fóssim sants i per aquest motiu ens crida a l’esperança. Escoltem avui de nou, com en la Missa del dia de Nadal, el pròleg de l’Evangeli segons sant Joan. Aquest quart evangeli és un text que es diferencia dels altres tres evangelis, els dels sants Mateu, Marc i Lluc anomenats sinòptics, i que conté podríem dir una profunditat espiritual i teològica encara més fina que la resta dels evangelis.

Sant Joan ens parla avui del poder de la Paraula de Déu que sosté l’univers, fou per la Paraula que tot vingué a l’existència, res no hauria existit sense ella. La Paraula és la força creadora de Déu, Déu diu i tot existeix com ens relata el llibre del Gènesis. Aquesta Paraula, el qui és la Paraula és el qui s’ha fet carn, el Pare s’ha revelat en el Fill per portar-nos aquella salvació que es veurà d’un cap a l’altre de la terra. La Paraula per qui tot existí, és ara aquest infant posat en una menjadora, aquesta és la nostra salvació, per inversemblant que sembli. Aquest és el vertader misteri del Nadal, l’infant tot just nascut és la revelació del Pare, la Paraula feta home, feta carn, feta fragilitat, perquè l’home és fràgil i poca cosa. En aquest infant Déu parla i així el Pare ha parlat en la persona del Fill per constituir-nos hereus amb el Fill, fills amb el Fill.

L’encarnació del Fill que celebrem aquests dies esdevé així l’acte suprem de l’amor de Déu cap a l’home, un amor generós, compassiu i misericordiós. Déu no s’estalvia mai l’amor, quan es tracta d’estimar a la seva creatura, l’estima fins a l’extrem, no es garrepa amb el seu amor ni se’l reserva per a Ell. En diverses ocasions i de moltes maneres Déu mostra aquest amor seu per nosaltres, però encarnant-se arriba al seu cimal. Déu es feu home per amor a nosaltres, esdevé així la porta de l’home cap a la participació plena de la filiació divina perduda pel pecat.

Així Déu s’apropa, s’atansa, fa un pas cap a nosaltres, es dona a conèixer, per fer-nos participar d’aquesta plenitud és pel que el Fill de Déu s’ha encarnat, s’ha fet home aquell en qui hi ha la vida, una vida que és llum per a nosaltres. Però malgrat aquest compartir la nostra humanitat, els homes molts cops no l’han conegut, fins i tot han intentat apagar la seva llum en la foscor de la mort, l’han rebutjat i l’han crucificat. Però Déu no renuncia mai a ser prop nostre, tantes vegades ens hi podem allunyar com tantes vegades Ell tornarà a apropar-se a nosaltres. En paraules del Papa Francesc «Déu no ens ha mirat des de dalt, des de lluny, no ha passat de llarg, no ha sentit fàstic per la nostra misèria, no s’ha revestit amb un cos aparent, sinó que ha assumit plenament la nostra naturalesa i la nostra condició humana. No ha deixat res a fora, excepte el pecat: l’únic que ell no té. Tota la humanitat es troba en ell. Ell ha agafat tot el que som, així com som.» (Audiència general dimecres 23 de desembre de 2020).

Aquest és el gran misteri del Nadal, darrera les imatges del pessebre hi ha una grandesa encara molt més gran, la divinitat d’aquest infant. Jesús ha volgut compartir la nostra humanitat, s’ha fet carn per tal de oferir-nos la condició de fills de Déu. Així Déu fa brotada, com ens ha dit el profeta Jesús full de Sira en la primera lectura. De Déu, d’aquest Déu fet home a Betlem sols pot brotar amor, perquè Ell és amor i tot ho fa per amor. El dia de Nadal Déu es revelà a uns pastors que hi anaren amb els seus humils presents, demà uns mags ho faran amb els seus, tots plegats pobres i rics, savis i humils reten homenatge a qui estima per igual sense fer accepció de persones.

dimecres, 1 de gener del 2025

Octava de Nadal. Solemnitat de la Mare de Déu. Santuari de Santa Maria del Collell

 

Dia 1 de gener

Octava de Nadal

Solemnitat de la Mare de Déu

Santuari de Santa Maria del Collell

Dimecres 1 de gener de 2025

Nm 6,22-27; Salm 66,2-3.5.6 i 8; Ga 4,4-7 i Lc 2,16-21



La litúrgia d’aquests dies de Nadal ens va centrant la mirada en diverses escenes. És com si tinguéssim davant dels ulls un gran pessebre i anéssim fixant la vista en les diverses escenes i aquestes ens convidessin a reflexionar sobre el que representen. La vigília de Nadal en la genealogia de Jesús, és Josep qui agafa el protagonisme; se’ns vol mostrar que les escriptures s’acompleixen i el Messies serà part del llinatge de David. La nit de Nadal l’escena dels pastors i de l’establia ens mostren un Messies nascut en la marginalitat, fill d’uns pares que ni lloc han trobat a l’hostal, anunciat a uns pastors, els darrers dins l’escala social d’Israel; tot plegat ens mostra l’opció preferencial pels pobres i pels pecadors de Crist. En paraules del Papa Francesc: «Van ser precisament ells, i no els savis ni molt menys els poderosos, els qui van reconèixer en primer lloc al Déu proper, al Déu que va arribar pobre i estimava estar amb els pobres. L'Evangeli subratlla dels pastors, sobretot, dos gestos molt senzills, que, malgrat això, no sempre són fàcils. Els pastors van anar i van veure. Dos gestos: anar i veure.» (1 de gener de 2023). Aquest “anar i veure” dels pastors ens convida a nosaltres a anar vers Crist i veure’l, seguint allò que Ell digué als primers deixebles « Veniu i ho veureu. » (Cf. Jn 1,39).

El dia de Nadal se’ns presenta el fort contingut teològic de la Paraula, origen de tot, feta carn, feta home, es vol cridar la nostra atenció sobre el vertader sentit del Nadal, la redempció humana que estava en la ment de Déu des de la caiguda de l’home al paradís. Diumenge passat la festivitat de la Sagrada Família ens posava el centre d’atenció en Josep, Maria i Jesús com a nucli familiar, model per a nosaltres; l’atenció se centrava en l’establia i en aquests seus estadants ocasionals. El dia de l’Epifania amb les figures dels mags es vol cridar la nostra atenció sobre la universalitat de la salvació; una vertadera teofania que la litúrgia relaciona amb les noces de Canà i el baptisme al Jordà. Avui tota l’atenció se centra en Maria, la mare. De nou escoltem el relat de Betlem, però ara centrat en com el viu Maria, conservant tot el que veu i escolta en el seu cor i meditant-ho. És una bona manera de començar l’any civil centrant la nostra mirada en Maria, aquella noia de Natzaret a qui la vida canvià en un instant. Abans de rebre a l’àngel tot transcorria per a ella com ho havia previst, estava promesa, formaria una família i vindrien fills si el Senyor beneïa la seva unió. Després, quan l’àngel es retirà tot s’havia trasbalsat i Maria passava a ser  part i una part molt important del pla de salvació de Déu. Maria rebé la benedicció de Déu, aquella que aquest havia anunciat a Moisès. El mateix àngel li havia dit a Maria que Déu la guardava, de fet l’estava guardant des de la seva mateixa concepció per tal de que esdevingués mare de Jesús, mare de Déu per obra de l’Esperit Sant, mare del Fill de Déu fet home. En Maria el temps arribava a la seva plenitud i ho feia de manera discreta, silenciosa, en la intimitat d’una humil casa de Natzaret.

Maria anava acumulant molts records per meditar, la seva vida anava de sorpresa en sorpresa, però sempre confiada, sempre oberta a fer el que Déu li manava de fer. Així naixia el Fill de Déu, nascut d’una dona, nascut sota la Llei per rescatar els qui vivien sota la Llei, com ens ha dit l’Apòstol. El Nadal més enllà de la dolcesa comercialitzada amb la que l’hem adulterat, és una part i molt important del relat de la redempció. La creu i el sepulcre buit passen primer per Betlem, per Egipte i per Natzaret. I en tots aquests llocs hi ha present Maria, a vegades adolorida, a vegades confosa, a vegades més deixeble que mare  i a vegades més mare que deixeble; però Maria és sempre una figura excepcional, imprescindible del pla de salvació. «Avui l'Església venera especialment la Maternitat de María. Aquest és com un missatge final de l'octava del Nadal del Senyor. El naixement fa referència sempre a la qui ha engendrat, a la qui dona la vida, a la qui dona al món a l'Home.» (Sant Joan Pau II, 1 de gener de 1979). Fixem l’atenció avui de manera molt especial en Maria com a mare de Jesús, com a Mare de Déu i com a mare de l’Església, la nostra mare.

Ens diu el papa Francesc que la Mare de Déu fa arribar un revolucionari missatge d’esperança un missatge que es grava als cors en els santuaris marians escampats pel món, metes de nombrosos pelegrins, que confien a la Mare de Déu preocupacions, dolors i esperances. Que en aquest Any jubilar els santuaris siguin llocs sants d’acollida i espais privilegiats per a generar esperança.» (Cf. Spes non confundit, 24). Que així sigui també aquí al Collell.