dilluns, 1 de juliol del 2024

Dilluns de la setmana XIII durant l’any / II

 

 

Dilluns de la setmana XIII durant l’any / II

Cúria General de les Missioneres Cor de Maria a Girona

Dilluns 1 de juliol de 2024

Am 2,6-10.13-16; Salm 49,16bc-17.18-19.20-21.22-23 i Mt 8,18-22

 

Seguim a algú que no té ni on reposar el cap. Pot semblar una insensatesa, una bogeria fins i tot, però és la millor de les opcions de vida, la més noble, la més avantatjosa per a nosaltres. Seguir al Senyor no vol dir manifestar-ne el desig de fer-ho i fugir a la primera dificultat, no vol dir anteposar-li altres coses, el que Ell vol de nosaltres és un lliurament total, apassionat i desinteressat. Segurament aquell mestre de la llei tenia bona intenció, però això de no tenir ni on reposar el cap li va semblar una condició excessiva. També aquell altre deixeble considerava massa agosarada la premissa de que els morts s’enterressin entre ells i abandonar al seu pare per seguir al Crist.

D’impediments per seguir-lo sempre en trobarem; de temptacions a les que sucumbir sempre n’hi haurà, ho sabem prou bé tots nosaltres. El mateix poble d’Israel no deixava pas de caure un  cop i un altre en la idolatria, així ho feia quan els seus integrants venien els drets dels pobres per un parell de sandàlies o trepitjaven el cap als desvalguts o feien fracassar tot el que emprenien els humils.

Ens pot semblar un poble depravat en escoltar les paraules dels profeta Amós, però no us sembla que avui fem molts cops igual? O és que potser empenyem sempre i en tot moment les iniciatives dels més desvalguts per tal de que tinguin una feina digne i un habitatge a punt? O és que potser acollim als forasters que no tenen ni on reposar el cap amb tota generositat? Sembla que com a conjunt, com a integrants de la societat en la que vivim no fem pas això, més aviat abusem dels altres profanant així el nom del Senyor.

Per poder predicar els preceptes del Senyor, per poder parlar de la seva aliança, hem d’acceptar els avisos que el Senyor ens dona, hem de mirar de no ajuntar-nos als qui fan el mal, de no calumniar amb la llengua, de no malparlar dels altres. Oferir-nos al Senyor en acció de gràcies, oferir-li la nostra vida és defugir tot això. Ho sabem prou els qui amb un carisma o un altre seguim al Senyor d’una manera particular i sabem com n’és de difícil de deixar-ho tot primer i de no caure en la temptació de recuperar-ho després. Deixar-ho tot no vol dir deixar tant sols les coses materials, vol dir sobretot deixar de fer el mal, avorrir-lo, defugir-lo.

Dèieu en el vostre XXI Capítol General que voleu ser senyal d’esperança dins i fora amb la missió de fer de la vulnerabilitat una oportunitat per a abraçar una humanitat ferida, fent-ho concretament des de l’amor que el món espera de vosaltres. El nostre món te set d’esperança, ser-ne senyal és un bon objectiu, fer de la ferida ocasió d’amor, n’és un altre. Aquesta sí és l’ofrena d’acció de gràcies de la que ens ha parlat el salmista i que el Senyor accepta de grat.

Els anys en vosaltres són una benedicció, dèieu en el vostre Capítol General de 2022, ho són si estan carregats de do i els viviu quedant-vos amb la saviesa acompanyant als altres i acompanyant-vos com a comunitat, obrint sempre la porta a la dignitat. No és pas això seguir al Crist per tot arreu i no tenir ni on reposar el cap? Som humans, fallem sovint en els nostres objectius, però tenir-los clars, com vosaltres heu anat fent aquests darrers 176 anys, ja és de per si viure honradament amb la mirada fixe en la salvació de Déu. Que així sigui per molts anys més en bé de l’Església.