dissabte, 8 de juny del 2024

L Aniversari de la fundació de la Fraternitat de Santa Clara de Vilobí d’Onyar

 

L Aniversari de la fundació de la Fraternitat de Santa Clara de Vilobí d’Onyar

Dissabte 8 de juny de 2024

Col 3.15-17; Salm 16  i Mt 11,25-30

Estimades germanes. El 7 de juny de 1974 constituíeu aquí aquesta fraternitat fidels a l’esperit de santa Clara i al que ens deia el Concili Vaticà II sobre que s’han de conèixer i conservar amb fidelitat l'esperit i els propòsits dels Fundadors, el mateix que les sanes tradicions, doncs, tot això constitueix el patrimoni de cadascun dels Instituts. (Cf. Perfectae caritatis, 2,b). D’això avui en donem gràcies a Déu, per aquets darrers 50 anys que se sumen als 563 que vau viure el vostre carisma a la ciutat de Girona i els 91 que ho féreu al Veïnat de Salt. Tres llocs, tres etapes de la vostra història, tres etapes de la història de l’Església de Girona de la que formeu part indestriable i en cada una d’elles generacions i generacions de germanes vostres visqueren la fraternitat de la vida en comunitat. Una comunitat és sempre present, un present ben arrelat en el passat, però que ha de mirar també endavant cap al futur i fer-ho sempre sense por, fent-ho sempre amb esperança i amb confiança. Moltes coses han canviat al llarg de la vostra història, però algunes, les fonamentals, segueixen essent les mateixes.

Com diu la mateixa santa Clara en el seu testament: «ja que el Senyor ens ha cridat a coses tan grans, al fet que puguin mirar-se en nosaltres les que són per als altres exemple i mirall, estem molt obligades a beneir i lloar a Déu, i a confortar-nos més i més en el Senyor per a obrar el bé.» Esteu doncs cridades a ser exemple i mirall beneint i lloant a Déu i fent el bé. No hi pot haver millor programa de vida. Vivint així certament s’acompleixen les paraules de l’Apòstol i Crist  fa estada entre vosaltres en tota la seva riquesa. Una comunitat guarda en el seu si un tresor inestimable: la presència del Crist. Així ho visqueren sant Francesc i santa Clara, a ells senzills de cor els hi fou revelat pel Pare que posa en les seves mans el tresor de la vida fraterna seguint el carisma franciscà.

El seu fonament, el vostre fonament, són Crist i l’Evangeli; cercar a Crist seguint els manaments de l’Evangeli i no hi pot haver millor projecte de vida. Cert que tot cristià està cridat a cercar a Crist i a fer-ho seguint el guiatge de l’Evangeli; però qui es consagra més estretament a Ell ho pot fer amb més profunditat, vivint aquest camí, tornant a Crist des de una clau carismàtica concreta, la de Francesc i la de Clara; un carisma fraternitat que no necessita d’altres afegitons.

Deia Benet XVI que «per a Clara, sobretot al principi de la seva experiència religiosa, Francesc d’Assis no sols va ser un mestre els ensenyaments del qual seguir, sinó també un amic fratern. L'amistat entre aquests dos sants constitueix un aspecte molt bell i important. De fet, quan dues ànimes pures i enfervorides pel mateix amor a Déu es troben, l'amistat recíproca suposa un estímul fortíssim per a recórrer el camí de la perfecció. L'amistat és un dels sentiments humans més nobles i elevats que la gràcia divina purifica i transfigura.» (15 de setembre de 2010).

La vostra és una fidelitat creativa, fidelitat perquè partiu d’uns orígens clars, i creativa perquè interpretant dia a dia els signes els temps busqueu la millor manera de viure el carisma de Francesc i de Clara avui, ara i aquí; amb realisme, sense nostàlgies d’un passat que no pot tornar en tant que és passat, i malgrat totes les dificultats confiades en un futur sempre en mans de Déu. Una fidelitat sempre dins del marc de l’Església que ens permet ser i viure un carisma no de manera privada, sinó en benefici de tot el Poble de Déu. (Cf. SANZ MONTES, Jesús; La fidelitat creativa).

Des de la vostra fraternitat fa segles que enriquiu espiritualment aquesta nostra Església de Girona i demanem al Senyor que ho pugueu seguir fent molts i molts anys més. Com deia el Papa Francesc a la comunitat de clarisses de l’Aquila: «Benvolgudes germanes, no us canseu de ser una presència orant i consoladora per a fer costat a la població (...). Fidels al carisma rebut de santa Clara i sant Francesc, responeu amb generositat al desig que Déu ha posat en els vostres cors, vivint la vostra vida de dones consagrades en total adhesió a l'Evangeli.»  (26 d’abril de 2021). Que el Senyor us beneeixi i us acompanyi avui i sempre.