dissabte, 14 de desembre del 2019

Sant Joan de la Creu


Sant Joan de la Creu
Monestir de les Carmelites Descalces de Tarragona
14 de desembre de 2019
Is. 43, 1-3a.4-5; Rm 8, 14-18.28-30; Jo 17, 17-26

El Senyor cridà a sant Joan de la Creu pel seu nom, va ser l’Esperit qui el va guiar, i així esdevingué amb el Fill, fill del Pare. Realment els camins del Senyor són difícils d’entendre, no es poden comprendre sense una mínima perspectiva, perquè els seus camins no són els nostres, per a Ell el que per a nosaltres pot tenir valor pot no tenir-ne cap i en canvi el que nosaltres considerem fracàs per a Ell pot ser un guany. 

En la seva època pocs deurien envejar la vida de Joan de la Creu, perseguit, empresonat, menyspreat; de tot menys reconeixements, elogis o felicitacions, o si en rebé ben pocs foren. Però és que al cap i a la fi, no és aquest el camí de Crist? No acabà Ell la seva vida terrenal clavat en una creu i abandonat de quasi tots? No és això compartir la creu amb Crist? El que compta per a Déu és consagrar-se a la veritat, ser ú amb el Pare; tenint ben present que això implica, la major part de les vegades, no ser reconegut pel món i alhora ens demana de no renunciar mai a pregar, de consagrar-nos pels nostres germans, per a tots.

Com diu l’apòstol, sant Joan de la Creu havia estat salvat, però sols en l’esperança, essent imatge davant dels seus coetanis de frustració i calamitats, i així era de debò objecte de l’amor de Déu i estava destinat a ser alliberat de l’esclavatge i a obtenir la llibertat, la vertadera llibertat dels fills de Déu. Que n’és de contradictòria per a nosaltres a voltes la voluntat de Déu, que n’és de misteriosa; perquè quan creiem que anem bé, de fet no hi anem i quan creiem que pitjor no podem anar, potser aleshores és quan anem bé, quan avancem pels camins del Senyor. La clau són la confiança i l’esperança. 

Celebrem la memòria de san Joan de la Creu a les portes del Nadal, quan manquen pocs dies per celebrar el memorial del seu primer adveniment i a punt d’encetar la vuitada amb que ens hi preparem més intensament. Tot un senyal, perquè la vida i l’obra de san Joan de la Creu que fou sinó una preparació del vertader i definitiu adveniment del Senyor? No hi ha resurrecció sense passar abans per la creu. Ja al mateix pessebre aquell nen no estava envolcallat per llençols de puntes, ni reposava sobre coixins de plomes; hi havia palla, hi havia fusta, hi havia aspror. No era servit per un estol de criats, sinó per un home i una dona que havien estat rebutjats a qualsevol hostal; no estava a l’escalf d’una gran llar de foc, sinó al de l’alè d’un bou i una mula; ni jeia enmig de la gran estança d’un palau, sinó en un estable. 

També en la vida de san Joan de la Creu tot semblava marcar-lo com algú apartat, marginal; en continua solitud, desterrat. De fet no estava sol, ni en les nits més fosques no estigué mai sol; Déu era vora seu compartint amb ell la creu que els homes li havien procurat; sols el Senyor podia compartir-ho amb ell, perquè Crist sap ben bé de que va això, de que va ser abandonat pels teus, ser clavat en una creu i ser menystingut essent la burla dels qui t’envolten.

En paraules del Papa Benet: «Al Càntic espiritual, sant Joan ens presenta el camí de purificació de l'ànima, és a dir, la progressiva possessió joiosa de Déu, fins que l'ànima arriba a sentir que estima a Déu amb el mateix amor amb el qual és estimada per Ell. (...) Com el foc, que com més crema i consumeix la fusta, més incandescent es fa fins a convertir-se en flama, així l'Esperit Sant, que durant la nit fosca purifica i «neteja» l'ànima, amb el temps la il·lumina i l'escalfa com si fos una flama. La vida de l'ànima és una contínua festa de l'Esperit Sant, que deixa entreveure la glòria de la unió amb Déu en l'eternitat. » (Audiència General 16 de febrer de 2011).

Sant Joan de la Creu mogut per l’Esperit, seguint el camí marcat pel Fill de Déu fet home, caminà amb pas segur cap al Pare. No s’aturà davant les dificultats, ans al contrari li serviren d’esperó per avançar amb més força, amb més convenciment. Com l’apòstol Pau podia dir-se «Qui ens separarà de l'amor de Crist? ¿La tribulació, l'angoixa, la persecució, la fam, la nuesa, el perill, la mort violenta? » (Rm 8,35). Res de tot això entorpí el seu camí; el seu és un martiri sense mort, però martiri al cap i a la fi, perquè tota la seva vida fou testimoni de l’Evangeli.

Que el seu exemple i la seva fortalesa, ens moguin en aquest Advent a esperar confiadament l’arribada del Crist i a reconèixer-lo en el perseguit, en l’empresonat, en el menystingut i menyspreat.