dissabte, 29 de juny del 2024

Sant Pere i sant Pau, Apòstols Santuari de la Mare de Déu de Lourdes Pelegrinatge de la diòcesis de Girona

 

Sant Pere i sant Pau, Apòstols

Santuari de la Mare de Déu de Lourdes

Pelegrinatge de la diòcesis de Girona

29 de juny de 2024

Fets 12,1-11; Salm 33,2-3.4-5.6-7.8-9; 2Tm 4,6-8.17-18; Mt 16,13-19

 

La pregunta que Jesús adreça a Simó Pere, és la pregunta clau. Podem creure que Jesús fou un home bo, algú que va fer el bé, que morí per una causa justa; però si la nostra resposta no va més enllà. Ens quedem curts, no acabem de copsar el centre de la nostra fe. Amb la seva resposta Pere ens dona la clau, Jesús és el Messies, el Fill de Déu i encara dirà més quan un dia digui «Senyor a qui aniríem? Només vos teniu paraules de vida eterna» (Jn 6,68).

Pere és sortós per la seva confessió; però no pas per això ha estat fet perfecte, perquè Pere dubtarà i s’enfonsarà en l’aigua, s’adormirà a Getsemaní, negarà al mestre davant les preguntes dels criats aquella nit de neguit o quan veurà la tomba buida no acabarà d’entendre.

I si així ha estat per a ell, que és la roca sobre la que s’edifica l’Església, que no serà per a nosaltres que ni tant sols hem vist al Senyor. Però tal volta no calgui veure’l, de fet Saule no el va veure, com a molt va escoltar la seva veu i una llum intensa l’encegà i amb això en va tenir prou per passar de perseguidor a evangelitzador.

Al cap i a la fina Pere i Pau, Simó i Saule, esdevinguts deixebles del Senyor, acabaran donant la seva vida per mestre, com una libació vessada sobre l’altar, acabada la cursa es mantindran fidels i això els valdrà el premi de la gloria.

Pere i Pau ens són models en primer lloc per deixebles privilegiats del Senyor; Pere testimoni a Jerusalem, Pau apòstol dels gentils. Però ens són models també perquè foren ben humans, amb dubtes, amb pors, amb moments de passió arrauxada, certament, però a la fi fidels en el noble combat de la fe.

Tenim també un altre model que al llarg de la seva vida estigué sempre en un segon pla, humil de soca-rel i sempre atenta a escoltar la veu de Déu i afer la seva voluntat. Maria, la primera de les deixebles i alhora mare, ens és també model. Una noia com qualsevol, en qui el Senyor s’havia fixat des del mateix moment de la seva concepció immaculada, peça clau en la nostra redempció perquè d’ella nasqué el Fill de Déu i sols d’ella podia néixer.

Aquí en aquest lloc on ens trobem, Maria s’aparegué a una altra noia senzilla i se li presentà com la Immaculada Concepció, el títol del que parteix la història de Maria, del mateix Jesús fet home i la de la nostre redempció.

A Maria, a Pere i a Pau els uneix una mateixa fe, viscuda de maneres diverses, però per a nosaltres els tres ens en son model. Fixem-nos-hi en ells i arribarem al Crist.