diumenge, 20 d’octubre del 2024

Diumenge XXIX durant l’any / B Confirmacions la Parròquia de Sant Genís de Torroella de Montgrí

 

Diumenge XXIX durant l’any / B

Confirmacions la Parròquia de Sant Genís de Torroella de Montgrí

Diumenge 20 d’octubre de 2024

Is 53,10-11; Salm 32,4-5.18-19.20 i 22; He 4,14-16 i Mc 10,35-45

Avui estimats germans i germanes rebreu el signe del do de l’Esperit Sant, ungits amb el sant crisma i amb el senyal de la creu. La creu representa per als creients a Crist, aquest símbol que en el seu moment no podia representar res més que la mort i una mort no pas honrosa, Crist el transformà en símbol de vida, el denominem l’arbre de la creu perquè d’ell penjà la salvació del món.

Crist és aquell a qui es referia el profeta Isaïes, el qui donant la seva vida per les culpes dels altres, acabà per crear una descendència que viurà llargament, que viurà aquesta vida que veiem, que sempre acaba, sigui més tard o més d’hora, i en viurà una altra que mai no s’acaba.

Aquest misteri de la mort l’heu viscut en aquesta comunitat de manera molt directe aquests darrers mesos amb la mort del vostre rector Mossèn Josep; ell visqué mogut per aquesta fe, us ho predicà molts cops, us parlà d’aquesta realitat fonamental de la nostra fe, que Crist morint a la creu vencé la mort i vencent-la ens dona a tots la vida.

Tot plegat a vegades ens costa d’assumir-ho i sovint per les nostres pròpies forces se’ns fa feixuc i costós aquest camí cap a Crist, per això ens cal la força de l’Esperit Sant, per tal de que el seguiment del Senyor ens sigui més planer.

Avui aquesta força la rebreu vosaltres, la força de l’Esperit que ens cal per viure en plenitud la nostra fe. Fins i tot als deixebles els calia perquè tot i conviure amb Crist, tot i escoltar-lo, no acabaven d’entendre massa de que anava tot plegat; creien ingènuament que el regne que Jesús prometia d’implantar es tractava d’un regne com els altres regnes del món i per això demanaven per a ells un lloc privilegiat en aquest regne, seure un a la dreta i l’altre a l’esquerra del tron del nou rei.

Però el regne del que parlava Crist no tenia ni té res a veure amb el que nosaltres entenem també avui per regne o per poder; el poder del que parlava Jesús és el servei a Déu i als germans.

En paraules del papa Francesc: «No oblidem mai que el veritable poder és el servei, i que per a exercir el poder, cal entrar cada vegada més en aquest servei que té el seu cim lluminós en la creu» (19 de març de 2013). Per això aquest nou rei no cerca ser temut sinó que, com ens ha dit la carta als cristians hebreus, és capaç de compadir-se de les nostres febleses, es compadeix de nosaltres, ens acull i ens dona l’auxili que ens cal i aquest és la força de l’Esperit Sant.

Als deixebles també els calgué la força de l’Esperit Sant, fins que aquest davallà sobre d’ells no acabaren d’entendre per a què havia vingut Crist al món. L’havien escoltat moltes vegades, havien vist com guaria malalts, com se’n sortia quan els doctors de la llei miraven de posar-lo en evidència, el veieren fins i tot fent tornar a la vida a alguns morts, el veieren entrar triomfal a Jerusalem; però quan el veieren arrestat, torturat i clavat a la creu tot allò que havien viscut fins llavors se’ls esvaí ràpidament i la por s’apoderà d’ells. Esperaven un regne on seure al costat del tron del rei i acabaren descobrint que aquell rei tenia per tron una creu i per corona unes espines i això els desconcertà. Els calia veure encara la tomba buida, però ni això els fou suficient per estar-ne convençuts, especulaven que si havien robat el cos o si tal altra cosa. Sols quan la força de l’Esperit Sant davallà damunt d’ells aconseguiren el valor suficient per sortir als camins i predicar que Jesús era el Messies, el Fill de Déu vingut per a vèncer el pecat i la mort.

Les nostres forces son minses, moltes vegades no en tenim prou tant sols amb elles, ens passa com als apòstols que no acabem d’entendre i ens costa seguir endavant en el camí de la fe. Per això avui estimats germans i germanes rebeu la força i el signe del do de l’Esperit Sant. Però també a tots nosaltres que avui us acompanyem en aquest dia important per a vosaltres, ens cal aquesta força i aquest do i és bo que li demanem al Senyor que ens la doni.

Creure avui no és fàcil, la vida de fe no és molt planera que diguem; però no oblidem mai que depèn en gran part de nosaltres mateixos de que l’Evangeli arribi als qui conviuen amb nosaltres i la millor manera de fer-lo arribar és viure la nostra fe amb joia i amb esperança, practicant la caritat, és a dir compartint l’amor de Crist amb els qui ens envolten.

En paraules del papa Francesc: «L’Esperit Sant, amb la seva presència perenne en el camí de l’Església, és qui irradia en els creients la llum de l’esperança: Ell la manté encesa com una flama que mai no s’apaga, per a donar suport i vigor a la nostra vida.» (Spes non confundit, 3). Que així sigui per a tots nosaltres.