dilluns, 16 de desembre del 2019

Dilluns setmana III d’Advent


Dilluns setmana III d’Advent
Santa Maria de Vallbona
Dilluns 16 de desembre de 2019
Nm 24,2-7.15-17a; Salm 24,4-5ab.6 i 7bc.8-9; Mt 21,23-27

Quina és l’autoritat que ha estat atorgada a Jesús? Qui li ha atorgat? En un altre passatge de l’Evangeli Jesús pregunta als deixebles sobre el mateix: «Qui diu la gent que és el Fill de l'home?» (Mt 16,13). 

Avui la pregunta la planteja Jesús als sacerdots i als notables del poble i posant-los-hi la mateixa qüestió sobre la legitimitat de la missió de Joan Baptista els fa caure en oberta contradicció, no s’atreveixen a dir una cosa o altra per por a les conseqüències. Preguntar-nos sobre la identitat de Jesús, sobre la seva missió és la pregunta clau que ens hauríem de plantejar de tant en tant. En aquest temps d’Advent en que recordem el seu primer adveniment, preguntem-nos, a qui esperem? Certament no és tant sols, com tantes vegades respondria la gent, un home bo, una persona que feu el bé, que guaria el cos i l’ànima. 

La pregunta l’hem de portar més enllà i és la que el mateix Jesús posà sobre Joan i el baptisme que aquest administrava, si havia rebut l’autoritat de Déu o bé era cosa humana. Aquest que ja veiem, però encara no hi és, aquest que serà aviat i el reialme del qual sobresortirà, com ens diu el Llibre dels Nombres, és el Fill de Déu fet home, fet carn per a la nostra salvació. És aquell de qui el salmista ens diu que és bondadós i recte, aquell qui ensenya el bon camí als pecadors i encamina els humils per sendes de justícia; per això ha vingut, per salvar-nos. 

Aleshores ens hauríem de posar una altra pregunta, la que feu el mateix Jesús a Marta vora la tomba de Llàtzer, «Ho creus, això?» (Jn 11,26); ho creiem vertaderament això? En aquests darrers dies abans de celebrar el naixement del nostre Salvador, aquesta, és la pregunta clau de la nostra fe, si l'esperança que tenim posada en Crist va més enllà d'aquesta vida, vol dir que hi reconeixem al Fill de Déu, sinó som els qui fem més llàstima de tots els homes, com ens diu l’Apòstol (Cf. 1Co. 15,19).