dijous, 24 d’octubre del 2024

Sant Antoni Maria Claret

 

Sant Antoni Maria Claret

Fills de l'Immaculat Cor de Maria

Església del Cor de Maria de Girona

Dijous 24 d’octubre de 2024

Is 61,1-6; Salm 22,1-6; 2Co 5,14-21 i Mc 16,15-20

 

Sant Antoni Maria Claret escriu en la seva autobiografia que «desenganyat, fastiguejat i avorrit del món, vaig pensar deixar-lo i fugir en una solitud, fer-me cartoixà.» Cercar a Déu, saber on volia Déu ser cercat per sant Antoni fou una constant al llarg d’una vida intensa, rica i plena; però no exempta de dificultats, d’incomprensions i de menyspreus. És ben segur que si aquella incipient vocació cartoixana s’hagués fet realitat alguna d’aquestes dificultats se les hauria estalviat, però sant Antoni no cercava de fer la seva de voluntat, sinó la que venia del Senyor. L’home proposa i Déu disposa, diem de manera col·loquial, i és cert i el nostre neguit hem de centrar-lo en reconèixer la veu de Déu i en interpretar que ens vol dir el Senyor a cada moment de la nostra vida i a que ens crida. Ens cal reconèixer en el Senyor el bon pastor del que ens ha parlat el salmista, saber-nos a les seves mans i estar certs de que ens guia sempre per camins segurs, malgrat que calgui per recórrer-los passar per barrancs tenebrosos, però sempre certs de que el tenim vora nostre i això ens asserena i ens conforta.

La vida no és fàcil, la vida especialment la dels sants no és ni planera ni sovint la podríem qualificar d’agradable, sols saber-se sota l’influx de l’Esperit Sant pot donar-nos les forces suficients per portar la Bona Nova i proclamar la llibertat i a tot això ens hi obliga, ens ho ha dit l’apòstol sant Pau, l’amor que Crist ens té. Així escrivia sant Antoni Maria Claret que hem d’estimar Déu, Jesucrist, Maria i el proïsme i que sense aquest amor qualsevol qualitat és inútil, però amb l’amor ho tenim tot a favor nostre o com ens diu l’apòstol esdevenim una creació nova. És l’amor el que ens obre la porta per a rebre la força de l’Esperit, és l’amor el qui ens dona la força necessària per anar per tot el món i predicar a tothom la Bona Nova.

Sant Antoni Maria Claret recorregué una gran part d’aquest món, sempre guiat per la voluntat de fer arribar la fe en Crist allí on fos i massa sovint es veié rebutjat i calumniat i molts cops de res no li valgué la proximitat als poderosos, més aviat el perjudicà. Com ell escrivia «em repugnava molt aquest destí – el de confessor de la reina -  (...) dia rere dia augmentava més dins meu aquesta repugnància (...) – però – tots m’aconsellaren que prengués paciència i hi continués.» Tot plegat no li feu perdre la voluntat, com ell manifestava, de ser mogut per la contemplació de Jesucrist, anant d’una població a una altra, predicant a tot arreu, a les poblacions grans i als llogarrets. Seguia allò que ens diu sant Pau: «proclama la paraula de Déu, insisteix quan és oportú i quan no ho és, reprèn, interpel·la, exhorta, com un que té molta paciència i sap ensenyar.» (2Tm 4,2).

Quan sant Antoni Maria Claret moria el 24 d’octubre de 1870 al monestir de Fontfreda, rodejat d’alguns dels seus Missioners i dels monjos cistercencs que allí vivien, què en restava d’aquella vocació cartoixana seva que havia manifestat al seu pare, per angoixa de la família que temia de perdre’n el contacte? Quedava la cosa més important, el que havia guiat la seva vida, la voluntat de cercar Déu. Amb aquell clam «Senyor ajuda’m» de les seves darreres hores fixava a Crist en el centre de la seva vida.

En paraules del papa Pius que el canonitzà «Ànima gran, nascuda com per a acoblar contrastos; va poder ser humil d'origen i gloriós als ulls del món; petit de cos, però d'esperit gegant; d'aparença modesta, però capacíssim d'imposar respecte fins i tot als grans de la terra; fort de caràcter, però amb la suau dolçor de qui sap el fre de l'austeritat i de la penitència; sempre en la presència de Déu fins i tot enmig de la seva prodigiosa activitat exterior; calumniat i admirat, festejat i perseguit. I entre tantes meravelles, com a llum suau que tot ho il·lumina, la seva devoció a la Mare de Déu» (7 de maig de 1950).

Què ens diu avui la seva vida? Ens parla de que aquest arquebisbe a Santiago de Cuba, confessor de la cort i predicador incansable de l’Evangeli, no cercava altra cosa que a Crist. El seu camí cap al Senyor no li fou pas fàcil, dubtà on cercar-lo, dubtà de si fent el que feia el cercava realment; però per damunt de tot es deixà portar per l’Esperit, es deixà portar per la voluntat de Déu, tot i costar-li això dificultats i entrebancs. El mogué sempre la recta intenció de cercar aquell tresor amagat pel que val la pena vendre-s’ho tot i l’adquirí, com ell mateix reconeixia: guardant els manaments, practicant els consells evangèlics, responent amb fidelitat les inspiracions interiors i meditant sovint la Paraula de Déu. Bell programa per a una bella vida.